Door: Jeroen Welten  Foto’s: Tessa van Gameren

WEERT, 17 februari 2019 – Een onbevangen spelend Basketball Academie Limburg stond na tien minuten nog aan de goede kant van de score (18-16). Daarna kwam Landstede Basketbal langzaam op stoom en moesten de Limburgers passen. Uiteindelijk werd het 64-94.

Na twee bekerwedstrijden is het alweer de derde wedstrijd tussen deze twee ploegen in één maand tijd. En alweer is BAL gehavend. Ditmaal ontbreken Daan Rosenmuller, Frerik Adriaans en Ivan Simic. Bij Landstede doet Mike Schilder niet mee en ontbreekt ook coach Herman van den Belt, zodat Mark Schuttershoef de honneurs waarneemt.

De openingsscore is voor Tony Washington, Noah Dahlman maakt het weer gelijk. Elay Wirjo weet dan uit een lange pass van Nino Gorissen snel te scoren, maar even zo snel trekt Dahlman de stand weer recht. Hij en Washington hebben moeite elkaar te verdedigen, zodat bij een stand van 8-12 zestien van de twintig punten van deze twee lange mannen komen. Net als lijkt dat de Zwollenaren een serieus gaatje gaan slaan, komt de 18-jarige Tom Ackermans het veld in en scoort meteen acht punten op rij (3-2-3), alleen onderbroken door een score van Kaza Kajami-Keane. Robin van Heukelom weet ook nog succesvol naar het bord te gaan, voordat Olaf Schaftenaar met een floater de kwartstand op 18-16 zet.

Vlak na de Zwolse inname voor deel twee is het rasverdediger Van Heukelom die Nigel van Oostrum de bal weet te ontfutselen en aan de andere kant verzilvert. Mark Schuttershoef is kennelijk niet tevreden over de inzet van zijn Amerikanen, want hij start dit kwart volledig Nederlands. Schaftenaar beloont het vertrouwen met een bommetje en Ralf de Pagter zet Landstede weer op voorsprong. Het is even stuivertje wisselen door een score van Washington en een vrije worp van Kevin Bleeker. Schaftenaar treft nogmaals van ver, maar zijn oud-ploeggenoot Wirjo kan dat ook (25-25). Bleeker weet na te zijn geblokt door Washington toch te scoren en dan stokt de Weerter aanval. Zwolle gaat gewoon door, eerst een schotje van Dahlman, dan een heel fraaie alley-oop van Bleeker op assist van Kajami-Keane. Die laatste onderschept dan ook nog de bal en maakt er 25-33 van. Tijd voor een Weerter time-out halverwege het kwart. Wietze Nossek weet daarna weliswaar vijf punten te scoren, maar BAL is, zoals eigenlijk iedere confrontatie met Landstede dit seizoen, niet in staat om Kajami-Keane af te stoppen. Vooral via hem lopen de Zwollenaren eenvoudig weg naar een 36-49 ruststand.

Als er bij het publiek in de rust nog hoop was dat BAL zich zoals zo vaak terug in de wedstrijd zou kunnen knokken, dan was die hoop snel voorbij. De eerste score is nog voor Washington, maar daarna volgt een 13-0 run voor de Zwollenaren (o.a. acht punten van Kayel Locke) die de wedstrijd definitief op slot doet (38-62). Ackermans stopt de run met zijn derde driepunter, maar driepunters gooien kunnen Sherron Dorsey-Walker, Schaftenaar en Van Oostrum ook. Bij 47-79 eindigt het kwart.

Het laatste kwart gaat nergens meer om en dus krijgt de bank aan beide kanten veel speeltijd. Nathillio Vrede laat mooie dingen zien, Kevin Verhallen maakt zijn eerste punten bij zijn rentree bij heren 1 na een langdurige blessure aan het begin van het seizoen en de jonge Ackermans weet topscorer voor zijn ploeg te worden met 16 punten. Voor Landstede toont de eveneens 18-jarige Jerom Oude Aarninkhof ook zijn schutterskwaliteiten middels twee driepunters. De overwinning gaat verdiend en onbedreigd naar Zwolle: 64-94.

Voor BAL is het te hopen dat de onderbreking voor het Nederlands team genoeg rust geeft om de geblesseerden weer op het veld te krijgen. Zonder hen is het weliswaar genieten van progressie van jonge jeugdspelers, maar kwalitatief onvoldoende om het de topploegen lastig te maken. Iets wat met een nagenoeg fitte selectie wel degelijk mogelijk is. Voor Landstede was de confrontatie op deze manier een licht tussendoortje en een goede gelegenheid iedereen speeltijd te geven.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search