Door Jeroen Heijdeman

WEERT, 21 oktober 2017 – Vlak voor rust kwam Basketball Academie Limburg sterk terug in het duel tegen Apollo Amsterdam. Een 33-37 achterstand leek te overbruggen, maar onder aanvoering van Michael Madanly (27 punten) liep Apollo uit naar de 54-79 eindstand.

Al begon de wedstrijd positief voor Basketball Academie Limburg. Sam van Dijk opende de score voor BAL. Nadat een oude Weerter bekende, Akeel Eduardo, de score opende voor Apollo, ging de wedstrijd gelijk op. Apollo coach Patrick Faijdherbe vluchtte in een time-out bij een stand van 12-9. Dit resulteerde in een 6-0 run van Amsterdam. Toen was het de beurt aan coach Radenko Varagic om een time-out te nemen. Apollo cruiset naar het einde van dit kwart. Einde eerste kwart: 13-20.

© Christian Aarts / klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd

Varagic stuurt het tweede kwart zijn mannen het veld in met een duidelijke boodschap. Er moet meer energie komen. En die kwam er. Een steal en score van Daan Rosenmuller, een steal gevolgd door een fout op Roel Aarts. Amsterdam komt hierdoor in vroege foutenlast. Michael Madanly maakt het allemaal niets uit. Hij blijft punten maken, tien stuks in het tweede kwart. BAL komt helaas niet dichterbij en het verschil blijft schommelen op zes punten. Inside worden aan beide kanten veel ballen gemist. Een onsportieve fout van Daan Rosenmuller zorgt voor Amsterdamse vrije worpen. Madanly maakt ze, ruststand: 33-37.

Ook het derde kwart begint BAL furieus. Twee blocks en vijf punten van Jeroen van der List zorgen voor een tussenstand van 38-37. Eduardo, Rens van Ravensteijn en Max van Schaijk trekken de stand weer in het voordeel van Apollo. Bij een tussenstand van 38-44 komt er meer beleving in het spel. Aan beide kanten. Aan het eind van het derde kwart staat er op het scorebord in Weert een stand van 45-54.

De gemiste schoten in het pauzespel tussen het derde en vierde kwart waren een voorbode op een, voor BAL, verschrikkelijk slecht vierde kwart. Daan Rosenmuller moest het veld verlaten met vijf fouten, Berend Weijs dunkt Apollo Amsterdam naar 47-65 en een time-out van Basketball Academie Limburg voorkomt dat het verschil nog verder oploopt. BAL maakt 9 punten dit kwart, tegenover 25 van Apollo. Bij Amsterdam maakt aan het eind Kenyuoe Ondaan zijn eerste minuten in de eredivisie. Aan Weertse kant is de eer aan Jamayro de Windt om zijn eerste minuten te maken.

Topscorer in de wedstrijd was Michael Madanly. Hij maakte 27 punten. Bij BAL maakte Jeroen van der List er 15. Zolang Basketball Academie Limburg met een schotpercentage van 29% blijft schieten, zal het winnen van wedstrijden een stuk moeilijker worden. De ploeg uit Weert speelt nu drie uitwedstrijden, voordat ze op 2 december thuis verder gaan tegen Zwolle. Apollo vervolgt de competitie met een thuiswedstrijd tegen Den Helder.