Door: Jeroen Welten
Foto’s: Jos van Moorsel

WEERT 7-3-2021 – Basketbal Academie Limburg heeft de intentie om via de Elite B de play-offs te bereiken. Een zege tegen The Hague Royals was dan wel een vereiste om een gaatje te slaan met Aris Leeuwarden, de nummer 9. In het eerste kwart wilde het nog niet vlotten met de Limburgers (13-12), maar met een 32-11 tweede kwart werd snel een einde gemaakt aan de Haagse illusies. Bij de eindstreep gaf het scorebord 92-65 aan.

Bij BAL blijkt de (r)entree van Bart Schild maar van korte duur geweest te zijn. Basketbal en studie blijken niet combineerbaar. Verder hebben Stijn Hintzbergen en Kevin Verhallen zich bij de geblesseerden gevoegd.

De openingsfase is voor The Hague Royals. Eric Kibi mag na een aanvallende rebound naar de vrije worp lijn en is daar foutloos. Met een drive zet Deividas Kumelis de 0-4 op het bord. En als BAL ondanks een paar aanvallende rebounds niet tot scoren komt, mag Bart Bijnsdorp de voorsprong nog uitbreiden. Dan breekt Sander Hollanders de ban voor de Weerter ploeg. Eén rake vrije worp en een inside score van Quatarrius Wilson zorgen voor de aansluiting en met een driepunter van Neil Masnic komt BAL voor het eerst op voorsprong. Diezelfde Masnic begaat dan al snel zijn tweede fout en dankzij een vrije worp van Kumelis en een score van Kibi komen de Royals weer op voorsprong halverwege het kwart. De Hofstadbewoners weten de Limburgers goed uit hun vertrouwde spel te houden en Radenko Varagic wisselt snel door om zijn team bij de les te krijgen. Wilson, die naarmate het seizoen vordert steeds beter in zijn spel komt en vandaag heerst onder de borden (double-double met 13 punten en 12 rebounds), zorgt snel voor 10-9. Daarna wordt het spel matig en rommelig. Max van den Heuvel verandert met een driepunter na drie minuten eindelijk weer eens de stand op het scorebord. Alhassan Barrie zorgt tenslotte met hetzelfde wapen voor een 13-12 kwartstand.

Binnen 4 seconden in het tweede kwart heeft Jef de Vries er al een lay-up in liggen, maar in de tegenaanval doet Barrie hetzelfde. Anderhalve minuut blijft het stil aan het scorefront en ‘vergeten’ de Royals op voorsprong te komen. Dan wordt het Weerter driepuntsgeschut in stelling gebracht. Wietze Nossek begint, gevolgd door Joost Bijl. Dan is het de beurt aan Hollanders die er meteen maar drie achter elkaar inschiet en het eerste gat is geslagen: 30-17. De goed spelende Bijnsdorp en Kibi beantwoorden scores van Wilson en Roel van Overbeek, maar Nossek slaat nog tweemaal van afstand toe en ook Trevor Jasinksky komt door met een driepunter. Acht uit elf driepunters in één kwart is teveel van het goede voor de Royals en BAL leidt dan ook ineens comfortabel met 45-23.

Na de thee komt de Haagse formatie toch weer met goede moed uit de kleedkamers. Bijnsdorp opent met een snelle score en Kumelis, de uiteindelijke topscorer van de wedstrijd met 20 punten, brengt met een driepunter het verschil terug naar 17. Bijnsdorp begaat dan een onsportieve fout op Wilson en BAL herstelt de voorsprong. Ondanks het eerdere Weerter driepuntsgeweld, duikt de Haagse ploeg in een zone en weet daarmee het Weerter spel te ontregelen. Het spelniveau wordt er niet beter op, maar gelukkig zijn er dunks van Kibi en Bijl (over de baseline) om van te genieten. Bij 67-44 eindigt het kwart.

Door een balvast-situatie in het derde kwart, mogen de Royals ook kwart 4 beginnen. Wederom is het Bijnsdorp die met een knappe move twee punten aan zijn totaal toevoegt. Daarna is het de beurt aan Piotr Pandura om te laten zien dat hij driepunters kan raken. Twee stuks van hem zorgen ervoor dat het verschil even onder de twintig komt, maar Jasinsky kan dat ook en zo bloedt de wedstrijd langzaam dood. BAL heeft teveel balverlies, maar compenseert dat met een enorm reboundoverschot. En waar bij de Weerter ploeg zes mensen in dubbele cijfers komen en er met 31 assists wordt gestrooid, moet het bij de Royals teveel van Kumelis komen.

Donderdag een nieuwe kans voor de Royals. Dan volgt de thuiswedstrijd tegen Apollo, waarin met dezelfde strijdlust mogelijk meer kansen op een overwinning liggen. Voor BAL staat er een heel ander kaliber wedstrijd op de planning. Het uitstekend draaiende Zeeuw en Zeeuw Feyenoord van Toon van Helfteren zal zeker geen 55% schotpercentage toelaten.