Door: Jeroen Welten
Foto’s: Jos van Moorsel

WEERT, 27 februari 2020 – Basketbal Academie Limburg is er niet in geslaagd om een vroege voorsprong vast te houden tegen Donar. De Limburgers zaten de Noorderlingen bij rust nog op de hielen (32-36), maar in het derde kwart denderde Donar over de thuisploeg heen. BAL herpakte zich in de slotperiode, maar de schade was toen al onherstelbaar. Uiteindelijk keerde Donar met een 53-76 overwinning huiswaarts.

Voorafgaand aan de al weer 4e competitiewedstrijd tegen Donar sinds begin december zijn er gemengde gevoelens bij de supporters van BAL. Enerzijds mag er op grond van de 3 voorgaande ontmoetingen tussen beide ploegen eigenlijk geen sprankje hoop zijn: drie zeer grote nederlagen met een totaal doelsaldo van -123. Anderzijds wist de Weerter ploeg wel zes van de overige acht wedstrijden in dezelfde periode in winst om te zetten, waaronder niet de minste tegenstanders (Rotterdam, Leiden, Den Bosch).

Bij BAL maakt Marijan Obad zijn rentree na zijn blessure. Ivan Simic en Nathillio Vrede ontbreken nog. Bij de Groningers moet, zoals bekend, Shane Hammink geblesseerd vanaf de bank toekijken. Thomas Koenis doet wel mee aan de warming up, maar zal vanwege rugklachten aan de kant blijven.

Het begin is dit keer zeer voortvarend voor de Weertenaren. Een maand geleden werd er in no time tegen een 3-15 achterstand aangekeken, nu zijn de rollen omgedraaid. Roel Aarts wint de sprongbal en is ook meteen de eerste speler die tot scoren komt. Roel van Overbeek onderschept de bal vervolgens meteen en Trey Burch-Manning gooit er een drietje overheen. Donte Thomas doet wat terug, maar dat zal voorlopig de enige Groningse score blijven. Aan beide kanten wordt fel verdedigd en de punten zijn dan ook duur. Sander Hollanders weet met een jumpertje door te komen en twee-en-een-halve minuut later treft Marijan Obad van afstand. Het is dan 10-2 en bijna halverwege het eerste kwart. Tijd voor een time-out van Erik Braal. Dat helpt niet meteen, maar na nog een scoreloze minuut weet Andrew Smith het Groningse puntenaantal te verdubbelen. Van Overbeek antwoordt meteen, maar via een driepunter van Jason Dourisseau komt Donar toch wat dichterbij. De Groningers zijn echter duidelijk nog niet geconcentreerd, want zowel Sander Hollanders als Elay Wirjo weten een bal te onderscheppen en na een driepunter van Van Overbeek staat er 17-9 op het scorebord met nog een minuut te gaan. Daar komt aan Weerter zijde echter niets meer bij en door een drive van Matt McCarthy en een driepunter van Vernon Taylor is het verschil toch maar drie aan het einde van het kwart. Hoewel BAL op voorsprong staat, is het niet het spel waarmee Den Bosch werd verslagen. Daarvoor is de ploeg niet scherp genoeg en worden er te veel simpele kansen gemist.

Nadat Aarts ook de openingsscore van het tweede kwart heeft gemaakt volgen er weer twee score loze minuten. Matt Williams breekt de ban voor Donar met een drive en Sander Hollanders weet met een jumpshot de felle verdediging te verschalken. Dezelfde Williams scoort vanaf de vrije worp lijn, waarna Carrington Love via een steal (score Thomas) en daarna een drive zijn ploeg voor het eerst op voorsprong brengt. Dan volgen een paar minuten waarin de ploegen via Elay Wirjo (twee driepunters) en Wietze Nossek (schotje) voor BAL en Matt McCarthy (lay-up en benutte vrije worp) en Leon Williams (driepunter) stuivertje wisselen. Nossek zet de Limburgers dan met een driepunter weer op een 4-punts voorsprong, maar als BAL niet weet te scoren uit een steal van Obad is het Love die opstaat voor de Groningers. Acht punten op rij voor hem kantelen de wedstrijd en Donar mag met een 32-36 voorsprong de rust in.

In die rust is er beslist goed gesproken in de Groningse kleedkamer, want er komt een heel ander team terug op het veld. Love vervolgt zijn persoonlijke scorereeks en nadat Obad een drive nog succesvol heeft weten af te ronden blijft het heel lang stil aan de Weerter zijde van het scorebord. Niet dat BAL opgeeft of zo, verdedigend zit het nog steeds behoorlijk goed in elkaar, getuige ook de 24 seconden overtredingen van de noordelingen in twee opeenvolgende aanvallen. Maar de Groningse verdediging blijkt haast onneembaar voor de Weerter ploeg en nadat Burch-Manning halverwege het kwart de 36-44 op het bord zet, volgt er alleen nog een benutte vrije worp van Obad na een technische fout voor Taylor. Diezelfde Taylor zet met een driepunter de kwartstand 37-59 op het scorebord.

Het spelbeeld verandert aan het begin van het vierde kwart niet. Aarts mag nog wel voor de derde keer deze wedstrijd de score in een kwart openen, maar daarna loopt Donar in één spurt weg naar een grootste verschil van 29 bij een stand van 39-68. Dan weet Burch-Manning zich twee keer door de verdediging heen te wurmen alvorens Radenko Varagic ook de rest van de bank speeltijd geeft. Tom Ackermans grijpt zijn kans gretig en maakt met twee driepunters en een tweepuntsschotje de score wat dragelijker. De 17-jarige Weerter jongeling Oshean Brathwaite mag zijn DBL-debuut maken en weet tot grote vreugde van het publiek ook tot score te komen. Inmiddels heeft Erik Braal ook in de gaten dat de twintigjarige Filip Varga Brzica de oudste speler aan Limburgse zijde is en mag ook de Groningse jeugd de wedstrijd besluiten. Met 53-76 is de eindstand een stuk draaglijker voor BAL dan in de drie voorafgaande ontmoetingen.

BAL wacht nu drie heel belangrijke wedstrijden tegen Apollo (uit) en Aris en de Suns (thuis) in de komende negen dagen. Donar heeft even rust en mag op 7 maart naar Rotterdam.