Door: Jeroen Welten
Foto’s: Tessa van Gameren

WEERT, 6 januari 2019 – Basketball Academie Limburg heeft de verrassende overwinning tegen Feyenoord Basketball geen vervolg kunnen geven. Den Helder Suns trok de opgaande lijn door en boekte, vooral door een sterk laatste kwart (10-27), een overwinning in Weert: 64-78.

Jules Schild opent de wedstrijd met een voor hem atypisch hoekschotje vlak voor het verstrijken van de schotklok. Het zal voor lange tijd de enige inside score van BAL blijken te zijn. Den Helder weet Tony Washington ver van de basket te houden en daarmee is de Weerter dreiging onder de basket weg. Na wat opstartproblemen is het Boyd van der Vuurst de Vries die zijn ploeg met een driepunter op voorsprong brengt. Boy van Vliet en Steve Harris vergroten het gat naar 2-7. BAL heeft dan al vier keer balverlies geleden. Vrije worpen van Daan Rosenmuller en een driepunter van Elay Wirjo brengen BAL weer even naast de Suns, maar dan is de koek voorlopig op. Ruim vijfeneenhalve minuut weten de Weertenaren de Helderse verdediging niet te verschalken en langzaam maar zeker loopt het verschil op naar tien. Rosenmuller stopt dan de run middels vrije worpen na een fraaie ‘behind the back’-drive. Kwartstand 9-17.

Al in de eerste aanval van de Suns begaat Washington zijn tweede persoonlijke fout. Den Helder profiteert meteen. Eerst één geraakte vrije worp van Harris, daarna een baseline drive van Lavone Holland die vervolgens ook de bal weer afpakt en dan onsportief afgestopt wordt. Hij benut beide vrije worpen (9-22), maar Wirjo weet dan een steal te pakken op het aanvullende balbezit en verzilvert aan de andere kant zijn tweede driepunter. Inmiddels is Nathillio Vrede Tony Washington komen vervangen, maar dat scheelt tien centimeter en heel wat spierkracht onder het bord. Harris weet daar wel raad mee en scoort met een simpele drive. Een driepunter van Wietze Nossek en een jumpertje van Ivan Simic verkleinen het gat dan naar zeven, maar de Suns weten Alex Laurent dan weer twee keer eenvoudig vrij te spelen (17-28). Na een rommelige fase, waarin beide ploegen niet tot scoren weten te komen, is het Nossek (3) die de ban breekt, gevolgd door een jumpertje van Nino Gorissen. Na een time-out van Peter van Noord is het eerst Simic (ook 3) die de ploegen bijna naast elkaar schiet, voordat Thibault Vanderhaegen de marge weer verruimt. Simic en Holland ruilen driepunters uit en laatstgenoemde zet middels vrije worpen de ruststand op 28-36.

Het derde kwart is voor Weert. Het begint met een driepunter van Schild. Washington onderschept dan de bal en vervolgt met een putback dunk op een gemiste lay-up. Na een aanvallende fout van Laurent voor het foutief zetten van een screen, vergeet Washington dat er doorgaans daarna aan de andere kant voor hetzelfde gefloten wordt. Radenko Varagic laat hem ondanks zijn derde fout staan en in de volgende aanval verkleint hij het gat naar één punt. Na een wedstrijdje driepunterschieten (Harris tweemaal, beantwoord door Wirjo en Schild) brengen Washington en Schild BAL middels vrije worpen na lange tijd weer op voorsprong (46-42). Het momentum ligt bij Weert, maar dan is Washington onnodig te wild in de aanvallende rebound en mag hij met zijn vierde fout de donderpreek van Varagic aan gaan horen. Den Helder weet nog niet te profiteren. Van Vliets’ vrije worpen worden gevolgd door de derde driepunter van Schild. Een drive van Van Vliet en vrije worpen van Tom Koopman brengen de Suns weer tot op één. Koopman herhaalt dat feit met een driepunter na een floater van Simic en een vrije worp van Gorissen. Een drive van Nossek bepaalt de kwartstand op 54-51 en het publiek maakt zich op voor een spannend laatste kwart.

Dat komt er echter niet. Nadat Vanderhaegen een drive van Gorissen hard weggesmashed heeft, brengt van Vliet middels een 3-and-1 de Marsdiepers direct aan de leiding en ze denderen via Harris, Laurent en Holland (and-1) in een keer door naar 54-62. Een tussentijdse time-out van Varagic en het terugbrengen van Washington ten spijt. Washington doet dan nog wel wat terug, maar aan de andere kant mag Harris volledig vrijstaand dunken. Als Schild in een reboundpoging op de tweede vrije worp van Van Vliet de bal in eigen basket tikt is wel duidelijk dat het vandaag niet de wedstrijd van de Weertenaren zal worden. De echte strijdlust zoals tegen Rotterdam ontbreekt en dus kunnen de Suns relatief relaxt hun tweede overwinning op rij gaan vieren.

BAL is door het aanhoudende blessureleed te smal en te kwetsbaar voor foutenlast van Washington. Daarnaast levert het, als gevolg hiervan, constant in wisselende samenstellingen en op andere posities spelen onnodig veel balverlies op. Met wedstrijden tegen Den Bosch, Groningen en Zwolle in het vooruitzicht is het raadzaam de focus te leggen op heel blijven en vaste patronen in te slijpen in de diverse constellaties. Den Helder kan zaterdag in een onderling duel met Aris goede zaken doen in de strijd om de zesde plek en tevens de derde overwinning op rij boeken.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search