Door Jeroen Welten

WEERT, 10 maart 2018 – Landstede Basketbal heeft het elk seizoen moeilijk in Weert. Zo ook vandaag. Basketball Academie Limburg leidde na het eerste kwart. Tegen het eind van het derde kwart werd het nog 44-43. Daarna pakte Landstede door om met 57-67 te winnen.

BAL treedt door de voortslepende blessures en een wedstrijd van heren 2 eerder op de dag weer met een heel jonge ploeg aan. Maar liefst zes van de elf spelers komen nog voor het U18- of zelfs U16-team uit. Desondanks weet het team de Zwolse formatie in een weinig hoogstaande wedstrijd zeer goed weerstand te bieden.

De wedstrijd begint zeer intensief van beide kanten en de teams hebben veel moeite met elkaars verdediging. Na een misser van Landstede en balverlies van Weert opent Sherron Dorsey-Walker de score met twee rake vrije worpen. Een paar missers en balverlies verder scoort Roel Aarts op dezelfde manier voor de Limburgers. Zwolle
weet in de volgende aanval twee aanvallende rebounds te bemachtigen waarna Noah Dahlman alsnog kan scoren. De lekker op schot zijnde Matthew van Tongeren brengt met zijn eerste driepunter BAL weer op voorsprong, waarna Jordan Gregory en Franko House de stand 5-8 op het scorebord zetten. Daarmee zijn meteen alle spelers die vanavond 9 punten of meer zullen scoren genoemd. Na een score van Yarick Brussen halen fouten over en weer het tempo uit de wedstrijd. De tweede driepunter van Van Tongeren wordt beantwoord met een nooddriepunter door House. Freek Vos mist zijn vrije worpen, waardoor Sam van Dijk met twee wel benutte vrije worpen BAL weer op voorsprong kan zetten. Jacco Fritz, Freek Vos en één benutte vrije worp van Fritz brengen de kwartstand van 15-13.

Olaf Schaftenaars’ driepunter brengt Zwolle meteen weer aan de leiding en Dorsey-Walker vergroot het gat. Jacco Fritz mag dan, na een schitterende assist van Roel van Overbeek, de 17-18 op het bord zetten. Aan de andere kant hebben de jonge Limburgers moeite met het onder het bord afstoppen van de Zwolse Amerikanen. House en Dahlman kunnen te eenvoudig scoren. Van Tongeren (twee vrije worpen en een gewone score) brengt BAL toch weer tot 21-22, waarna Zwolle een time-out neemt. Na deze time-out mag BAL tot stomme verbazing van iedereen de bal weer op de Zwolse achterlijn innemen. Herman van de Belt wacht het overleg van de scheidsrechters niet af en loopt van tevoren al tegen een technische fout aan. De Limburgers weten dit cadeautje echter niet op waarde te schatten en halen geen punten uit de vrije worp en het aanvullende balbezit. Gregory brengt het verschil weer op drie en de aanvallen erna blijft het tussen één en drie schommelen. Het vele fluiten (in totaal 25 fouten in de eerste helft, eerlijk verdeeld 12 om 13) haalt het ritme uit de wedstrijd. Onnodig balverlies en teveel gemiste vrije worpen aan Weerter zijde laten Landstede langzaam uitlopen naar 25-35, waarna twee vrije worpen van Matthew van Tongeren in de slotseconde de ruststand van 27-35 op het bord zetten.

Het derde kwart is het leukste voor de Weerter toeschouwers. De scheidsrechters fluiten nog maar vijf keer in totaal en er zijn spectaculaire acties. Franko House denkt na een steal vrij voor de dunk te kunnen gaan, maar heeft daarbij niet gerekend op de snelheid en sprongkracht van Jacco Fritz die hem van achteren clean blockt. Even later onderschept Roel Aarts tijdens een full court press op volle snelheid de balinname van Zwolle om met twee passen in één actie door een posterdunk over Mike Schilder heen te plaatsen. Mede door zijn scores kruipt BAL weer richting Zwolle, waarna Roel van Overbeek met een and-one de ploegen bij 41-41 weer naast elkaar zet. Gregory antwoordt, maar Van Tongeren zet dan met zijn vierde driepunter Weert voor het eerst in lange tijd weer op voorsprong. Na scores van Vos en Van Overbeek schiet Gregory (3) Zwolle hernieuwd aan de leiding. BAL komt dan niet door de verdediging van Zwolle heen en Dorsey-Walker brengt het verschil op vier. Sam van Dijk mist twee seconden voor tijd de voor hem uitgetekende inbounce aanval. Kwartstand 46-50.

Freek Wijnands

Freek Wijnands

Mike Schilder opent het vierde kwart voor Zwolle. Vos laat vanaf de vrije worp lijn de kans om het verschil naar acht te brengen liggen en Fritz doet wat terug voor Weert (48-52). Dit zal echter de laatste score voor lange tijd voor de Limburgers zijn. Ze krijgen de bal niet meer door het netje. Weert krijgt meer fouten dan dat zelfs Zwolle punten kan maken. Als Sam van Dijk met een driepunter voor 51-60 eindelijk de ban breekt, is de foutenverhouding al opgelopen tot 9-1. Het verbaast dan ook niet dat de volgende score van Landstede weer uit een vrije worp komt.

Hoewel het verschil, mede door goede rebounding aan Limburgse kant, nog steeds niet groot is, is de wedstrijd gelopen. Zwolle speelt het professioneel uit. Noemenswaardig zijn alleen nog het eredivisiedebuut van de 15-jarige Freek Wijnands en het feit dat BAL de wedstrijd eindigt met een volledig U18-team.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search