Door: Jeroen Welten
Foto’s: Jos van Moorsel

WEERT, 6-2-2021 – Basketbal Academie Limburg heeft een forse nederlaag tegen Donar moeten incasseren. In het eerste kwart was het van beide ploegen matig (10-12), maar bij rust hadden de Groningers de voorsprong uitgebreid naar 22-41. Het derde kwart ging met 18-17 naar de Limburgers en dat was niet naar de zin van de Groningse coach Ivan Rudez. In het laatste kwart werd BAL van het veld gelopen. Via een kwartstand van 15-38 kwam de eindstand op 55-96.

Bij Donar ontbreekt Thomas Koenis, zijn plek in de basis wordt vandaag ingenomen door Juwann James. Bij BAL staat de blessureteller inmiddels op 7. Basisspeler Wietze Nossek is er niet bij en daardoor mag Neil Masnic voor het eerst in de basisvijf plaatsnemen. Daarnaast ontbreken zowel de van Donar overgekomen backup point guard Jef de Vries als derde point Oshean Bratwaithe, waardoor de druk op Roel van Overbeek erg groot wordt.

De Groningers beginnen de wedstrijd met een mooi uitgespeelde aanval waarbij James van dichtbij kan scoren. Weert zoekt en vindt als reactie meteen Sander Hollanders voor een van hem zo bekende driepunter. Damjan Rudež zet zijn ploeg weer op voorsprong alvorens strakke verdedigingen en gemiste schoten de score zeer beperkt houden. Quatarrius Wilson is trefzeker met een zeldzaam afstandsschotje. Rudež antwoordt vanachter de driepuntslijn. Beide ploegen verdedigen fel, maar BAL weet door veel energie toch ook een aantal aanvallende rebounds te veroveren. De afwerking laat door de zware druk van Donar echter te wensen over. Trevor Jasinsky scoort uit een fraaie up-and-under na een snelle transitie de 8-7. Caruso brengt zijn ploeg uit een pass van Leon Williams over het hele veld weer (en na later zal blijken definitief) aan de leiding en dan volgt een rommelige fase waarin beide ploegen vol overgave spelen, maar er aan de score weinig verandert. Jarred Ogungbemi-Jackson voegt na diverse Groningse aanvalsrebounds in totaal nog drie punten toe voor zijn ploeg. Het is Van Overbeek die in de slotseconden Will Moreton verschalkt en met een simpele lay-up de kwartstand op een voor BAL alleszins aanvaardbare 10-12 bepaalt.

Davonte Lacy opent het tweede kwart met een bommetje, maar Joost Bijl laat even later zien dat hij ook kan schieten. Het zal echter voorlopig het laatste wapenfeit van de Weertenaren zijn. Donar begint onder leiding van de energieke Lacy (nogmaals driepunter), Justin Watts en Ogungbemi-Jackson aan het uitbouwen van de voorsprong. Door de druk vallen bij BAL de schoten niet en als Van Overbeek even rust krijgt en Wilson ongelukkig valt staan er met Armin Strojil en Odin Verhoeven twee 17-jarigen tegelijk in het veld. Donar ruikt bloed en dendert door. Pas bij de stand van 15-33 weet Hollanders van afstand weer wat terug te doen voor de Weerter ploeg. Een minuut voor rust mag jongeling Nesta Agassi de wei in voor Groningen. Hoewel jongeling, met zijn 20,5 jaar heeft hij precies de gemiddelde leeftijd van BAL deze avond. Bij de stand van 22-41 wordt de rust bereikt.

Coach Radenko Varagic weet dat dit seizoen door de vele blessures zeer moeilijk is en dat zijn ploeg zeker tegen de topploegen kansloos is, maar hij wil strijdlust en ontwikkeling zien en aan beide verzoeken wordt in het derde kwart voldaan. Donar loopt eerst via Ogungbemi-Jackson, Rudež en Watts nog wel uit naar 25 punten halverwege het kwart (27-52), maar daarna vecht BAL zich puntje voor puntje weer terug om uiteindelijk het kwart met 18-17 te winnen (40-58). De 19-jarige center Stijn Hintzbergen (7 punten en 4 rebounds vanavond) laat zich daarbij voor het eerst echt zien in de DBL.

De derde driepunter van Hollanders aan het begin van het vierde kwart lijkt het zowaar nog een beetje een wedstrijd te maken. Maar nadat Bart Schild de 45-62 heeft laten optekenen met nog acht minuten te gaan, is de koek op bij BAL. Het team is moegestreden en met name Watts en Ogungbemi-Jackson kennen geen genade met hun onervaren tegenstanders. Dat komt misschien even hard aan, maar is ongetwijfeld goed lesmateriaal voor de komende trainingen, waardoor ook deze jonge jongens over een paar jaar zo ervaren kunnen ogen als hun 19 en 20 jarige ploeggenoten Hollanders en van Overbeek nu al doen. Bij 55-96 klinkt het fluitsignaal. Voor BAL wacht dinsdag met Heroes als volgende tegenstander, alweer een zware pot. Na een lange thuisreis mag Donar donderdag in eigen hal Apollo begroeten.