Door: Jeroen Welten
Foto’s: Tessa van Gameren

WEERT 17-4-2021 – Onlangs kreeg Basketbal Academie Limburg nog klop van The Hague Royals. In het eerste kwart leek een Haagse zege nog tot de mogelijkheden te behoren, maar vanaf de start van het tweede bedrijf maakten de Limburgers snel een einde aan de Haagse illusies. Via een ruststand van 38-29 werd het uiteindelijk 75-49.

BAL heeft na de nederlaag in Den Haag revanche gevoelens en zal in ieder geval Deividas Kumelis beter in toom moeten houden dan dat het in de uitwedstrijd deed. Den Haag heeft dit seizoen echter heel veel progressie geboekt en vier van de laatste vijf wedstrijden gewonnen en is uit op meer.

De opening is voor The Hague Royals. Driepunters van Tim Troussel en Deividas Kumelis zorgen voor een 0-6 opening. Een drive van Trevor Jasinsky start dan een 8-0 run voor BAL, waarna de ploegen een tijdje de scores afwisselen. Bij BAL gebeurt dat voornamelijk door Jasinsky en Quatarrius Wilson en aan Haagse kant is het Eric Kibi. Er wordt heel veel druk gelegd op Kumelis omdat hij met ruim 18 punten en bijna 10 assists gemiddeld in de laatste 5 wedstrijden zeer bepalend was voor The Royals. Dit geeft wel meer ruimte aan andere spelers die af en toe dan ook compleet vrij onder het bord komen. Met al zijn tiende punt zet de goed spelende Kibi de 16-18 kwartstand op het bord.

De eerste score in het tweede kwart komt uit de aanvalsrebound van Wietze Nossek, waarna Roel van Overbeek met een schotje de voorsprong weer naar Weert brengt. Troussel maakt nog een keer gelijk, maar het zal de laatste keer blijken te zijn. De Weerter coaching staf heeft in de twee minuten tussen de kwarten de laatste verdedigende puntjes op de i gezet en de scores worden erg schaars voor de Royals.

Nossek wordt vrijgespeeld onder het bord en Wilson foutief afgestopt. Kumelis toont nog even zijn klasse met een drive met schotje in de 24-seconden buzzer, maar dat kan niet voorkomen dat BAL langzaam wegsluipt. Eerst pakt Wilson de aanvalsrebound op zijn zelf gemiste  tweede vrije worp, waarna Jasinsky er met een schotje alsnog een ‘three-points-play’ van maakt en na balverlies van de Hagenezen is het Wilson die wederom uit een aanvalsrebound 29-22 op het bord zet. Tijd voor een time-out van Bert Samson. Die leidt weliswaar tot een score van Alhassan Barrie, maar vijf punten op rij van Sander Hollanders brengen het verschil voor het eerst in de wedstrijd naar dubbele cijfers. De driepunter van Hollanders was overigens pas de eerste rake van de Weerter ploeg uit acht pogingen. Casey Lopes doet nog wat terug, maar mist zijn bonus vrije worp. Kibi laat vanaf de lijn zelfs allebei de kansen om de achterstand kleiner te maken, liggen en dan is het Tom Ackermans die met een driepunter het verschil in plaats van de mogelijke vijf weer op elf punten brengt. De rust wordt bereikt bij 38-29.

The Hague Royals hebben de pauze gebruikt om hun spelplan aan te passen en hun fysieke overwicht in de strijd te gooien tegen de veel jongere en lichtere Weerter ploeg. Dit heeft in eerste instantie succes. Weliswaar loopt Troussel direct tegen zijn derde fout aan, maar datzelfde geldt aan de andere kant voor zowel Wilson als Jasinsky. Via een vrije worp van Kibi en een driepunter van Barrie komt de Haagse ploeg terug tot 38-33 en heeft BAL na twee-en-een-halve minuut al 4 fouten plus een ‘T’ voor Radenko Varagic en nog niet gescoord. De Weerter jeugd recht echter de rug en via sterke drives van Neil Masnic en Sander Hollanders komt er weer wat lucht. Nadat Barrie onder het bord heeft gescoord verplaatst het spel zich een tijdje van vrije worp lijn naar vrije worp lijn (BAL ‘wint’ dit kwart de persoonlijke foutenwedstrijd met 8-7). Ondertussen maakt Ivan Simic zijn seizoensdebuut na langdurig blessureleed en scoort ook meteen met een floater. Een drive van Kumelis maakt het 46-41, maar de laatste vijf punten zijn toch weer voor de Weerter ploeg waar Wietze Nossek met een double-double (12+12) Wilsons’ foutenlast sterk compenseert.

De Weerter Amerikanen starten het vierde kwart wel weer en dat is teveel voor de moegestreden Hagenezen. Via zes punten van Jasinsky, een driepunter van Hollanders en drie punten van de man van de wedstrijd Wilson, plaatst BAL meteen een 12-2 run (tegenscore kwam van Bart Bijnsdorp) en is het verschil twintig: 63-43. Kibi doet dan nog wat terug, maar hij verliest ondanks zijn achtste double-double (14+10) het duel om de eerste plek in het DBL-reboundklassement ruimschoots van Wilson (16+18 in 22 minuten). De beide banken mogen het karwei afmaken en het is Pascal Birdja die de einstand van 75-49 op het bord zet.

Doordat de driepunters de laatste wedstrijden niet meer vallen oogt het spel van BAL veel moeizamer. Maar dit lijkt een bewuste verlegging van de focus op de training naar de verdediging. In de laatste vier wedstrijden heeft de Weerter ploeg de tegenstander iedere keer onder de zestig punten gehouden en vandaag zelfs onder de vijftig. Woensdag wacht in Bemmel de wedstrijd om de eer tegen de enige ploeg in de Elite B waarvan nog niet gewonnen is. De Royals mogen donderdag tegen Aris proberen om een knappe derde plek in de Elite B te bemachtigen. Op onderling resultaat zijn ze daarbij wel afhankelijk van de uitslag van Apollo.

Voor meer foto’s van onze wedstrijden, kijk op onze Flickr-pagina: https://www.flickr.com/photos/162501188@N03/albums

Recent Posts

Start typing and press Enter to search