Door: Jeroen Welten
Foto’s: Tessa van Gameren

WEERT, 10 februari 2019 – De jonge honden van Basketball Academie Limburg hebben het New Heroes bijzonder lastig gemaakt. Een halve minuut voor tijd was het 64-61 voor BAL. Payton Henson dwong een verlenging af, waarin Torian Graham een Bossche blamage voorkwam: 71-79.

Exact een maand na de 80-39 oorwassing in Den Bosch treffen BAL en New Heroes elkaar voor de zuidelijke derby in een gezellig gevulde sporthal Boshoven in Weert. BAL heeft eindelijk weer redelijk compleet kunnen trainen, maar moet het wel zonder de aan zijn achillespees geblesseerde Daan Rosenmuller stellen. Bij de Bosschenaren doet Keshun Sherrill niet mee.

BAL start in een zone en die blijkt in de eerste minuten effectief. Na twee minuten opent Elay Wirjo de score met een driepunter, waarna Vernon Taylor vanaf de vrije worplijn de eerste punten voor de New Heroes mag optekenen. Deze komen na al de tweede persoonlijke fout van Nino Gorissen, die dan ook vervangen wordt door Robin van Heukelom. Via Tony Washington wordt het nog 5-2, maar daarna start Nick Oudendag met een schotje een 0-10 run voor Den Bosch (5-12). Op zich staat de verdediging van Weert nog wel redelijk, maar aanvallend zit er te weinig creativiteit in om binnen 24 seconden tot scoren te komen. Frerik Adriaans treft dan van afstand, maar dat is het dan voor dit kwart. Jessey Voorn en Jonathon Williams brengen de kwartstand van 8-17 op het bord.

Het tweede kwart vervolgt zoals het eerste is geëindigd. BAL’s aanvallen duren te lang en men weet niemand op tijd vrij te spelen. Verdedigend klopt het redelijk, maar Den Bosch loopt zonder goed te spelen langzaam uit naar 13-27 en een nieuwe veegpartij lijkt in de maak. Inmiddels zijn de gemoederen hoog opgelopen en heeft coach Radenko Varagic een technische fout te pakken voor aanmerkingen op de leiding. Met nog 4:14 op de klok neemt Varagic een time-out en die heeft effect. Na de score van een goed spelende Wietze Nossek (17 punten, 7 rebounds) uit een aanvallende rebound schiet Maarten Bouwknecht met een driepunter het verschil nog naar vijftien punten (15-30), maar dan volgt een 12-0 run van Weert. Er zit meer actie en variatie in de aanval en ook een 4-punts aanval van Washington (score uit aanvalsrebound op eigen gemiste bonus vrije worp) helpt mee. Een time-out en een technische fout voor Ivica Skelin hebben het momentum niet kunnen keren. Graham beëindigt de Weerter run, maar een driepunter van Wirjo brengt de ploegen nagenoeg in evenwicht bij rust (30-32).

Na de pauze lijkt Den Bosch snel orde op zaken te stellen. Twee sterke drives van Williams worden nog gevolgd door een driepunter van Nossek, maar schotjes van Taylor en Henson blijven onbeantwoord. Na een onsportieve fout van Gorissen mag Williams naar de lijn en het verschil loopt weer op naar tien (33-43). BAL recht dan weer zijn rug en een tijdlang blijft dit verschil in stand (40-51). Een drive met toverbal van Gorissen en een driepunter van Ivan Simic brengen de hoop op een goed resultaat voor het Weerter team weer terug. Ondanks blocks van zowel Jules Schild als Washington is de laatste score toch van Williams (48-55).

De eerste minuten van het vierde kwart wijzigt deze stand niet. Na drie minuten is het Van Heukelom die uit een break weet te scoren. Voorn benut één vrije worp en Ivan Simic verkleint met een drive naar 52-56. Wirjo blockt Graham en Nossek maakt twee vrije worpen, alvorens Henson er één raakt. Dan is het Van Heukelom die twee keer achter elkaar bij de middenlijn de bal afpakt van Maarten Bouwknecht. De eerste resulteert in een vrije lay-up, de tweede keer grijpt Bouwknecht aan de noodrem. BAL profiteert optimaal middels twee rake vrije worpen van Van Heukelom en een driepunter van Nossek (61-57). Bij de Weertenaren loopt dan het aantal persoonlijke verder op, Van Heukelom moet er als eerste af, maar de New Heroes blijven slordig vanachter de vrije worplijn. Een domme keuze in de aanval leidt tot de onnodige vijfde fout van Wirjo en Williams drivet de gelijkmaker binnen. Simic schiet dan een verre driepunter raak, maar na een time-out van Skelin wordt die omstreden beantwoord door Henson. Omstreden omdat Henson van buiten het veld zou zijn gekomen toen hij de bal ontving, maar dit werd niet door de scheidsrechters opgemerkt. BAL speelt dan de volledige klok uit, maar helaas stuitert de laatste driepunter van Simic van de ring. Verlengen.

De eerste aanval in de verlenging lijkt meteen beslissend. Washington krijgt ook zijn vijfde fout en zo wordt de spoeling erg dun bij Weert. Gorissen gaat dan toch weer onnavolgbaar naar het bord en Henson benut zijn vrije worpen (66-66). Weert komt door een rake vrije worp van Simic nog één keer op voorsprong tegen een inmiddels ‘klein’ spelend Den Bosch, maar dan treft Graham een driepunter. Een 3-seconden overtreding ontneemt BAL de kans op de gelijkmaker en de tweede driepunter van Graham in deze verlenging slaat het definitieve gaatje. Adriaans verkleint nog wel naar 69-72, maar Weert is niet meer bij machte nogmaals aan te haken. Als ook Simic met zijn vijfde fout naar de kant moet is de wedstrijd gespeeld.

Ondanks het feit dat er misschien wel meer in zat, zal Radenko Varagic tevreden zijn over veerkracht en strijdlust van zijn ploeg. Na een zwakkere periode liet zijn team eindelijk weer zien niet alleen maar trainingsmateriaal voor de tegenstanders te zijn. Voor Ivica Skelin is er werk aan de winkel. Tegen Den Helder leek de ploeg de nederlaag in Amsterdam te hebben verwerkt, maar dit was voor de Bossche formatie toch weer zwaar ondermaats. Het ontbreken van Keshun Sherrill mag niet zo’n effect hebben tegen een tegenstander als Weert.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search