Door: Jeroen Welten
Foto’s: Jos van Moorsel

WEERT, 23 december 2018 – Dutch Windmills heeft de laatste wedstrijd van 2018 in winst omgezet, maar makkelijk ging dat zeer zeker niet. Basketball Academie Limburg legde de Dordtenaren het vuur na aan de schenen. Via een ruststand van 39-53 werd het uiteindelijk 74-82.

In een gezellig drukke sporthal Boshoven opent Shavon Coleman de score voor de Windmills. Het antwoord komt middels een driepunter van Ivan Simic. Deze wordt gevolgd door een snel bommetje van Elay Wirjo. Dezelfde Wirjo weet daarna een aanvallende rebound om te zetten in een score. Ryan Richardson verkleint middels een driepunter. Tony Washingtons’ and-1 brengt BAL weer op zes punten voorsprong (11-5). Een mooie actie van Bennet Koch wordt gevolgd door een driepunter van Roel van Overbeek tegen zijn oude team. Een break en score van LaVonte Dority, die zijn DBL rentree maakt, zet de Dordtenaren weer aan de goede kant van de score. Simic, Coleman en weer Simic wisselen driepunters uit en Pim de Vries brengt met een bonus vrije worp de 17-18 op het bord. Dan stokt het bij Weert. De gaten in de zone worden niet meer gevonden en aan de andere kant scoren de Windmills makkelijk. Vrije worpen en een jumpertje van Dority worden

Driepunters van Floris Versteeg en Hidde Roessink brengen de run naar 0-21 en bij 17-36 lijkt de wedstrijd wel gelopen. Eindelijk breekt Jules Schild dan de ban voor de Weertenaren en zijn driepunter wordt gevolgd door net zo een van Simic. Na vrije worpen van Roessink laat Schild weer een bommetje los. Versteeg (vrije worpen) en de goed spelende Roessink vergroten de voorsprong weer. Maar daar is dan weer Simic met één van zijn acht driepunters deze middag. Pim de Vries treft éénmaal vanaf de vrije worplijn en de zeer goed verdedigende en passende (9 assists) Daan Rosenmuller is eindelijk zelf succesvol met een drive. Dan scoort Bennett Koch tweemaal en krijgt bij zijn tweede score ook nog een bonus. BAL heeft niet in de gaten dat het maar om één vrije worp gaat en dus kan Roessink als enige rebounder dit buitenkansje ongestoord afdunken. Nogmaals Koch brengt het verschil dan weer op 22 (31-53) een paar minuten voor rust. Maar opgeven komt niet in het woordenboek van Radenko Varagic voor en dus wordt er ook bij deze achterstand fanatiek verder gestreden. De Dordtse aanval wordt met succes tot staan gebracht en Schild haalt nog twee keer de trekker over, met tussendoor een score van Washington. Dit brengt de ruststand op een overzienbare 39-53.

Het derde kwart begint met een goaltending van Washington op een scorepoging van Van Overbeek. Dezelfde Washington (10 rebounds in dit kwart, 22 in totaal) bedient Rosenmuller op maat onder het bord en scoort even later zelf. Een steal van Rosenmuller wordt door Simic afgemaakt en het verschil is ineens nog maar tien. De Vries geeft dan weer wat lucht (3). Washington vindt nu Wirjo onder het bord. Koch beantwoordt met een inside move en het spel gaat over en weer. De laatste scores zijn toch weer voor BAL. Washington scoort uit een van zijn negen aanvallende rebounds en Schild weet de buzzer te verslaan met zijn vijfde driepunter: 62-68.

Als Washington, na missers aan beide kanten, het verschil terugbrengt naar vier, is er weer volop hoop op de tribunes. Maar de krachten in de uitgedunde selectie (Adriaans, Gorissen, Liem en Banda kijken nog steeds geblesseerd toe, overigens ontbrak Jito Kok bij de Windmills) raken langzaam op. Het aantal foutieve passjes (vandaag werd vooral de lengte van Simic overschat) en missers neemt toe en Dority (3), Versteeg (and-1) en Coleman zetten Dordrecht weer op ruimere voorsprong (64-78). Met flitsende passing weet BAL dan toch weer Simic vrij te spelen voor nogmaals een driepunter en in de volgende aanval neemt Varagic een time-out om de looplijnen uit te tekenen om toch te scoren met maar één seconde op de schotklok. Dit lukt en Washington legt de bal erin. Nogmaals Simic (3) maakt er 72-78 van. BAL pakt dan de steal maar wil de aanval te mooi afmaken en strandt. Dordrecht weet ook niet te scoren, maar balverlies van BAL laat kostbare tijd verloren gaan. Richardson mist beide vrije worpen. Jan Gijsen benut ze wel. Na de time-out van de altijd rustige Geert Hammink is het Coleman die met een drive en daarna een steal met score de wedstrijd op slot doet: 74-82.

BAL kan met opgeheven hoofd het veld verlaten, het is strijdend ten onder gegaan. Maar ergens zal men beseffen dat deze wedstrijd gewoon gewonnen had kunnen worden. Ook na de 0-21 run waren er nog genoeg vermijdbare slordigheden. Maar met de schutters terug op schot (15-36 driepunters), Washington weergaloos in de rebound en hopelijk enkele geblesseerden weer terug, moet er na het kerstreces meer in zitten dan de twee overwinningen tot nu toe.

Dordrecht toonde zich niet altijd scherp, maar bezit wel een brede selectie waarin vandaag maar liefst dertig punten van de bank kwamen. En met het dubbele aantal punten ten opzichte van de drie naaste belagers lijkt de vijfde plek in zeer vaste handen van de nieuwkomer in de eredivisie.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search