Door Jeroen Welten
Foto’s: Jos van Moorsel

WEERT, 2 november 2019 – Basketbal Academie Limburg ging goed van start en nam een 23-15 voorsprong. Zeeuw & Zeeuw Feyenoord kwam echter snel terug in de wedstrijd. In het derde kwart liepen de Rotterdammers snel weg naar een 69-82 overwinning.

Trey Burch-Manning had kennelijk de voorbeschouwing van Ties Rozema gelezen, want hij opent de wedstrijd voor BAL met een driepunter, even later beantwoordt door Quentin Snider met hetzelfde wapen. Austin Lawton brengt Feyenoord op de eerste voorsprong, waarna een sterk spelende Roel Aarts de stand weer gelijk maakt. De derde Rotterdamse score (driepunter) komt van Keyshawn Woods en daarmee zijn de uitblinkers aan Feyenoord zijde deze avond meteen benoemd. Aarts krijgt een heerlijke assist van Roel van Overbeek  en scoort daarna nog een keer zodat het na exact 5 minuten spelen 9-8 staat. Lawton’s score wordt gepareerd door een driepunter van Roel van Overbeek. Na een steal en score van Burch-Manning en een driepunter van Sander Hollanders is het eerste gaatje geslagen (17-10). Toon van Helfteren duikt in een time-out en brengt Michael Kok en Jeroen van der List in. Eerstgenoemde treft meteen een driepunter, maar BAL behoudt de voorsprong dit kwart, mede dankzij twee schotjes van Elay Wirjo (23-15).

De Weerter ploeg bereikt meteen in het tweede kwart zijn maximale voorsprong als Van Overbeek zijn tweede driepunter loslaat. Daarna stokt de aanval echter vijf minuten lang. Inside is BAL teveel afhankelijk van Aarts, waar de Rotterdammers Brandwijk, Lawton en van der List tegenover stellen. En als dan de schoten even niet vallen, wordt het erg moeilijk. Van der List, die door de veel kleinere, maar beweeglijke Nathillio Vrede overigens goed uit de wedstrijd wordt gehouden, scoort een heel verre driepunter. Woods en Snider tonen hun individuele klasse en schieten hun ploeg weer naar een voorsprong bij 26-28. Burch-Manning (3) maakt dan een einde aan de 0-13 run en na vrije worpen van Willem Brandwijk wisselen Wirjo en Snider driepunters af. Snider verschalkt zijn tegenstander en weet in de drukte onder het bord de bal er met effect toch in te krijgen, waarna Aarts aan de andere kant het publiek vermaakt. Van der List gaat de lucht in op zijn fake en Aarts gaat er met een mokerdunk voorbij, net op tijd voordat de 24-seconde buzzer klinkt. Vrije worpen bepalen de ruststand op 37-38.

Het begin van de tweede helft gaat nog gelijk op. De eerste elf Rotterdamse punten komen weer van het bekende supertrio, waar bij BAL de punten van Aarts en Wirjo komen. De emoties laaien op als eerst Willem Brandwijk door Aarts heen scoort (geen fout gefloten) en daarna dezelfde Aarts aan de andere kant wel een aanvallende fout krijgt. Na de technische fout voor Radenko Varagic loopt Burch-Manning tot overmaat van ramp voor Weert ook nog tegen zijn vierde fout aan. Dit betekent het eredivisiedebuut voor Kroaat Marijan Obad, die in de voorbereiding op het seizoen geblesseerd was geraakt. Hij mist vanzelfsprekend wedstrijdritme en kan ook niet voorkomen dat Feyenoord naar een comfortabele voorsprong uitloopt. De enige score aan Weerter zijde komt uit een drive van de 18-jarige Jamayro de Windt, die door het ontbreken van Robin van Heukelom (gebroken neus) wat rust komt geven aan Van Overbeek. Zijn onervarenheid zorgt er echter voor dat Woods na een steal de kwartstand van 48-62 op het bord kan zetten.

Het vierde kwart begint door een paar keer onnodig balverlies desastreus voor BAL, zodat Varagic snel moet ingrijpen, wat vooralsnog Rotterdam wel afstopt, maar nog geen ommekeer brengt. Rotterdam heeft inmiddels een marge van 20 punten opgebouwd: 48-68 als Ivan Simic met twee vrije worpen de eerste Weerter punten van dit kwart op het scorebord brengt. Kok beantwoordt nog, maar dan start Simic met twee driepunters een run van Weert. Bij 61-70 neemt Toon Van Helfteren een time-out, maar dit helpt voorlopig nog niet. Na een misser van Rotterdamse zijde stopt Woods Vrede onsportief af. Van Helfteren is het hier niet mee eens, maar heeft dan inmiddels ook zijn krediet bij de scheidsrechters verspeeld en wordt getrakteerd op een technische fout. BAL benut de vrije worpen, maar kan bij 64-70 het aanvullende balbezit niet verzilveren. Mack Bruining, tot dan toe nog puntloos, geeft de Rotterdammers met twee zeer belangrijke driepunters weer lucht. Burch-Manning weet dan nog wel een keer van afstand te treffen (67-76), maar het verschil is te groot om in de laatste minuut goed te maken. Coen Stolk bepaalt de eindstand op 69-82.

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord blijft uiteindelijk redelijk probleemloos voor de vijfde wedstrijd op rij ongeslagen en nestelt zich bovenin het klassement. En met scorers uit alle standen als Snider en Woods zou dat wel eens blijvend kunnen zijn. BAL heeft gestreden voor wat het waard is, maar blijft kwetsbaar op de één en vijf posities, zodra Aarts en van Overbeek rust nodig hebben. De getoonde veerkracht in het vierde kwart is lovenswaardig, maar het kwaad was toen al geschied.