Door: Jeroen Welten
Foto’s: Jos van Moorsel

WEERT 28-4-2021 – Basketbal Academie Limburg zorgde voor een enorme sensatie door Zorg en Zekerheid Leiden uit te schakelen. De Weerter ploeg deed geen seconde onder voor de Leidse ploeg. Quatarrius Wilson (29 punten) was niet te stoppen door de Leidse verdediging. Daarnaast kreeg Sander Hollanders in de tweede helft alle gelegenheid om zijn driepunters raak te knallen. In totaal kwam de jonge Limburger tot zes drietjes. Worthy de Jong leek de winst nog uit het vuur te slepen, maar zo ver liet de ploeg van Radenko Varagic het niet komen. Met 90-87 ging de laatste bekerwinnaar (2019) onderuit.

Trevor Jasinksy opent het bekerduel voor BAL op aangeven van Quatarrius Wilson. Worthy de Jong en Emmanuel Nzekwesi (and-1) brengen de voorsprong naar Leiden, maar niet voor lang. Eerst is het Jasinsky die met een driepunter de stand gelijk trekt en daarna dunkt de zeer sterk spelende Wilson de Weertenaren weer naar een voorsprong. Wilson, die aan het begin van het jaar nog moeite had zich staande te houden tegen de topploegen, toont vandaag zijn grote progressie dit seizoen. Onder zijn leiding neemt BAL het initiatief in de wedstrijd en leidt na het eerste kwart dan ook met 24-19.

Het begin van het tweede kwart is voor Michael Finke die met tien punten op rij persoonlijk ZZ Leiden weer naast Weert zet (29-29). Tussendoor weet Wilson voor de Weertenaren een aanvalsrebound te pakken en met een dunk overtuigend af te ronden en komt Sander Hollanders éénmaal vrij voor een driepunter. In de rest van de eerste helft heeft het talent het erg lastig met de straffe verdediging die de Leidse ploeg op hem los laat. De gasten onttrekken zich op hun beurt wel wat beter aan de Weerter verdediging en komen door punten van Nick King en Riley LaChance weer op een kleine voorsprong. Wietze Nossek pareert twee maal, maar als Nzekwesi zijn ploeg naar 34-38 dunkt, is het tijd voor een time-out van Radenko Varagic. Dat heeft effect, want via een drive van Wilson en drie op een rij, waaronder een and-1, van Roel van Overbeek, die zijn ploeg vanavond weer rustig en overtuigend leidt, wordt een 9-0 run geplaatst en is het bij 43-38 de beurt aan Geert Hammink om een time-out te nemen. Giddy Potts komt dan door met een verre driepunter en geeft Leiden zicht op een gelijke stand bij rust. Een domme fout op Wilson, die in 24-seconde nood een ver afstandsschot moet nemen en een ‘T’ voor de Leidse bank na een gefloten loopfout voor Finke, geven de Weertenaren dan toch een 46-41 voorsprong bij rust.

In de eerste Weerter aanval na de pauze loopt Nzekwesi tegen zijn derde fout aan, hetgeen meer ruimte voor Wilson betekent. BAL loopt uit naar een grootste voorsprong van 53-45, maar dan is het (wie anders?) de Jong die met een heel fraaie spinmove zijn ploeg weer in de achtervolging zet. Dankzij een driepunter van Luuk van Bree en het forceren en afstraffen van Weerter balverlies, is Zorg en Zekerheid bij 54-56 weer langszij en er overheen. Voor een jonge ploeg als BAL kan dat het kantelpunt zijn en er, net als begin januari, alsnog een afstraffing volgen. Maar de ploeg recht zijn rug. Wilson gaat voorop in de strijd en Leiden kan hem alleen maar met fouten (11 in totaal) afstoppen. Na een driepunter van Jef de Vries is het King die de ploegen aan het einde van het kwart weer naast elkaar zet: 64-64.

Na de korte onderbreking vindt Wilson een vrijstaande Hollanders en zijn tweede driepunter is het startsein voor de opening van de schiettent. Nadat de centers inside scores hebben uitgeruild volgen nog drie driepunters van Hollanders, tussendoor beantwoord met hetzelfde wapen door Nzekwesi en van Bree en een floater van LaChance. Na goed drie minuten spelen is de score daarmee al opgelopen naar 78-74. De score valt twee minuten waarna De Jong met een dunk weer voor aansluiting zorgt. Dezelfde De Jong zet met de 83-83 de ploegen weer naast elkaar en met twee vrije worpen zijn ploeg ook weer op voorsprong. Er zijn dan nog ruim twee minuten te gaan en de druk ligt nu bij BAL. Neil Masnic vindt dan Hollanders die met zijn zesde driepunter duidelijk maakt een terechte co-winnaar van de ‘Kees Akerboom’-trofee te zijn. Nadat Wilson’s vrije worp wegens een lijnfoutovertreding (die eigenlijk al jaren niet meer gefloten wordt in de DBL) afgekeurd wordt, is het Nzekwesi die de Leidenaren weer op voorsprong dunkt. Na een Weerter time out wordt Wilson wederom gevonden en foutief afgestopt en deze keer blijft hij wel koel vanaf de vrije worp lijn. Weert weet vervolgens de Jong af te stoppen en als Wilson met zijn vijfde assist Jasinsky bedient voor de 90-87 mag Hammink in een time-out het antwoord gaan bedenken. In eerste instantie is dat een driepuntspoging van de Jong, maar die wordt geblokt. Finke krijgt nog een tweede kans op de gelijkmaker, maar als ook die geen doel treft is het feest in Weert.

Het Weerter seizoen was al geslaagd met het behalen van de play-offs en het bereiken van de kwartfinale van de beker en dit is nu de slagroom op de taart. Maar die taart smaakt naar meer en vrijdagavond is de kans daarop zeker al aanwezig tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord, een ploeg die eerder dit jaar in Rotterdam met 1 punt verschil werd verslagen. Maar dan moet alles wel weer zo goed lopen als vandaag. Voor de Leidse ploeg is het bekertoernooi voorbij en men kan zich gaan voorbereiden op de eerste play-off wedstrijd, wederom hier in Weert.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search