Door: Jeroen Welten
Foto’s: Jos van Moorsel

WEERT, 1-4-2021 – In Weert stond donderdagavond de strijd tussen Basketbal Academie Limburg en Yoast United op de rol. De twee beste ploegen van de Elite B maakten er een fraaie wedstrijd van. Yoast United zag in het vierde kwart de Weerter formatie op een 77-74 voorsprong komen. Keime Helfrich zette beide partijen weer naast elkaar. Na twee rake vrije worpen van Andres Ibarguen, kreeg Max van den Heuvel kort voor tijd de kans om vanaf de lijn een verlenging af te dwingen. Beide vrije worpen gingen echter mis, waardoor Yoast United er met een 80-82 overwinning vandoor ging.

De start van BAL is voortvarend. Met stevige druk op Austin Luke weet Roel van Overbeek de Bemmelse aanval te ontregelen en ze de eerste vier aanvallen van score af te houden. Neil Masnic (schotje) en Quatarrius Wilson (drive en 2/2 vrije worpen) scoren wel voordat Matthew van Tongeren de eerste Gelderse punten op het bord kan zetten. Het is de wedstrijd tussen de twee teams die de meeste driepunters verzilveren van de hele DBL (Yoast United 12,3 en BAL 10,9 gemiddeld) en dus is het niet verbazingwekkend dat eerst Masnic met twee bommetjes Bemmel in een time-out dwingt (12-4 na viereneenhalve minuut) en daarna Luke en Jett Speelman van afstand de achterstand ook weer ongedaan maken. Bij 16-17 is het de beurt aan Radenko Varagic om een minuut bezinning voor zijn ploeg te vragen. Trevor Jasinsky zet met een bommetje zijn ploeg weer op voorsprong, maar dankzij drives van Speelman en Luke (in de buzzer) eindigt het kwart in Bemmelse voorsprong: 19-21.

Het tweede kwart begint heel anders. Yoast United heeft de verdediging aangescherpt en BAL komt er niet doorheen. Er zitten heel veel Bemmelse handjes tussen de Weerter passlijnen en dat leidt uiteindelijk tot slechte noodschoten na tig keer innemen. Aanvallend is Yoast United echter slordig, waardoor het op twee vrije worpen van Van Tongeren na ook niet scoort. Na ruim drie minuten weet Wilson de ban te breken en even later brengt Jasinsky met een ‘up-and-under’ de ploegen weer naast elkaar (23-23). Bij deze actie lijkt een langs vliegende Matthew van Tongeren op zijn borst geraakt te zijn, maar of dit door de bal of door medeverdediger Kaleb Warner is gebeurd, blijft onduidelijk. In eerste instantie heeft niemand het in de gaten en gaat Bemmel gewoon in de aanval, maar dan wordt het spel toch gestopt voor een wissel. De wedstrijd wordt echter niet stilgelegd, al heeft de verzorging van Van Tongeren, die ook een paar seizoenen in Weerter dienst heeft gespeeld, duidelijk invloed op het spel in het veld. Weert valt helemaal stil en ook Bemmel scoort maar mondjesmaat, waardoor de score na zeven-en-een-halve minuut in dit kwart 4-10 is. De vanavond uitblinkende Wilson (24 punten, 14 rebounds, 6 assists en 4 steals) weet dan Wietze Nossek vrij te spelen voor een and-1. Keime Helfrich antwoordt echter meteen met een driepunter. Als Warner en Luke (weer een double-double met 17 punten en 10 assists) de and-1 van Wilson neutraliseren en de Gelderse voorsprong uitbreiden naar 29-38 lijkt de wedstrijd een minuut voor rust weer voortijdig op slot te gaan. Maar Bemmel is even slordig en laat eerst Nossek met een tip-in scoren om daarna een bal in de aanval weg te gooien waaruit Wilson vrij mag dunken. Als de bank zich vervolgens opwindt over de resterende tijd na een 24 seconden overtreding van Yoast United, verzilvert Van Overbeek de ‘T’ voor een 34-38 ruststand.

Na een score uit eigen aanvalsrebound van Warner is het Jasinsky die met twee snelle driepunters de ploegen weer naast elkaar zet. Van Overbeek zorgt ook nog voor de eerste Weerter voorsprong in lange tijd, maar acht punten van Helfrich en drie van Luke dwingen Weert toch weer in de achtervolging (49-55). Dat lijkt te lukken met de derde driepunter van Masnic, maar dan begaat Jasinsky een domme onsportieve fout op Warner. Het levert Bemmel niet alleen vijf punten in plaats van twee op, maar het is ook zijn 4e. Via Wilson blijft Weert toch aanhaken, maar het vergeet om de achterstand echt in te lopen. Als van Overbeek in een fake van de goed spelende Bob Berghuis trapt en boven op hem vliegt, maakt coach Matthew Otten zich zo boos dat het niet als doelpoging wordt gezien en er maar twee vrije worpen komen (teamfouten Weert) dat hij twee technische fouten krijgt en de zaal moet verlaten. Van Overbeek benut één van de twee vrije worpen en Berghuis benut ze allebei (Yoast United is vanavond foutloos vanaf de lijn: 18/18). Kwartstand 59-64.

Luke opent het vierde kwart, maar BAL weet via van Overbeek en Wilson in het spoor te blijven. Als Nossek na een gemiste alley-oup van Andres Ibarguen zijn tweede driepunter op rij scoort, staat Weert bij 72-71 ineens weer op voorsprong. Warner weet dan over de lange armen van Wilson heen toch met een driepunter te antwoorden, waarna Wilson de stand weer gelijk trekt. Dan ontstaat er een rommelige fase van twee-en-een-halve minuut waarin niet gescoord wordt, alvorens Sander Hollanders voor het eerst deze wedstrijd de trekker succesvol kan overhalen. Zijn driepunter wordt echter meteen beantwoord door Helfrich. Ook in de volgende aanval wordt Hollanders gezocht en gevonden, maar nu is het Luke die met een and-1 de stand weer gelijk trekt. Joost Bijl mist de kans op een hernieuwde Weerter voorsprong, waarna Ibarguen vanaf de streep de druk bij BAL legt met nog zestien seconden te gaan. Met nog 1,7 seconde te gaan mag de 18-jarige Van den Heuvel vanaf de vrije worplijn proberen een verlenging af te dwingen. Na de eerste misser gooit hij de tweede expres hard tegen de ring, maar de rebound en daarmee de winst is voor Yoast United.