Door: Jeroen Heijdeman   Foto’s: Tessa van Gameren
WEERT, 7 maart 2019 – De opmars van Feyenoord Basketball Rotterdam is in Weert tot stilstand gekomen. Basketball Academie Limburg begon lekker aan de wedstrijd en maakte na rust (40-40) verrassend korte metten met de Rotterdammers. Eindstand 85-72 voor BAL.

Nadat de jongens van Basketball Academie Limburg begin januari al eens van Rotterdam wisten te winnen, was de verwachting dat in Weert een leuke wedstrijd te zien zou zijn. Een leuke wedstrijd was een understatement. Basketball Academie Limburg begon de wedstrijd zonder Robin van Heukelom, Wietze Nossek, Jan Gijsen en Tom Ackermans, daar zij op experience trip waren naar Daytona Beach. Het college van oud-speler van BAL Jacco Fritz.

Frerik Adriaans opende de score voor BAL en Jeroen van der List deed datzelfde voor Feyenoord Basketball. Het eerste kwart stond in het teken van het aftasten van elkaar. Voor BAL scoorden Jules Schild, Daan Rosenmuller en Frerik Adriaans een driepunter. Trevor Setty, Sam van Dijk en Van Der List zorgden bij Rotterdam voor de scores. Stand na 10 minuten basketbal was 22-14.

In het tweede kwart werden er vooral veel fouten gemaakt. Maar liefst 17 keer bliezen de scheidsrechters op hun fluitjes voor een fout. Rotterdam ging hier het beste mee om, won het kwart met 14-22 en de ruststand werd daarmee: 40-40. Opvallend dit kwart was de brutale invalbeurt van de 17-jarige Jamayro de Windt. Een mooie 1-tegen-1 score van hem topte het af, maar de rust die hij uitstraalde bij het neerzetten van de mannen van BAL was klasse. Sam van Dijk speelde bij Rotterdam een sterk tweede kwart. Acht punten kwamen van zijn handen. Hoogtepunt van het tweede kwart was de denderdunk van Justin Gordon.

Het derde kwart begon voor BAL ongelukkig. Na een snelle 46-40 voorsprong waren er binnen 2,5 minuut al vijf fouten te noteren voor de Weerter jongens, waarvan twee technische fouten. Rotterdam profiteerde gretig van deze vrije kansen en wist de score terug te brengen tot 48-46. Het was Jeroen van der List die Feyenoord met 12 punten, in het derde kwart, in de buurt hield van Basketball Academie Limburg. BAL scoorde vaker dan Feyenoord en na 30 minuten basketbal stond er 68-57 op het scorebord. Ivan Simic gooide er nog een driepunter in vanaf de middenlijn, Jamayro de Windt liet zich nog gelden met een driepunter. En met nog 10 minuten basketbal stond een Weerter overwinning in de steigers. Opvallend tijdens de time-outs van Feyenoord Basketball was het vuur waarmee Justin Gordon probeerde zijn teamgenoten aan te sporen.

Rotterdam begon het vierde kwart scherp. Rosenmuller opende het vierde kwart met een driepunter voor BAL, Rens van Ravensteijn deed datzelfde voor Feyenoord Basketball. Gestaag kwamen de Havenstedelingen terug in de wedstrijd. Met nog 6:24 op de klok was het verschil nog vier punten: 74-40. Tony Washington en Gordon lieten zich gelden onder de borden. Toen de score via vrije worpen van Washington en Elay Wirjo van 76-72 naar 82-72 ging en er op de klok nog maar twee minuten te spelen waren, kon een klein feestje op de tribunes beginnen. De 17-jarige Stijn Hintzbergen maakte onder coach Radenko Varagic nog zijn eredivisiedebuut.