Door: Jeroen Welten

WEERT, 11 november 2018 – Halverwege leek Den Helder Suns de winst al in de tas te hebben: 34-51. Basketball Academie Limburg bracht in het derde kwart de spanning terug in de wedstrijd. In het slotkwart wisten de Suns de aandringende Limburgers van zich af te houden: 91-102.

Op de elfde van de elfde een wedstrijd plannen in Limburg en dan ook nog gelijktijdig met Max Verstappen is niet zo slim. En de thuisblijvers leken de eerste 15 minuten van de wedstrijd gelijk te krijgen. BAL moet zonder de geblesseerden Frerik Adriaans, Joey Liem, Amer Banda en Jan Gijsen aantreden. Elay Wirjo is wel weer hersteld en mag meteen starten. Bij de Suns ontbreekt Weertenaar Tom Koopman nog steeds.

De start van de wedstrijd is voor de Suns. Nadat Jules Schild een driepunter heeft gemist mag Lavone Holland direkt naar de vrije worplijn. De aanval erop is het Alex Laurent die een driepunter scoort, ditmaal nog beantwoord door Elay Wirjo. Daarna is het Den Helder wat de klok slaat. Met felle verdediging wordt Nino Gorissen meermaals in het nauw gedreven en door help van de kleine mannen op de center wordt Tony Washington ook enkele keren de bal ontfutseld. Het is dan ook al 3-13 voordat de Amerikaan de volgende twee punten voor BAL op het bord kan dunken. Boyd van der Vuurst en de deze helft niet te stoppen Alex Laurent (21 punten bij rust, 29 in totaal) antwoorden met bommetjes (5-19). Daan Rosenmuller en driepunters van Robin van Heukelom en Wirjo brengen de Weerter hoop een beetje terug. Maar dan gaat Ivan Simic door zijn enkel en worden simpele ballen gemist. Dyon Halman scoort tweemaal tegen zijn oude ploeg, waarvan de laatste in de buzzer de kwartstand op 13-24 zet.

Rosenmuller start het tweede kwart nog met een drive, maar daarna lopen de Weertenaren te ballen als een kleuterklasje. De Suns zijn veel alerter en freewheelen naar 15-34. Na een time out van Radenko Varagic scoort Schild een driepunter, maar Den Helder dendert vooral via Laurent en Van Vliet door naar 18-41. Halverwege het tweede kwart wordt bij 19-44 het grootste verschil bereikt. Bij BAL komt eindelijk de vechtlust weer naar boven en puntje voor puntje wordt van de achterstand afgesnoept, zodat de rust bij 34-51 in gaat.

Dat verschil blijft in de eerste minuten van het derde kwart dankzij drives van Gorissen en Holland, een score van Laurent en een dunk uit aanvallende rebound van Washington. Dan krijgt Gorissen een technische fout van het weer zeer eenzijdig fluitende supertrio (vandaag 5 om 27 vrije worpen) en mag van Varagic gaan zitten. Zijn 18 jarige vervanger Van Heukelom doet dit echter met verve en mede dankzij zijn 8 assists en 3 steals begint het bij BAL te lopen. Aan de andere kant staat Holland echter op (27 punten vanavond) waardoor het gat in eerste instantie gelijk blijft. Bij BAL wordt de scorende rol dan opgepakt door Rosenmuller (career high 26 punten) en als de Weertenaren eindelijk beginnen stops te maken, wordt het verschil snel kleiner. Na in de tussentijd met ijs op zijn enkel te hebben gezeten verschijnt Simic toch weer in het veld en brengt wonderbaarlijk genoeg ook zijn schot mee terug (14 punten in anderhalf kwart). Voor de Suns vinden Van Vliet en Van der Vuurst de ring nog wel, maar het slotakkoord is voor Simic met een buzzerbeater driepunter waarmee BAL in dit kwart bijna net zo veel scoort als in de hele 1e helft (65-71).

Het laatste kwart wordt geopend met twee drives van Holland en er tussenin een aanvallende fout van Washington. Waarom bestaat er eigenlijk een no-charge zone als de scheidsrechters er zich toch niks van aantrekken? Een driepunter van Simic en een score van Rosenmuller na steal van Van Heukelom brengen het verschil terug tot vijf. Steve Harris geeft de Suns met ook een driepunter dan weer lucht en het klemzetten van Gorissen die daarbij geblesseerd raakt (uiteraard zonder fout) zet het verschil weer op tien. Beide ploegen blijven doorgaan met scoren, maar de sfeer wordt grimmig als Elay Wirjo eerst een T (zijn 5e fout) krijgt voor flopping, terwijl hij over het uitgestoken been van een Den Helder speler struikelt en daar nog één overeen voor het zich terecht beklagen erover. Als ook Washington met vijf fouten naar de bank kan, is de wedstrijd gespeeld en kan Den Helder het geroutineerd uitspelen. Coach Peter van Noord vindt het bij een stand van 91-100 met nog een paar seconde te spelen nodig om extra zout in de wond te strooien door Lavone Holland, die de klok wil laten wegtikken, aan te sporen tot een drive. Hij mag blij zijn dat Rosenmuller en Nossek ervoor kiezen om Holland bij het middel te grijpen en niet voor zware fout met kans op ernstige blessure kiezen. Eindstand 91-102.

BAL begon niet met de juiste intensiteit en toen dat eindelijk wel zo was, liet het zien dat er ondanks een hele grote ziekenboeg altijd kansen zijn. Bij Den Helder viel op dat de twee ex-Weert spelers Halman en Brussen nauwelijks speeltijd kregen tegen hun oude ploeg. Winnen deden ze beide niet vaak met Weert, maar of ze met een derde van de speeltijd in Den Helder echt beter worden is de vraag.