Door: Jeroen Welten
Foto’s: Christian Aarts

Met één rake vrije worp vier seconden voor tijd won Andy Mazurczak voor Aris Leeuwarden de belangrijke uitwedstrijd tegen Basketbal Academie Limburg (59-60). De Friezen waren de eerste drie kwarten steeds de iets betere ploeg. Het laatste kwart was daarentegen met 18-12 voor de thuisploeg. Trey Burch-Manning bracht BAL met nog 36 seconden te spelen op gelijke hoogte, 59-59. De overwinning was echter voor de Friezen, die daarmee het onderlinge verschil op de ranglijst terugbrengen tot slechts twee punten.

Dit is de middelste van drie opeenvolgende wedstrijden waarin het jonge team van BAL de strijd om deelname aan de play-offs voortijdig zou kunnen beslissen. Afgelopen zaterdag lukte het in en tegen Amsterdam net niet. Vandaag komt Aris op bezoek dat twee wedstrijden minder gewonnen heeft. Het onderlinge resultaat is 2-1 in het voordeel van BAL met een onderling resultaat van +8 voor de Weertenaren.

De jump wordt gewonnen door Roel Aarts, maar het is pointguard Roel van Overbeek die met een echte centermove de eerste punten op het bord zet. Aan de andere kant antwoordt Björn de Vries meteen met een drietje. Aarts komt door met een lay-back en Samuel Idowu treft de tweede driepunter aan Friese zijde. Na een Weerter turnover weet Andy Mazurczak zijn tegenstander te verschalken en de stand op 4-8 te brengen. Waar in andere wedstrijden de opening stroef is en het daarna begint te lopen is het vandaag andersom. Enerzijds lijkt het alsof de spanning nu pas in de spelers sluipt, anderzijds hebben de teams elkaar bijzonder goed geanalyseerd en hebben de verdedigingen dan ook op alles een antwoord. Na drie score loze minuten is het Marijan Obad (3) die zijn ploeg weer op gang helpt. Mazurczak weet de ring te vinden, maar mist de and-1. Aan de andere kant is het Sander Hollanders die ook uit een drive weet te scoren. Met nog goed drie minuten te spelen gaat Trey Burch-Manning naar het bord en wordt daarbij foutief afgestopt door Craig Osaikhwuwuomwan. Die loopt niet alleen tegen zijn 2e fout aan, maar moet ook met een knieblessure naar de kant. De rest van het kwart wordt er nog maar sporadisch gescoord en is het aan een buzzerbeater driepunter van Cedric DeDecker te danken dat Aris met 14-18 aan de leiding gaat.

Ook het tweede kwart begint meer spannend dan goed. Aarts heeft een hoekshotje in huis en Mazurczak treft van ver. Een score van Idowu brengt de Friezen op een zeven punts voorsprong.  Osaikhwuwuomwan komt even terug binnen de lijnen, maar zijn eerste verdedigende actie is meteen zijn derde fout en hij zal daarna ook niet meer terugkomen. Burch-Manning heeft in de gaten dat Aris zijn drives alleen met fouten kan stoppen en komt dan ook veelvuldig aan de lijn. Bij 28-28 heeft BAL het gat gedicht, maar geeft dan de schutters aan Friese zijde (De Vries en Mazurczak) twee keer weer wat ruimte en dat wordt meteen afgestraft: ruststand 28-34.

Na de thee wordt het helemaal een verdedigende pot. BAL weet Aris maar liefst zeven-en-een-halve minuut van score af te houden. Uit het feit dat de Aris spelers de Weerter spelletjes na aankondiging door de spelverdeler hardop herhalen voor hun medespelers blijkt echter dat ook zij precies weten wat hun tegenstanders gaan doen. De Weerter ploeg weet in deze tijd dan ook niet verder te komen dan een drie punts voorsprong. Sjoerd Koopmans doet die met een driepunter te niet, waarna Friese man-of-the-match Mazurczak zijn ploeg weer aan de leiding brengt. Een driepunter van Dedecker en een vrije worp van Mazurczak na een technische fout voor Burch-Manning maken de hele verdedigende inspanning van BAL ongedaan. Middels vrije worpen komen de Limburgers toch weer terug tot 41-45 maar een lucky buzzerbeater van Torben Tönjann brengt de kwartstand op 41-48.

In het slotkwart lijkt het af en toe of er een deksel op de BAL-basket zit. Niet te missen ballen gaan er op de een of andere manier toch niet in. Aan de andere kant hebben de Aris spelers heel veel moeite om de passes van hun teamgenoten te ontvangen. De sporthal gonst van de spanning en de ploegen blijven als een jojo bij elkaar. Met nog 1:18 te gaan krijgen de Weertenaren de bal na een time out, maar weten dan niet binnen 5 seconden in te nemen. Negen seconden later krijgen ze de bal alsnog via balvast en de pijl. Door een tip-in van Aarts wordt het 56-59. Aris verliest de bal dan nogmaals (in totaal hadden ze 21 turnovers) en het is de topscorer van de wedstrijd Burch-Manning die de ploegen 38 seconden voor tijd met een driepunter naast elkaar brengt. Dezelfde Burch-Manning maakt dan echter een fout op de verdedigingshelft van Aris waardoor deze een nieuwe 24 seconden krijgen. Met nog 13 seconden te gaan mist Mazurczak een driepuntspoging, maar via Tönjann komt er weer een balvast situatie. De pijl staat nu voor Aris en met nog een paar seconden te gaan zet Mazurczak een drive in. Hij wordt daarbij foutief afgestopt door Obad. Met nog 3,3 seconde te gaan gaat de eerste vrije worp feilloos raak en de tweede (bewust?) mis. Aarts weet de rebound nog wel bij Wirjo op de aanvalshelft te krijgen, maar die kan binnen de resterende tijd niet meer tot een noodschot komen. Aris heeft de buit binnen en nadert BAL tot op twee punten op de ranglijst. Het onderlinge resultaat blijft wel in het voordeel van de Limburgers. Die zullen zich snel moeten herstellen van de tweede éénpunts nederlaag in evenzovele wedstrijden. Zaterdag wacht Den Helder al weer, dat zeker door de overwinning tegen Leiden zelfverzekerd aan dit duel zal beginnen.

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search