Door: Jeroen Welten
Foto’s: Carlo van Houten

NEDERWEERT, 3 september 2019 – Basketball Academie Limburg heeft de eerste oefenwedstrijd in winst omgezet. De Limburgers hadden in Nederweert wel vijf minuten extra speeltijd nodig om BBC Croonen Lommel met 85-77 terug te wijzen.

De eerste oefenwedstrijd van Weert in het seizoen werd traditioneel georganiseerd door basketbalvereniging Jumping Giants uit Nederweert. Tegenstander is het Belgische Top Division 1 team Lommel, dat naast Daan Rosenmuller ook oud Landstede jeugdspeler Donovan van Wijngaarden in de gelederen heeft.

BBC Croonen Lommel opent de wedstrijd met een driepunter en zal dit in de loop van de wedstrijd nog vaak herhalen. BAL begint stroef, de aanvalspatronen lopen wel aardig, maar de schoten vallen in eerste instantie niet. Na drieënhalve minuut breekt de teruggekeerde Roel Aarts de ban met een vrije worp (1-5). De Amerikaanse aanwinst Trey Burch-Manning treft dan zijn eerste driepunter en ook de twee Kroaten Filip Varga Brzica en Marijan Obad weten zich op een Nederlands scorebord te vestigen. Dankzij een driepunter van Ivan Simic weet BAL het kwart net aan de goede kant van de streep te beëindigen: 18-17. Radenko Varagic heeft dan al tien spelers aan het werk gestuurd.

Het tweede kwart weet BAL een klein gaatje te slaan (28-23), maar zoals in een eerste oefenwedstrijd te verwachten is, wisselen goede acties en misverstanden zich in hoog tempo af. Lommel weet door driepunters en de bekende drives van Rosenmuller telkens weer aan te klampen. Aan Weerter zijde scoort Burch-Manning haast ongemerkt er lustig op los. Bij 38-38 wordt de pauze bereikt en blijkt de Amerikaan de helft van de punten te hebben gemaakt.

Roel van Overbeek laat zien het passen nog niet verleerd te zijn en brengt Wietze Nossek aan het begin van kwart drie meteen twee keer vrij onder het bord. Maar ook dit kwart blijven de ploegen aan elkaar gewaagd. Rosenmuller brengt de stand bij 44-44 weer in evenwicht en aan het eind van het kwart is het verschil ook minimaal 54-52.

In het laatste kwart opent Nathillio Vrede de score. Er wordt aan beide zijden nog steeds zeer fel verdedigd en geen van beide ploegen weet afstand te nemen. Halverwege het kwart is het 60-61. Met (vanzelfsprekend) een driepunter komt Lommel op 65-68 met nog ruim twee minuten te gaan. Via scores van Nossek komt BAL tot 69-70 en

met nog 20 seconden te gaan kan een laatste aanval opgezet worden om de eerste winst binnen te halen. Roel van Overbeek struikelt echter en met nog een paar seconden te gaan en time-out van Lommel lijken de kansen verkeken. Marijan Obad lijkt de inbounce pass te nog te kunnen onderscheppen, maar wordt afgefloten. Lommel benut beide vrije worpen en nu is het aan coach Varagic om een plan uit te denken voor de laatste 4 seconden. Dat plan eindigt zoals te verwachten was bij Burch-Manning en die aarzelt geen moment om van twee meter buiten de driepuntslijn een bommetje met bord los te laten (72-72).

In de verlenging is de koek op bij de Belgen en mag Trey Burch-Manning nog wat hoogstandjes laten zien. Al met al een goede oefenwedstrijd om op te kunnen voortbouwen.

Scores BAL: Trey Burch-Manning 34 + 17 rebounds (!), Wietze Nossek 11, Ivan Simic 10, Roel van Overbeek 9 + 6 assists, Marijan Obad 7 + 12 rebounds, Roel Aarts en Nathillio Vrede 4, Filip Varga Brzica 3, Elay Wirjo 2, Robin van Heukelom 1 en Tom Ackermans en Sander Hollanders 0.