Door Jeroen Welten

WEERT, 27 januari 2018 – Basketball Academie Limburg is er niet in geslaagd het gat met Apollo Amsterdam te verkleinen. Hoewel de LImburgers lange tijd een voorsprong genoten, ging het in het vierde kwart flink mis. Zodoende pakte Den Helder de eerste zege in een uitwedstrijd: 76-82.

 

Beide ploegen hadden toegeleefd naar deze wedstrijd. Den Helder had de bekerwedstrijd tegen Zwolle laten schieten door geen risico te nemen met Lavonte Dority en Alex Laurent. Beide speelden vandaag weer mee, alleen oud-BAL speler Tom Koopman ontbrak. BAL had de DTL-wedstrijd op vrijdagavond in Groningen laten schieten door niemand van de hoofdmacht mee op de lange reis te sturen.

De eerste scores zijn voor BAL. Matthew van Tongeren opent, met wat later zijn enige score zal blijken te zijn, en Roel Aarts volgt na drie minuten spelen. Na 4:20 gespeeld te hebben heeft Quinterian McConico al zijn tweede fout te pakken en kijken de Suns tegen een 6-0 achterstand aan. Tjoe de Paula laat dan een bommetje los, gevolgd door een score van Boyd van der Vuurst de Vries. De tweede fout van Roel Aarts brengt De Paula aan de lijn en hij zet Den Helder voor het eerst op voorsprong. Een driepunter van de goed spelende Sam van Dijk wordt gevolgd door een score van ex-Weert speler Dyon Halman. Nogmaals een driepunter van Van Dijk, Wietze Nossek en Roel van Overbeek (3) brengen BAL dan weer op voorsprong (17-9). Laurent en Dority doen aan het slot van het kwart nog wat terug (17-11).

Het tweede kwart begint spectaculair met een score van McConico, gevolgd door een fraaie dunk van Jacco Fritz en een block aan de andere kant van Yarick Brussen. Nick Thran brengt de 19-17 op het bord. McConico kan de eerste score van Brussen nog beantwoorden, maar met 8 punten op rij brengt de 17-jarige center BAL eigenhandig naar 27-19. Daarna wordt het rommelig, met missers en balverlies aan beide kanten. De Paula en Thran snoepen iets van de achterstand af, maar een steal en score van Sam van Dijk worden direct gevolgd door een steal van Daan Rosenmuller en score van Brussen en met 34-23 lijkt er niks aan de hand voor Weert. Den Helder komt niet door de verdediging heen en komt niet verder dan noodschoten in de 24-secondenbuzzer. Van Tongeren maakt dan een fout op zo’n last second driepuntspoging van Alex Laurent. Zijn vrije worpen en nog twee van De Paula brengen Den Helder weer wat terug, waarna Nino Gorissen in de laatste aanval ook naar de vrije worplijn mag. Bij 36-28 is de rust bereikt.

Het derde kwart begint nog zoals de eerste helft geëindigd is. Roel Aarts scoort, de Suns moeten twee keer onder druk van de schotklok schieten en Aarts benut nog een van de twee vrije worpen voor 39-28. Als de Suns dan de bal niet binnen acht seconden over de middenlijn krijgen, lijkt het een heel leuke avond voor de Weerter supporters te gaan worden. Maar niets is minder waar. In de vier volgende aanvallen gooien de jonge Limburgers de bal evenzoveel keer weg, zonder daarbij zwaar verdedigd te worden. Den Helder laat zich terug in het zadel hijsen en bij 39-36 neemt Radenko Varagic een time-out. Van Dijk scoort dan eindelijk weer, maar na een driepunter van De Paula lijdt Weert weer balverlies. McConico brengt de Suns middels een driepunter met bord weer op voorsprong (41-42). De ploegen wisselen stuivertje tot 49-49. Dan pakt Van Overbeek een steal die door Aarts wordt afgedunkt. Een driepunter van Wietse Nossek brengt weer wat lucht in Weert. Roel Aarts beantwoordt een score van McConico met nog een dunk en vrije worpen aan beide kanten brengen de kwartstand op 57-52.

Aarts weet een simpele score van McConico nog te beantwoorden, maar dan valt BAL stil, terwijl Den Helder door driepunters van De Paula en Van der Vuurst de Vries (twee stuks) helemaal losgaat en uitloopt naar 61-69. BAL pakt wel steals, maar gooit de bal ook net zo snel weer weg. Bij 63-71 gaan de laatste drie minuten in. Gorissen weet het netje te vinden, maar BAL is niet meer bij machte Den Helder af te stoppen. Vrije worpen van Laurent brengen Den Helder op 66-76 met 1:49 te gaan en coach Varagic gunt de 16-jarige Sander Hollanders en de 17-jarige Tom Ackermans ook nog wat speeltijd. Met hen in het veld weet de zeer jonge ploeg het Den Helder toch nog moeilijk te maken en terug te komen tot vier punten. Dority blijft bij het noodzakelijke tijdstoppen echter koel vanaf de vrije worp lijn (zes uit zes) en Den Helder kan met 76-82 de eerste punten in een uitwedstrijd mee de bus in nemen.

BAL is thuis nog steeds puntloos en lijkt moeite te hebben met de weelde van een voorsprong. Als underdog speelt de ploeg een stuk beter. Vandaag gaven de “veteranen” Rosenmuller en Van Tongeren niet thuis (samen twee punten) en kwamen maar liefst 35 punten van 17-jarige spelers. Yarick Brussen eindigde op 21 punten en 9 rebounds.

Den Helder heeft met vier overwinningen (inclusief beker) in anderhalve maand tijd de smaak te pakken gekregen en kan nu ook weer naar boven op de ranglijst kijken.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search