Door: Jeroen Welten
Foto’s: Jos van Moorsel

WEERT, 17 januari 2019 – Landstede Basketbal weet weer wat winnen is. Basketball Academie Limburg, dat vier spelers miste, startte belabberd en keek al snel tegen een 2-21 achterstand aan. Landstede Basketbal won de eerste wedstrijd van de kwartfinale uiteindelijk met 59-103.

Als BAL compleet is en in goede vorm kan het met een ploeg als Landstede strijden om een goed resultaat. Zonder zijn inside mannen Tony Washington en Frerik Adriaans is de ploeg eigenlijk bij voorbaat kansloos tegen welk eredivisieteam dan ook. Zeker als de spelers op het veld dat ook lijken te beseffen en er naar spelen. Vanaf de sprongbal is Zwolle heer en meester, niet in de laatste plaats doordat ze na drie nederlagen op rij in het nieuwe jaar zeer gedreven aan de start verschijnen. De jonge Weertenaren hebben moeite met de druk die op de opbouwspelers gezet kan worden doordat er geen inside gevaar is. Via vooral Kaza Kajami-Keane en Sherron Dorsey-Walker is het al 0-10 voordat Nino Gorissen de eerste score voor de thuisploeg kan noteren. Dat betekent echter geen ommekeer, beide genoemde Amerikanen scoren vrolijk verder en hebben bij 2-21 na vier minuten samen al 19 punten. Na vijfeneenhalve minuut tekent Daan Rosenmuller voor de tweede Weerter score. De Weerter verdediging komt dan langzaamaan een beetje beter op orde en het laatste deel van het kwart gaat gelijk op: 12-29.

Het tweede kwart begint nog hoopgevend voor BAL als Ivan Simic in de eerste aanval een zwaar verdedigde driepunter in de buzzer weet te maken. Maar in de volgende aanvallen weet Weert niet binnen die 24 seconde tot scoren te komen, of verliest de bal voordat het zover is. Landstede loopt via een driepunter van Bart van Schaik en scores van Noah Dahlman weer verder uit. Jerom Oude Aarninkhof mag halverwege het kwart met een driepunter 19-46 op het bord zetten. Incidenteel kan Weert iets terugdoen, maar probleemloos loopt Zwolle uit naar een 25-60 ruststand.

Na de thee oogt BAL een stuk feller. Het laat zien dat het zich niet zonder slag of stoot verder naar de slachtbank wil laten leiden. Dit resulteert er weliswaar in dat al na drie minuten de foutengrens wordt bereikt, maar het heeft uiteindelijk wel effect. Middels drie driepunters van Jules Schild lukt het BAL om de scores van Landstede te neutraliseren (34-68). Na vrije worpen van Kajami-Keane besluit coach Herman van den Belt om er tijdelijk een volledig Nederlands onderonsje van te maken. Maar ook met Ralf de Pagter, Kevin Bleeker en Freek Vos heeft Zwolle natuurlijk veel meer inside power dan Weert met Djofr van der Schans en Nathillio Vrede. Bij 40-82 eindigt het kwart.

Mike Schilder, Freek Vos en Bart van Schaik, onderbroken door Wietze Nossek, brengen de stand naar 42-90. De 17-jarige Sander Hollanders doet dan middels de eerste van zijn twee driepunters wat terug. Dorsey-Walker brengt met zijn vierde driepunter de honderd voor Landstede op het scorebord en Nigel van Oostrum maakt er 103 van. Nathillio Vrede en Jan Gijsen scoren voor Weert alvorens Jules Schild (persoonlijk record 19 punten) met zijn vijfde driepunter de eindstand op 59-103 bepaalt.

Het is leuk voor de ontwikkeling van de jonge BAL spelers dat Schild, Vrede en Hollanders persoonlijke records in de boeken kunnen schrijven. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de speeltijd die Van Schaik en Oude Aarninkhof bij Landstede krijgen. Maar verder had deze derde veegpartij in een week tijd wat BAL betreft waarschijnlijk gewoon schriftelijk afgedaan kunnen worden. Dit zou ook voor Landstede zo zijn, ware het niet dat deze ploeg snakte naar een overwinning. Dat werd ook duidelijk door het fanatisme waarmee Van den Belt bleef wijzen op fouten bij een voorsprong van veertig punten. De returnwedstrijd over twee weken in Zwolle gaat nergens over, zelfs als Washington en Adriaans dan weer mee zouden kunnen doen.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search