Door Jeroen Welten

WEERT, 6 januari 2018 – De opening van het duel tussen BAL en Donar was duidelijk voor de thuisploeg. Via 8-0 wonnen de Limburgers het eerste kwart met 17-10. Daarna wisten de Groningers het kwaliteitsverschil toch op het veld tot uitdrukking te brengen en een 67-93 overwinning te boeken.

Na de goede prestaties in december, begonnen de talenten van BAL ook scherp en zonder ontzag aan het karwei tegen het ervaren Donar. De Groningers leken in het eerste kwart nog niet helemaal bijgekomen van het kerstdiner, dan wel nieuwjaarsborrel. De wedstrijd begon in hoog tempo, maar met weinig scores. Het is Roel Aarts die met een driepunter de score opent, gevolgd door een score van Sam van Dijk en een driepunter van Daan Rosenmuller (8-0). De wedstrijd is dan al ruim drie minuten onderweg en het is tijd voor Erik Braal om zijn spelers in een time-out wakker te gaan schudden.

Bekijk alle foto’s van Christian Aarts >

Tussendoor hebben zowel Jason Dourisseau als Nino Gorissen het veld al weer verlaten omdat beide spelers al twee kruisjes achter hun naam hebben gekregen. Na de time-out gaan er nog drie aanvallen van beide zijden voorbij zonder dat er gescoord wordt, voordat Arvin de eerste bom voor Donar erin schiet. Roel Aarts pareert dit met zijn tweede driepunter. Een score van Evan Bruinsma en de eerste driepunter van Brandyn Curry brengen Donar terug tot 11-8. Dan stokt de score aan Groningse kant echter weer en krijgt Jacco Fritz met een geweldige doordunk over een tegenstander heen het publiek op de banken. BAL loopt weer uit tot 9 punten en bereikt bij 17-8 de grootste voorsprong in de wedstrijd. Een score van Drago Pasalic brengt de kwartstand op 17-10.

De twee minuten rust zijn genoeg voor coach Braal om zijn team weer aan de praat te krijgen. Arvin Slagter opent met een driepunter, even later gevolgd door Jason Dourisseau. Thomas Koenis zet de teams met een vrije worp weer naast elkaar (17-17) en na een vrije worp van Jacco Fritz zet Koenis Donar met een dunk ook voor het eerst op voorsprong. Matthew van Tongeren brengt de voorsprong met een and-1 nog één keer naar Limburgse zijde, maar dan barst het driepuntsgeweld aan Groningse zijde helemaal los. Dit kwart zes, in totaal dertien. Curry en Slagter zijn deze wedstrijd hot met respectievelijk 4 uit 4 en 3 uit 3 driepunters. BAL kan dit niet bijhouden en geeft daarnaast teveel tweede kansen weg aan Donar. De rust wordt bereikt bij 28-39.

Na de pauze probeert BAL weer in het spoor te komen van Donar, maar dan laten de scheidsrechters de gemoederen hoog oplopen. Nino Gorissen krijgt een fout waar ook voor doordringen gefloten had kunnen worden en vervolgens een technische fout voor zijn wegwerpgebaar. Dat valt verkeerd bij Radenko Varagic die ook bestraft wordt met een T. Donar schiet zich naar 39-54. Vervolgens smijt Pasalic de bal keihard omhoog als hij een aanvallende fout krijgt en kunnen de scheidsrechters niets anders dan ook hem hiervoor een technische fout te geven. Donar blijft vervolgens door een genadeloos schotpercentage en doordat BAL teveel onnodig balverlies lijdt, gemakkelijk overeind (50-66).

Waar Weert in het vierde kwart zowel tegen Landstede Zwolle als tegen Zorg en Zekerheid Leiden een vergelijkbare achterstand ineens nog goed bleek te kunnen maken, blijkt Donar uit een ander hout gesneden. Ze consolideren de voorsprong eenvoudig en de wedstrijd kabbelt dan ook naar het einde, waarbij alle 24 spelers speeltijd krijgen. Enige hoogtepunten dit kwart zijn een denderdunk van de bijna 38-jarige Teddy Gipson, een dunk van Matthew van Tongeren en de score van de 16-jarige Sander Hollanders. Kevin Verhallen zet met een driepunter de einstand van 67-93 op het bord.
BAL krijgt een weekje rust, voordat Forward Lease Rotterdam op bezoek komt en Donar heeft het broodnodige wedstrijdritme op kunnen doen voor de voor hen veel belangrijkere wedstrijd aanstaande woensdag tegen Keravnos.