Door Jeroen Welten

WEERT, 3 maart 2018 – Basketball Academie Limburg schoot vanavond uit de startblokken. Tegen het einde van het eerste kwart was het 21-1 voor de Limburgers. New Heroes Den Bosch kwam snel terug. Bij rust was het gat nog maar vier punten. Daarna druke New Heroes door naar 61-88,

Bij BAL is Nino Gorissen geblesseerd afgehaakt en ontbreken de langdurig geblesseerden Irfan Ramovic en Jules Schild nog steeds, al heeft Irfan Ramovic inmiddels zijn eerste minuten in het DTL-team gemaakt. Dit betekent dat de 17-jarige Roel van Overbeek startende pointguard is bij de Weertenaren. Bij New Heroes keert Kevin Bleeker na zijn blessure weer terug op het veld.

De wedstrijd begint rommelig. De jumpball is voor Nick Oudendag, maar Anthony Marshall verliest de bal. Aan de andere kant eindigt de eerste driepuntspoging van Sam van Dijk in een airball. Een makkelijk gefloten call brengt Oudendag aan de vrije worp lijn, maar zijn vizier staat nog niet op scherp. Hetzelfde geldt voor Roel Aarts die ondanks twee aanvalsrebounds de bal niet door de ring krijgt. Na twee minuten is hij het dan toch die de eerste score van de wedstrijd noteert. Aan de andere kant blockt Sam van Dijk Marshall. Als Roel van Overbeek na drie minuten met een weergaloze spin-move de 4-0 op het scorebord zet, heeft Silvano Poropat genoeg gezien en vraagt een time-out aan. Vooralsnog helpt dit niet. New Heroes is in gedachten of nog bij het carnaval of al bij de bekerwedstrijd in Leiden, maar in ieder geval niet in Weert. Er valt geen schot en BAL controleert de borden. Daan Rosenmuller schiet een driepunter raak, waarna Marshall na bijna vijf minuten één maal treft vanaf de vrije worplijn (7-1). Dezelfde Marshall verstapt zich even later en Sam van Dijk benut zijn afwezigheid in de verdediging door er ook een driepunter in te gooien. Marshall moet het veld verlaten met een op het oog ernstigere blessure. De spelers van New Heroes Den Bosch waren al van slag en nu nog meer. Weert blijft sterk verdedigen en goed rebounden en bij 14-1 grijpt Poropat al naar zijn tweede time-out. Ook dit helpt nog niet. Een vrije worp van Van Overbeek, score van Aarts en twee scores van Matthew van Tongeren (3+2) brengen de onwaarschijnlijke stand van 21-1 op het scorebord. Een sterk verdedigende Roel Aarts blockt vervolgens Nick Oudendag, maar BAL weet de score niet verder uit te breiden. Roel van Overbeek probeert Maarten Bouwknecht af te stoppen, maar krijgt daarvoor een onsportieve fout. Bouwknecht benut één vrije worp en Stefan Wessels zet uit het aanvullende balbezit met de eerste en enige veldscore van New Heroes in dit kwart, de kwartstand op 21-4.

Het tweede kwart begint met een score van Yarick Brussen, gevolgd door een dunk van Kevin Bleeker. Na een vrije worp van Wessels zet Brussen de 25-7 op het bord. Vanaf dat moment begint New Heroes echter op stoom te komen. De ploeg gaat kleiner en sneller spelen (in totaal spelen de centers Oudendag en Bleeker samen maar 12 minuten) en Stefan Wessels geeft de ploeg middels de nodige aanvalsrebounds vele tweede kansen. Hij wordt hierin gesteund door een goed spelende Pim de Vries en een veel fouten uitlokkende Keshun Sherrill. Na enkele malen balverlies neemt Radenko Varagic bij 25-13 een time/out. Het helpt voor even. Nadat Rosenmuller de 27-17 op het bord heeft gezet, bezorgt een charge van Roel Aarts Norville Carey zijn derde fout. De Limburgers weten echter niet te profiteren en na een paar steals aan beide zijden is het Maarten Bouwknecht die doorkomt met een driepunter. Den Bosch nadert verder via Sherrill en De Vries, maar dankzij een and-1 weet Van Tongeren de ruststand nog net in Weerter voordeel te houden (33-29).

Sam van Dijk opent het derde kwart met een drive, maar daarna slaat New Heroes keihard toe. Na een 0-11 run (35-40) zet Varagic BAL middels een time/out weer op het juiste spoor. Er wordt over en weer gescoord en New Heroes weet alleen tijdelijk iets verder uit te lopen doordat Rosenmuller bij 41-44 een onsportieve fout krijgt. Mike Miklusak benut dit maximaal (twee vrije worpen plus een driepunter). Bij 49-53 is het nog steeds een wedstrijd, zeker als de 17-jarige Jacco Fritz geen respect toont voor de twee keer zo oude veteraan Kees Akerboom en hem tegen het bord blockt. Norville Carey is echter alerter in de clutch en zet de 49-55 op het bord. BAL begint te missen en Den Bosch brengt het verschil naar 51-60 aan het einde van het kwart.

In het laatste kwart is de koek dan helemaal op bij BAL. Het fysieke spel van Den Bosch begint zijn sporen achter te laten op de veel jongere tegenstanders en met het besef dat de kans op een overwinning verkeken is, verdwijnt de zo kenmerkende vechtlust. New Heroes rent eenvoudig weg naar een eindstand van 61-88, waarbij de laatste drie minuten voor de bank zijn.

Met de volgende 3 thuiswedstrijden tegen Landstede Basketbal, Donar en Zorg en Zekerheid Leiden op het programma, kan BAL vrij van druk spelen en werken aan de verdere ontwikkeling van de talenten. New Heroes mag BAL wel bedanken voor de wake-up call voor de belangrijke bekerwedstrijd tegen Zorg en Zekerheid Leiden. Een dergelijk eerste kwart zou door de Leidse ploeg waarschijnlijk wel worden afgestraft en fataal zijn voor de bekeraspiraties.

 

Foto: Christian Aarts

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search