Basketbal levert prachtige momenten op en is leuk om te doen! Maar die mooie emoties die bij basketbal horen, kunnen ook omslaan in onsportief of ongewenst gedrag. Iedereen kent de voorbeelden wel: de sporter die te agressief speelt, de scheidsrechter die belaagd wordt en de bestuurder die niet durft in te grijpen.

De Nederlandse Basketballbond en Basketbal Academie Limburg vinden dat iedereen een leven lang moet kunnen genieten van basketbal. Daarom gaan we samen met jullie ervoor zorgen dat ieder individu zich veilig en prettig voelt in de sport en zichzelf kan zijn.

Samen naar een veiliger sportklimaat

Om er voor te zorgen dat we structurele gedragsverandering bewerkstelligen, zetten we in op het vergroten van de kennis en vaardigheden van de direct betrokkenen: verenigingsbestuurders, trainers, coaches en begeleiders en scheidsrechters en officials. Deze groepen zijn als geen ander in staat om sporters aan te spreken op hun gedrag, om ouders bewust te maken van hun rol en om supporters meer bewustzijn bij te brengen op het gebied van sportiviteit en respect.

Hieronder zijn beleidskaarten te vinden dit zijn hulpmiddelen en geven handvaten om te werken aan een sterke en veilige vereniging waar met plezier kan worden gebasketbald.

 1. De vier rollen van de bestuurder.
 2. Organisatie van beleid en respect.
 3. Verenigingsregels.
 4. Ongewenst gedrag.
 5. Communicatie.
 6. Social media.
 7. Spelregelkennis.
 8. Kennismakingsgeprek  voor nieuwe leden.
 9. Teamafspraken.
 10. Aanvoerders.
 11. Ondersteunen van de coach.
 12. Arbitrage – beleid en begeleiding.
 13. Ouders.
 14. Ouders van toptalenten.
 15. Ontvangst bij de vereniging.
 16. Voortgang jeugdspelers
 17. Ledenenquête.
 18. Meldingsformulier.
 19. Sanctiebeleid verenigingen.
 20. Bestuursoverdracht.

 

 

 

Start typing and press Enter to search