Jaarlijkse gaat de Basketballclub in Weert naar een internationaal toernooi. Tijdens een ontwikkeling naar professioneel basketball is het noodzakelijk om ook bekend te raken met de speelwijze van andere landen.
De eerste week van januari brachten de jonge talenten van BAL door in het Zweedse Lund. Na een vooral vroege busreis op 1 januari arriveerden 3 jongensteams en 1 meisjes team van basketball academie Limburg in Zweden. Ter plekke werd er van een schoolgebouw in Lund gebruikt gemaakt als slaapplaats.

Een dag na aankomst begon het toernooi voor jongens onder 14/16/18 en de meiden onder 18. Dat het toernooi internationaal aanzien heeft blijkt wel uit het deelnemersveld. Tegenstanders kwamen onder andere uit Denemarken, Zweden, Duitsland, Italië, Slowakije en zelfs Canada. De eerste twee dagen van het toernooi waren gereserveerd voor de poulewedstrijden. Het was zaak om één van de eerste twee plaatsen te bezetten. Dat betekende namelijk dat je verder kon strijden om de hoofdprijzen. Dat werd door de jongens zeer goed begrepen. Alle jongens teams wisten zich als eerste in de poule te plaatsen voor de volgende ronde. De meiden eindigde als derde door in de laatste poulewedstrijd de directe concurrent voor die plek met 1 punt te verslaan.

Het jongens onder 14 team van BAL had zich vrij eenvoudig weten te plaatsen voor de 1/8ste finale. De eerste partij was het toernooi werd nog een hele opgave. Door goed combinatiespel werd de wedstrijd uiteindelijk binnen gesleept met 3 punten verschil. Overige wedstrijden werden makkelijk gewonnen door de jongste talenten van het opleidingscentrum in Weert. Tegenstander in de achtste finale was Boras Basket uit Zweden. Door een flitsende start werd al snel een voorsprong van 17 punten gepakt. Daarna was het heerlijk uitspelen en het publiek entertainen met goede combinaties (58-25). Door deze goede wedstrijd waren de verwachtingen dan ook hooggespannen voor de kwartfinale tegen het Deense BMS Herlev. Deze tegenstander bleek toch van een ander niveau te zijn. Helaas kon het goede spel in de vorige wedstrijd geen vervolg krijgen. Strijdend gingen de jonge talenten ten onder (26-49).

Anders liep het voor het jongens onder 16 team. Zij wisten ook beslag te leggen op de eerste plek in de groep. Voor hen gold echter dat dat een stuk moeizamer verliep. Na 3 zware poulewedstrijden tegen bijvoorbeeld de Eintracht Frankfurt (Winnaar). De rekenmachine moest er na de groepswedstrijden aan te pas komen om aan te duiden dat BAL 1ste was geworden in de groep. In de kwartfinale trad onder 16 aan tegen SC Rist Wedel uit Duitsland. Ook al leek de tegenstander fysieker. Met snel en technisch basketball werden de Duitsers naar huis gestuurd. Een 37-26 overwinning was voldoende om zich te plaatsen voor de halve finale van het toernooi. Daar wachtte het Zweedse Malbas BBK Svart om 8:00 in de ochtend. De nodige opstartproblemen zorgde er uiteindelijk voor dat de jongens geen vuist meer konden maken aan het eind van de wedstrijd. Hoewel de jongens zich kort daarvoor knap hadden teruggevochten in de wedstrijd, ging de overwinning naar Malbas (43-38). Toch heeft dit team met spectaculair en flitsend spel de halve finale weten te bereiken.

De meiden van BAL speelden vanwege de zwaar bevochten derde plek in de groep in de kwart finale van de B kant van het schema. Daar troffen ze een andere Nederlandse ploeg namelijk BV Groningen. Na een wat voorzichtige beginfase werkten de meiden langzaam toe naar een degelijke 33-20 winst. Halve finale aan de B kant van het schema was het gevolg. Daar kunnen we kort over zijn. De tegenstander BG Hambrug West uit Duitsland was duidelijk een maat te groot voor onze meiden. 14-34 was de uitslag.

De jongens onder 18 speelden een super toernooi. Het team heeft in praktisch alle wedstrijden gedomineerd. Ze kenden weinig tegenslag en lieten bij vlagen fantastisch basketball zien. Wat resulteerde in een finale wedstrijd tegen het Deense BMS Herlev. De vereniging die eerder onze onder 14 jongens een halt toe riepen. In een afgeladen Idrottshallen waar de wedstrijd werd gespeeld speelden de Limburgers wederom een puike partij. De ploeg voelde zich gesteund door de andere teams van BAL die luidkeels aanwezig waren. Gedragen door het enthousiaste publiek werd er weer een goede pot op het veld gelegd en ging de grootse beker mee naar Limburg. De finale eindigde in 36-27.

Na een mooi toernooi en een goede, feestende busreis terug kunnen we zeggen dat het een groot sportief succes was. De spelers hebben weer de nodige internationale ervaring opgedaan en veel nieuwe contacten gemaakt. Voor nu geld dat alle neuzen weer op de competities zijn gericht. We gaan er alles aan doen om de successen in Zweden een goed gevolg te geven in de competities de komende weken.

Wil jij ook een keertje een kijkje komen nemen bij ons basketballvereniging. Kijk dan op www.basketballpromotielimburg.nl of bezoek een wedstrijd in Sporthal Boshoven.

“Basketball voor Iedereen”

Recent Posts

Start typing and press Enter to search