Door Jeroen Welten

WEERT, 20 januari 2018 – Basketball Academie Limburg kende een wervelende start (17-7), maar kreeg steeds meer moeite met de lengte en het fysiek van Forward Lease Rotterdam. Via een 38-43 ruststand pakten de Rotterdammers een belangrijke zege voor plek vijf: 65-79.

Vooraf was de vraag in hoeverre BAL gebruik kon maken van het nog niet op elkaar ingespeeld zijn van Forward Lease Rotterdam of dat het toch de kwaliteiten van de drie nieuw aangetrokken spelers aan Rotterdamse kant zouden zijn die de doorslag zouden geven.

Coach Armand Salomon laat de nieuwe spelers bij het begin van de wedstrijd nog even van de kant toekijken en daar kunnen ze zien hoe Matthew van Tongeren de score opent voor BAL. Dit wordt meteen beantwoord door Trevor Setty, waarna Daan Rosenmuller de Limburgers met een driepunter weer op voorsprong brengt. Nadat de basket enige aanvallen niet gevonden wordt zijn het dezelfde Rosenmuller en Robert Krabbendam die de stand op 9-4 brengen. Trevor Setty krijgt dan een technische fout wegens commentaar op de leiding. Een steal plus bonus voor Ordane Kanda brengt Rotterdam weer wat terug, maar door onder andere een driepunter van Van Tongeren loopt Weert uit naar 17-7 halverwege het eerste kwart. Kanda houdt Forward Lease in leven en brengt zijn ploeg terug tot 17-14. De time-out van Radenko Varagic helpt niet echt, want Marcel Boyd brengt met zijn eerste score zijn team bij 21-22 voor het eerst op voorsprong. Door vrije worpen van Rosenmuller winnen de Limburgers het kwart nog net.

Het tweede kwart begint met een hoog tempo van twee kanten, maar Forward Lease weet de basket beter te vinden. Bij een stand van 25-30 begaat Trevor Setty echter een onsportieve fout. Na zijn ‘T’ uit het eerste kwart betekent dit voor hem dus einde wedstrijd. De Rotterdamse bank is het daar niet mee eens en krijgt ook nog een ‘T’. BAL weet onvoldoende te profiteren van de vrije worpen plus balbezit en Rotterdam loopt verder uit naar 27-34. Micheal Madanly krijgt dan een technische fout terwijl hij een break loopt, waardoor Weert naar de vrije worplijn mag in plaats van twee punten voor Rotterdam. BAL komt weliswaar iets dichterbij (33-38), maar alle commotie fokt de Rotterdamse spelers extra op, terwijl de spelers van Weert het een beetje passief ondergaan. Het jeugdige team van Varagic komt fysieke kracht tekort en het helpt ook niet dat Roel Aarts al tegen zijn derde fout aanloopt. Driepunters van Rosenmuller (al 20 punten bij rust) en Madanly zetten de ruststand van 38-43 op het bord.

Het derde kwart opent met een score van Matthew van Tongeren. Ondanks veel aanvallende rebounds weet Rotterdam dat niet te beantwoorden en Nino Gorissen brengt Weert weer op voorsprong (44-43). Madanly brengt zijn nieuwe ploeg weer aan de goede kant van de score. Bij 50-53 maakt Ties Theeuwkens zijn vierde fout. Als Maik Brouwer, die door het vroege wegvallen van Setty veel en goed speelt, hem vervangt staan er vier spelers van het NL U18 team van afgelopen zomer tegenover elkaar op het veld. Het spel is ondertussen meer spannend dan goed, met Rotterdam aan de goede kant van de score. Kwartstand 55-58.

Daan Rosenmuller en de nuttig spelende Joey Puddister openen het vierde kwart. Ordane Kanda weet een 24 seconden buzzer driepunter over Roel Aarts heen te raken. Nino Gorissen zorgt voor 59-63. De aansluitingsdriepunter van Rosenmuller wordt echter meteen beantwoord door hetzelfde wapen van Coen Stolk. Ordane Kanda toont zijn enorme (sprong)kracht door met zijn 1.85 meter een dunk van Roel Aarts (2.05 meter) te blokken. Maar ook zonder dit soort fantastische blocks mist BAL teveel onder het bord. Rotterdam loopt uit naar 64-72 en de wedstrijd is gelopen. Ordane Kanda heeft het slotakkoord met een keiharde dunk, waar Jacco Fritz een block in gedachte had (65-79).

Bij BAL mag Radenko Varagic het team gaan voorbereiden op de belangrijke thuiswedstrijd volgende week tegen Den Helder. Het team speelde vandaag te mat en de magie van december lijkt door de kerst en het afgelopen weekend rust een beetje verdwenen. Forward Lease heeft weer stappen kunnen zetten bij het inpassen van de nieuwe spelers en ondertussen de vijfde plek nog vaster in handen gekregen.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search