Door: Jeroen Welten
Foto’s: Jos van Moorsel

WEERT 30-4-2021 – BAL gaat naar Zwolle. Dat riepen de Limburgers nadat het eindsignaal had geklonken. Voor rust leek Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball de beste papieren te hebben. De Rotterdammers, zonder de zieke Joonas Lehtoranta, kwamen even op 10 punten voorsprong. Na de pauze (37-39) kwam Basketbal Academie Limburg 10 punten voor. Opeens bleek de bal erg heet, waardoor Feyenoord met 78-79 voorkwam met nog 1’46 te spelen. Wietze Nossek zette BAL weer op voorsprong. Feyenoord kwam niet meer tot scoren, waardoor BAL met een 84-79 overwinning naar de finale mag.

BAL opent de wedstrijd verdedigend sterk. De eerste drie aanvallen van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball eindigen in een hand op de bal van een Weerter verdediger. Ondertussen scoren de Weertenaren via een fade-away jumper van Trevor Jasinsky en een baseline drive van Quatarrius Wilson wel voor de eerste voorsprong in de wedstrijd. Het is dan Jeroen van der List die ook de Rotterdammers op het scorebord brengt. Met twee verdedigend ingestelde coaches als Radenko Varagic en Toon van Helfteren aan het roer zijn de punten echter schaars in het begin van deze bekerwedstrijd. Daar komt bij dat de scheidsrechters dit kwart ook door laten spelen. Na exact 4 minuten spelen maakt Arunas Miskalauskas er 4-4 van. Daarna volgen de punten wat sneller. Eerst nog een schotje van Wilson, maar dan zijn het de Rotterdammers die onder andere via driepunters van Mack Bruining en van der List naar 8-12 uitlopen. Tijd voor Roel van Overbeek om wat terug te doen. Met een backdoor en twee driepunters van zijn hand komt BAL weer op voorsprong. Vrije worpen van Miskalauskas (BAL zal vanavond maar liefst tien fouten op hem begaan) brengen de ploegen aan het einde van het eerste kwart weer in evenwicht: 18-18.

De scheidsrechters hebben in de twee minuten rust kennelijk besloten de teugels strakker aan te trekken, want binnen drie-en-een-halve minuut heeft BAL al vier fouten te pakken. Dankzij een driepunter van Ivan Simic is de schade nog  beperkt, maar Wilson wordt uit voorzorg met zijn tweede fout naar de kant gehaald en dat haalt de angel uit de Weerter aanval. Feyenoord verdedigt fel, waar BAL dat, met name buiten de driepuntslijn nalaat. Via twee driepunters van Miskalauskas en ééntje van van der List lopen de Rotterdammers eenvoudig weg en is het bij 22-30 tijd voor een Weerter time-out. Eerst mag Bruining de voorsprong nog naar een maximale tien punten brengen, maar dan zijn het uitblinkers Wietze Nossek (double-double met 17 punten en 10 rebounds) en Jasinsky (5/7 driepunters) die met zijn tweeën het gat weer dichtmaken. Bruining zorgt ervoor dat Feyenoord met een minimale voorsprong de rust in gaat: 37-39.

Al na 8 seconden in kwart 3 heeft Wilson zijn derde fout te pakken en komt Nossek weer terug in het veld. Juan Davis komt door met een driepunter en twee vrije worpen, maar Jasinsky zorgt er met ook een driepunter voor dat schade beperkt blijft. Een rommelige fase volgt waarin beide ploegen niet tot scoren komen. Als Wilson terug in het veld komt, maakt van der List twee keer handig gebruik van diens foutenlast en zorgt voor 42-48. Maar het is een echt cup-duel en het woord ‘opgeven’ komt niet voor in het dna van beide ploegen. Via wederom Jasinsky (3), een steal en score van van Overbeek en de enige driepunter vanavond van Sander Hollanders, is het binnen een minuut weer 50-48. De rest van dit kwart blijven de ploegen binnen een paar punten van elkaar en gaan ze zich met een stand van 61-57 opmaken voor het allesbeslissende slotkwart.

De zeer goed invallende Jef de Vries weet met een drive Neil Masnic vrij te spelen voor een open driepunter. Masnic was tot dan toe vooral belangrijk in de verdediging en rebound (11 stuks vanavond), maar als de Vries het trucje even later nog eens herhaalt, zorgt de tweede bom van Masnic ineens voor een tien punten Weerter voorsprong: 69-59. Uiteraard neemt van Helfteren een time-out en die heeft effect. Langzaam kruipen de Rotterdammers terug en nadat Wilson zijn vierde fout heeft behaald is het van der List die de ploegen weer naast elkaar zet: 73-73. Nossek treft dan een belangrijke driepunter, maar BAL heeft telkens fouten nodig om de Rotterdammers af te stoppen. En die missen niet vanachter de vrije worp lijn. Als Hollanders wordt geblokt is het Miskalauskas die Feyenoord op 78-79 zet. Een fout op een driepunter van Nossek levert Weert een minimale voorsprong. Wilson weet dan Van der List te stoppen en nadat zowel Nossek als Davis gemist hebben is van Overbeek koelbloedig vanaf de lijn. Rotterdam heeft nu een driepunter nodig, maar de poging van van der List is wel heel erg snel en van heel erg ver. De fout op Wilson mag niet meer baten. Bij 84-79 is het feest in Weert en mag de ploeg dromen van de eerste bekerwinst ooit. Daarvoor moet het zondag wel de andere verrassende finalist Yoast United verslaan en laat dat nou net de ploeg zijn waarvan dit seizoen alle wedstrijden werden verloren.