Door: Jeroen Welten
Foto’s: Tessa van Gameren

WEERT, 9 december 2018 – Basketball Academie Limburg zag de spanning uit de wedstrijd snel wegvloeien. Via 7-27 liep New Heroes Den Bosch uit naar een 14-38 ruststand. Het pleit voor de Limburgers dat ze na rust meer weerstand boden. Niettemin was de eindstand: 49-80.

Het is een weerzien voor Roel Aarts met zijn oude ploeg en het is te merken dat hij lang met ze heeft samengespeeld. Binnen een paar minuten heeft hij al vier ballen afgepakt doordat hij blindelings weet wat de patronen zijn. Keshun Sherrill is met twee driepunters en een lay-up degene die het afmaakt. De vrije worpen van Payton Henson maken het na 2,5 minuut al 0-10. Eén vrije worp van Daan Rosenmuller zet BAL dan ook op het scorebord. Na nog een score van Henson, treft Elay Wirjo een driepunter, maar daarna is het weer Aarts die eerst via vrije worpen en dan een score met bonus de stand naar 4-17 brengt na minder dan vijf minuten spelen. Inmiddels zijn er ook al 10 fouten gefloten (6-4) en is het tijd voor Radenko Varagic om een time-out te nemen.

De minuut rust zet echter geen zoden aan de dijk. Dat is ook niet verwonderlijk, want door de drie langdurig geblesseerden en vandaag weer de afwezigheid van Jules Schild is de ploeg erg (te) smal. Daarnaast hebben veel van de spelers die de basis rust zouden moeten geven, als voorprogramma een zware wedstrijd met het DTL-team achter de rug. Dus loopt het fel spelende New Heroes onder andere door twee dunks van Jonathon Williams eenvoudig verder naar 7-27. De donderdag nog uitblinkende Tony Washington heeft het erg moeilijk tegen de inside power van Den Bosch en staat ook pas op één punt.

Het begin van het tweede kwart is niet om aan te zien. BAL komt niet door de verdediging van Den Bosch heen of mist onder het bord en omgekeerd rommelen de Bosschenaren ook maar wat aan. Het helpt niet dat ze daarbij ook veel vrije worpen missen. Na vijf minuten heeft BAL nog niet gescoord en New Heroes ook slechts luttele vijf punten, allen uit vrije worpen. Stan van den Elzen maakt dan de eerste veldscore in dit kwart, gevolgd door een dunk van Aarts. Of hij moed putte uit de gemiste lay-up in de break van Den Bosch is onbekend, maar na acht (!!!) minuten in dit kwart breekt Rosenmuller eindelijk de ban voor Weert en weet een drive succesvol af te sluiten. Na vrije worpen van Sherrill herhaalt hij dat trucje nog een keer en de driepunter van Ivan Simic brengt de teller op 14 bij rust. Toch is dit kwart maar met 7-11 verloren en dus hebben beide coaches heel veel te bespreken in de rust.

De thee lijkt te hebben geholpen, want Washington weet twee maal onder het bord te scoren. Voor New Heroes is het Maarten Bouwknecht die er zin in heeft. Hij antwoordt beide malen (2+3) en zet daarna met een vrije worp 18-44 op het bord. Ivan Simic verkleint de achterstand dan weer middels ook een twee- en een driepunter, maar dan is de verdediging van BAL niet attent. In back-to-back aanvallen mag Nick Oudendag volledig vrijstaand dunken. Wietze Nossek en Williams ruilen drietjes uit en het begint weer op een wedstrijd te lijken al is het voor BAL op grote afstand. Als BAL na rake vrije worpen van Wirjo de inbouncepass onderschept en Rosenmuller er een driepunter overheen gooit is het verschil zelfs weer terug op twintig (31-51). Dat is het startsein voor Jessey Voorn en Williams om er een tandje bij te gooien. Negen punten van dit duo en een vrije worp van Aarts brengen de kwartstand op 31-62.

Het laatste kwart zal dit verschil in stand blijven. Alle bankspelers krijgen speeltijd en beide ploegen voegen achttien punten aan hun totaal toe. De laatste score van New Heroes is curieus, aangezien de bal nooit door de ring ging en Nossek het netje pas beroerde toen de rebound al in handen van Washington was. Het was dus letterlijk de scheidsrechter die de eindstand bepaalde op 49-80.

Hoewel Den Bosch zes man in dubbele cijfers heeft, is Roel Aarts met 10 punten (en 7 gemiste vrije worpen), 11 rebounds, 7 steals en 4 assists in zijn oude thuishonk toch de grote man. BAL was niet klaar voor deze strijd, al liggen de prioriteiten bij de Weertenaren in de wedstrijden waar ze wel kans op punten hebben.