Door: Jeroen Welten
Foto’s: Jos van Moorsel

WEERT, 21 maart 2019 – Basketball Academie Limburg trad Donar onbevangen tegemoet. De verschillen na het eerste en tweede kwart waren gering. In het derde kwart namen de Groningers wat meer afstand en dat bleek uiteindelijk voldoende om met 60-78 te winnen.

Na drie eerdere zeer grote nederlagen tegen Donar (alle ruim boven de dertig punten verschil) was het aan de jonge ploeg van Radenko Varagic om hun coach en het publiek te laten zien dat ze dit seizoen weer veel hebben bijgeleerd. Voorlopig lukt dat in het eerste kwart zeer goed. Na drie minuten staat het pas 2-2 door een score van Tony Washington en een dunk van Thomas Koenis. Deze lange mannen houden elkaar deze wedstrijd redelijk in bedwang. Doordat Rienk Mast duidelijk gehinderd wordt door zijn blessure en Drago Pasalic ontbreekt, betekent dit dat de wedstrijd vooral door de kleinere mannen beslist wordt. Aan Donar kant is dat met name Sergerio Gipson die aan een tweede jeugd lijkt te zijn begonnen. Bij BAL is zijn tegenstrever vandaag de meer dan 20 jaar jongere Robin van Heukelom die de geblesseerde Nino Gorissen met veel verve vervangt (7 assists in 33 minuten). Voorlopig houden de teams elkaar in evenwicht en is het verschil nooit meer dan twee punten. Twee driepunters achter elkaar van Wietze Nossek brengen een gaatje voor BAL (17-12) met nog twee minuten te gaan. Coach Erik Braal duikt dan in een time out en met effect. De Weertenaren weten in het restant van het kwart niet meer te scoren. Donar doet dat wel middels Sean Cunningham, Sergerion Gipson en Jason Dourisseau en neemt daarmee een minimieme leiding: 17-18.

Na uitwisseling van vrije worpen door Washington en Koenis weet BAL de Groningse press in het begin van kwart twee fraai te breken met een dunk van Nossek tot gevolg. Van Heukelom beantwoordt een score van Shane Hammink dan met een driepunter waardoor de Limburgers weer op voorsprong komen (23-22). Dit zal echter de laatste keer blijken te zijn. Vrije worpen van Cunningham en Arvin Slagter met tussendoor Hammink slaan een eerste gaatje. Nossek scoort nog uit een aanvallende rebound, maar na een mokerdunk van Koenis is het tijd voor een time-out van BAL bij de stand van 25-32 halverwege het tweede kwart. Het helpt een beetje, want middels twee driepunters van de 17-jarige Sander Hollanders en eentje van Elay Wirjo weten de Weertenaren dit verschil tot aan de rust (34-41) in stand te houden. Voor Donar komen de scores van Hammink en een fraaie alley-oup van Grant Sitton.

Ook in het begin van het derde kwart weten de jongelingen van BAL met veel vechtlust aan te haken. Van Heukelom pakt de bal af van Lance Jeter en weet even later met een fraaie assist Frerik Adriaans te bedienen. Hammink antwoordt middels een schotje met bord en dan begint de Sergerio Gipson-show. Maar liefst 18 punten van hem worden aan Groningse zijde alleen onderbroken door een score van Cunningham. En met door hemzelf afgemaakt alley-oup krijgt hij ook het Weerter publiek op de banken. Bal doet tussendoor af en toe middels zeven punten van Jules Schild en twee van Washington wel wat terug, maar het gat tussen de teams wordt nu wel serieus. Zeker als de laatste negen punten van het kwart ook allen voor Donar zijn (45-69).

Het siert de teams van Varagic dat ze nooit opgeven. Het begin van het vierde kwart is dan ook weer compleet voor BAL. De eerste viereneenhalve minuut weet alleen Mast voor Donar een driepunter raak te gooien. De Weertenaren zetten daar scores van Washington, Schild (2x driepunter) en Adriaans tegenover, waardoor Braal bij de stand van 57-72 in een time out vlucht. Dat helpt met name verdedigend. Nadat Dourisseau (driepunter) en Hammink (één vrije worp) het verschil weer even boven de twintig hebben getild (57-78), weet Donar niet meer te scoren. Dat is echter geen probleem aangezien er aan Limburgse zijde in de laatste vijf minuten van het kwart ook maar drie punten (Jan Gijssen) bij komen: 60-78.

Ondanks de nederlaag kan coach Varagic tevreden terugkijken op de wedstrijd. Zijn mannen hebben strijd geleverd en de gewenste progressie getoond. Donar komt dankzij Gipson en Hammink schadeloos weg uit Weert en verder zal men in Groningen niet lang stilstaan bij deze wedstrijd.