Vier seizoenen geleden is Basketbal Academie Limburg aan de slag gegaan om binnen haar organisatie ook de meidenlijn te ontwikkelen. Met de aanstelling van Jorrick Creyghton als hoofdcoach bij de dames is er hard gewerkt. Inmiddels spelen er drie meiden-teams in de eredivisie: VU20, VU18 en VU16. De toekomst ziet er ook goed uit. Basketbal Academie Limburg en AT-Automation hebben een overeenkomst tot samenwerking ondertekend. BAL krijgt zo de mogelijkheid de dames teamsport naar een hoger niveau te tillen en streeft naar deelname aan de Women’s Basketball League in 2022- 2023. Zie ons verslag over deze samenwerking.

Het afgelopen weekend is er weer een belangrijke stap gezet. In de race om de beker won het VU18 team van BAL overtuigd van het VU20 team Dozy Den Helder. Eindstand: 65-57.

Coach Jorrick Creyghton: “Een flink aantal meiden dat 4 jaar geleden met mij dit avontuur zijn aangegaan hebben een belangrijke rol gespeeld in de gewonnen wedstrijden in de beker. Daarnaast was het een extra grote overwinning, omdat dit een U18 team (met 2 U16 speelsters) is en de winst is over U20 Dozy Den Helder (gevestigde naam in dames basketbal) met enkele bankspeelsters van VSE in de ploeg.”

Over de wedstrijd:

Onze meiden begonnen meteen sterk en overtuigend. Finley van Bree begon met de eerste 7 punten voor BAL en er werd uiteindelijk uitgelopen tot een 15-4. Alle starting 5 speelsters scoorden. Op het einde van dit eerste kwart gaat Den Helder in een 2-3 zone staan en dit blijven ze de rest van de wedstrijd volhouden. Den Helder kwam terug, mede door een goed spelende Lotte Toornstra. Maar het kwart eindigde met 19-15 toch in het voordeel van BAL.

Q2 gaat in het begin gelijk op, maar de 2de helft van dit kwart wordt er beter aangevallen en winnen wij met 17-9. De ruststand is dan een mooie 36-24.

Maud Bastiaansen

Na de rust begint Den Helder beter te spelen en alle speelsters van Den Helder doen een duit in het zakje. Dit kwart is voor Den Helder met 10-20. En dat brengt de tussenstand op 46-44.

Het laatste kwart wordt er door beide teams makkelijker gescoord, maar trekt Maud Bastiaansen de score open met 3 3-punters. Daarna wordt de wedstrijd niet meer uit handen gegeven en staat er 65-57 op het scorebord.

Lisa de Waal (l) en Jill Janssen (r)

Mooi om te benoemen is dat Lisa de Waal, na een half seizoen gerevalideerd te hebben van een gebroken voet, de wedstrijd heel goed speelde en ook Jill Janssen (U16) na 2 jaar niet hebben kunnen basketballen door een knieblessure 20 minuten keihard gespeeld heeft.