Door: Jeroen Welten
Foto’s: Carlo van Hout

WEERT, 12 september 2019 – Basketbal Academie Limburg en Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball hadden donderdag veel moeite om de basket te vinden. De Rotterdammers werkten een achterstand van 15-9 na het eerste kwart weg en wonnen uiteindelijk met 48-54.

Bij BAL spelen Elay Wirjo en Robin van Heukelom door blessures niet mee. Quintin Snider mag aan Rotterdamse zijde nog niet deelnemen in verband met de werkvergunning. Mack Bruining en Raidell de Pree ontbreken door 3X3-verplichtingen.

De eerste score van de wedstrijd is voor Roel van Overbeek onder het bord. Coen Stolk antwoordt voor de Rotterdammers. Daarna volgt een voorbode voor de rest van de wedstrijd. Veel onnodig balverlies (lopen, op de lijn staan etc.) en missers. Tom Ackermans breekt de ban voor Weert met een drive en een steal met score, hetgeen voor Toon van Helfteren aanleiding is voor een time out. BAL loopt echter verder weg en via 9-4 en 11-6 wordt de kwartstand van 15-9 bereikt. Andrej Jordanovski heeft dan het veld inmiddels moeten verlaten met een enkelblessure.

Het tweede kwart benut Zeeuw & Zeeuw zijn lengte overwicht optimaal door met Jeroen van der List, Willem Brandwijk en Austin Tyler Lawton gelijktijdig te gaan spelen. BAL heeft daar geen antwoord op en aangezien de schoten deze wedstrijd niet willen vallen, blijft het scoresheet akelig leeg. Uiteindelijk weet alleen Roel van Overbeek tweemaal aan de vrije worplijn te verschijnen en daar de maximale 4 punten op te halen. Bij 19-30 wordt de rust bereikt.

Max Hirs opent de score in het derde kwart voor Rotterdam, maar daarna is het Wietze Nossek die na 13 minuten eindelijk weer een veldscore voor de ploeg uit Weert laat optekenen. Dan komt Roel Aarts door met 7 punten op rij en daarmee is het halverwege het kwart bij 28-32 weer een wedstrijd. Jeroen van der List stopt de droogte aan Rotterdamse zijde en aan het einde van het kwart staat er 33-38 op het scorebord.

In het begin van het vierde kwart tilt Lawton het verschil naar acht punten, waar het lange tijd zo blijft. Trey Burch-Manning weet ondertussen wel zijn eerste en enige veldscore te maken. Halverwege het kwart treft Ivan Simic de enige (!) driepunter van deze wedstrijd en dan ook nog met bord. Rotterdam treft de hele wedstrijd geen enkele driepunter. Via Roel van Overbeek en Wietze Nossek komt BAL terug tot 48-51 in de 7e minuut. Weert heeft wel veel fouten nodig, de Rotterdammers komen dit kwart acht keer aan de vrije worp lijn tegenover maar twee veldscores. In de volgende minuten worden er wel time-outs genomen, maar niet gescoord, zodat dezelfde stand met nog 17 seconden te gaan nog steeds op het bord staat. Dan mag Van der List naar de vrije worplijn. Hij maakt daar geen fouten en de wedstrijd is definitief beslist.

De enige personen in dubbele cijfers bij BAL waren de twee dit seizoen teruggekeerden Roel van Overbeek met 14 en Roel Aarts met 11 punten. Bij Zeeuw & Zeeuw Feyenoord waren Austin Tyler Lawson met 15, Jeroen van der List met 13 en Coen Stolk met 11 punten de topscorers.

Achteraf vraag je je als toeschouwer af of de teams nu zo slecht waren, of dat je dit soort verdedigende wedstrijden kunt verwachten als je coaches Toon van Helfteren en Radenko Varagic tegenover elkaar zet. De statistieken spreken met 32 veldscores tegenover 46 gefloten persoonlijke fouten in ieder geval boekdelen.