Door Bryant Abath
Foto’s: Christiaan Aarts

AMSTERDAM, 28 september 2019 – Basketball Academie Limburg is de competitie met een overwinning begonnen. Apollo Amsterdam stond halverwege nog 33-31 voor, maar zag de Limburgers aan de hand van Roel van Overbeek over Apollo heen donderen: 59-76.

De bezoekers openen gelijk met het afstandsschot. Het zijn Sander Hollanders en Elay Wirjo die trefzeker zijn namens BAL. Bij Apollo is het Floris Versteeg die voor de eerste vijf punten zorgt. Via opnieuw driepunters aan de zijde van BAL staat het al 10-18 voor de ploeg uit Limburg, maar Apollo weet via driepunters van Berend Weijs en Jesse Markusse weer aan te sluiten na het eerste kwart: 17-18.

Het is Apollo dat het tweede kwart sterker opent. Mladen Vitkovic en Weijs zorgen voor de eerste voorsprong voor de thuisploeg. Op dat moment vindt een goeie invalbeurt van Roel van Overbeek plaats. De eerste driepunter is al genomen en BAL herovert de voorsprong. Even later zorgt hij met nog een driepunter van een verschil van vier punten, hoewel Apollo met Versteeg en Weijs weer terugkomt. De Servische Vitkovic zorgt met vrije worpen voor 33-31 voor Apollo bij rust.

BAL opent meteen na rust met een backdoor en vrije worp van Roel Aarts. Apollo speelt krampachtig in de aanval, vindt niet de schoten die de spelers willen hebben en missen duidelijk een aanvalsleider. Het gevolg is meerdere turnovers voor de thuisploeg achter elkaar en in de verdediging ontstaan de problemen bij het verkeerd switchen. Opnieuw is het Van Overbeek die de ruimte mag benutten. De bezoekers nemen meer afstand, en voor Apollo is het helemaal een probleem als Vitkovic uitvalt met een vervelende knieblessure. Weert neemt vanaf dat moment nog meer het heft in handen en scoort vanuit meerdere turnovers en openstaande mannen inside. Bij Apollo vindt er aan het einde van het derde kwart een opleving plaats als Noam Hasson vanaf eigen helft weet te scoren. Het laatste kwart gaat in met een stand van 49-58.

Dat is ook het enige oplevingsmoment in de tweede helft, want BAL loopt verder en verder uit en weet dankzij een sterke verdediging en samenspel de juiste mannen te vinden. De driepunters vallen stuk voor stuk en onder de basket is het Aarts die met 20 punten veelal voor de scoreproductie zorgt. Apollo doet via Keshawn Bottelier en Lucas Faijdherbe het nodige terug, maar de ploeg is nog niet op elkaar ingespeeld, is laat begonnen met voluit trainen en daardoor zijn de verwarringen in aanval en verdediging zichtbaar. Weert speelde als team sterk, liet goed samenspel zien en gaat de eerste wedstrijd winnend afsluiten met 59-76. De eerste punten in het zuiden zijn binnen en voor Apollo te hopen dat Xavier Cannefax snel mag aansluiten en dat de blessure van Vitkovic niet te ernstig is.

Punten: Aarts 20, Van Overbeek 15
Rebounds: Aarts 10, Burch-Manning 7
Assists: Van Overbeek 11, Wirjo 2
Steals: Van Overbeek 5, Aarts 2