Door: Jos van Moorsel
Foto’s: Jos van Moorsel

Anderhalve week geleden was Basketbal Academie Limburg de verrassende overwinnaar in de strijd tegen Leiden voor de beker. Deze overwinning was de inleiding voor BAL om na een reeks overwinningen daadwerkelijk beslag te leggen op de DBL Cup 2021.

Deze trofee deed het zelfvertrouwen van BAL toenemen en dat was in de aanvang goed merkbaar. In de openingsfase van de wedstrijd nam BAL het initiatief en met name Trevor Jasinsky deed goede zaken (11 punten in 5 minuten). De grootste voorsprong die BAL behaalde was hier: 15-9.

Maar het was duidelijk dat Leiden zich niet meer laat verrassen en vooral door Emmanuel Nzekwesi en Worthy de Jong werd het gat gedicht. Het eerste kwart eindigde in 23-26.

In het begin van het tweede kwart zorgde Ivan Simic nog voor aansluiting, maar een 0-9 run van Leiden zorgde definitief voor een voorsprong. BAL wist de voorsprong van Leiden eerst nog tot 35-39 te beperken maar later in het kwart wist Leiden vooral door het overwicht aan aanvallende rebounds de stand bij rust in haar voordeel te beslechten: 40-48.

Bij aanvang van het derde kwart werd er door beide partijen nauwelijks gescoord maar halverwege dit kwart wist Leiden de stand naar 44-56 te brengen. BAL bracht via Sander Hollanders, Jeff de Vries en een drietje van Tom Ackermans drie minuten voor het einde van het kwart naar 53-60. Maar in de laatste minuten van deze periode wist Leiden de voorsprong weer uit te bouwen tot 57-68.

In de pauze tussen kwart 3 en kwart 4 liet Radenko Varagic zijn onvrede over het niet consequent fluiten van de scheidsrechters blijken en dat resulteerde tot een technische fout en toen Radenko zijn onvrede bleef uiten kreeg hij een tweede technische fout en moest hij de zaal verlaten.

Van de twee vrije worpen die Leiden naar aanleiding van deze technische fouten kreeg, werd er slecht één benut en dit bracht de stand op 57-69, de grootste voorsprong van Leiden in deze wedstrijd.

Het laatste kwart moest coach Koen van Gerwen de taak van de Radenko overnemen en de spelers van BAL lieten zich niet van de wijs brengen en toonden hun veerkracht. Via Hollanders, Nossek (driepunter), Jasinsky en Neil Masnic (driepunter) werd de stand teruggebracht tot 4 punten verschil: 69-73. Maar Leiden perste er nog een eindsprint uit waardoor de einstand uitkwam op 77-86.

Met deze stand vindt het tweede treffen tegen Leiden aanstaande dinsdag plaats. Het grote verschil tussen BAL en Leiden waren in deze wedstrijd de (aanvallende) rebounds.

Topscorers bij BAL waren Trevor Jansinski (19), Sander Hollanders (12) en Wietze Nossek (10). Quatarrius Wilson en Niel Masnic hadden elk 8 rebounds.