Door: Jeroen Welten
Foto’s: Jos van Moorsel

WEERT, 3 oktober 2020 – Basketbal Academie Limburg heeft de play-offs als doel, maar dan mag er wel beter gespeeld gaan worden dan zaterdagavond. De Limburgse formatie werd op vrijwel alle fronten afgetroefd door het in de Dutch Basketball League debuterende Yoast United. Via een ruststand van 28-44 werd het uiteindelijk 59-91 voor de Gelderse formatie.

In Weert heerst er voorafgaand aan de wedstrijd een goed gevoel, na een tevredenstellend verloop van de oefencampagne. Alleen het wegvallen van Marijan Obad was een domper. Het is onduidelijk wat er van nieuwkomer Yoast United kan worden verwacht. Op papier ziet de ploeg er goed uit, zeker na het nieuws van vrijdag dat Shane Hammink zich bij de Gelderlanders gevoegd heeft. Maar aangezien de ploeg geen enkele informatie over oefenwedstrijden naar buiten heeft laten komen, is het gissen naar de werkelijke kracht. Drie buitenlandse aanwinsten spelen nog niet mee vanwege ontbrekende papieren, maar door het verzetten van de wedstrijd van de Dreamfield Dolphins kan coach Matthew Otten naar hartenlust graaien in de hem welbekende selectie van dit promotiedivisie team. Aan de start verschijnt in feite dus het team van de Dreamfield Dolphins van afgelopen seizoen, versterkt met Shane Hammink, Matthew van Tongeren en Jesse Markusse alsmede het OLA talent Jaro Abrams.

Quatarrius Wilson opent de wedstrijd met een echte centermove. Daarna valt de eer van de eerste punten voor Yoast United in de eredivisie ten deel aan Markusse. Die door zijn driepunter ook meteen voor de eerste voorsprong voor de ploeg uit Bemmel zorgt. Ondanks felle verdediging van Yoast weet Sander Hollanders BAL met een score onder het bord en een driepunter weer aan de goede kant te brengen, maar Keime Helfrich heeft ook een driepunter in huis. Twee vrije worpen van Hollanders, worden beantwoord door de eerste score van, uiteindelijke topscorer met 27 punten, Kaleb Warner. Wilson, de beste man aan Weerter zijde met een double-double van 13 punten en 16 rebounds, scoort nogmaals onder het bord, maar dan nemen Hammink en Warner de wedstrijd in handen. Waar Hammink met zijn drives veel fouten uitlokt (hij krijgt deze wedstrijd in totaal tien fouten mee), is het Warner die veelal van afstand de trekker overhaalt. BAL gaat zich irriteren aan de scheidsrechters en neemt verkeerde beslissingen. Zoals Neil Masnic, die in de laatste Weerter aanval van het kwart de bal weliswaar feilloos van afstand weet te treffen, maar dit wel 10 seconden te vroeg doet, waardoor Hammink aan de andere kant nog de tweede fout van een onzichtbare Trevor Jasinsky kan uitlokken en met twee vrije worpen de kwartstand op 17-23 brengt.

Wie na dit kwart de hoop heeft dat BAL zich zal herpakken, komt snel bedrogen uit. Markusse opent ook het tweede kwart en na een driepunter van de jarige Ivan Simic, blijft het vier minuten lang stil aan Weerter kant. De ploeg speelt erg mat en maakt geen schijn van kans tegen het veel energiekere Yoast. Daar blijft vooral Warner doorgaan met scoren en zo wordt het van 20-25 20-33 alvorens Elay Wirjo met twee driepunters wat terug kan doen. De opleving is van korte duur en Hammink en van Tongeren nemen het stokje over van Warner. Simic bepaalt met een jumpertje de ruststand op 28-44.

Markusse begint de tweede helft met de eerste van vijf opeenvolgende driepunters voor de Bemmelse ploeg. Daar waar het Weerter schot deze wedstrijd absoluut niet wil vallen, vliegen de ballen er aan de andere zijde als zoete broodjes in. Het zelfvertrouwen is inmiddels dusdanig groot dat, na een gebroken Weerter press, de bal door de enige Yoast speler op aanvalshelft, vanuit de hoek tot driepunter wordt verheven. BAL lijkt inmiddels meer met zichzelf te vechten dan met de tegenstander, waar Helfrich de scorende taak met vijftien punten dit kwart heeft over genomen.

Het laatste kwart weet BAL de tegenstanders drie minuten van scoren af te houden, maar komt nauwelijks dichterbij. Wilson weet, mede dankzij maar liefst acht aanvallende rebounds, een paar keer te scoren, maar krijgt geen steun van zijn teamgenoten. Uiteindelijk mogen alle bankspelers ook nog het veld op en zo kunnen Jesper Dreis, Jaro Abrams en Joost Bijl ook hun eerste DBL-punten in de boeken laten schrijven. Een driepunter van Dreis zorgt voor de zeer terechte 59-91 eindstand.

De teleurstelling aan Weerter zijde is groot, niet zozeer over de nederlaag, als wel over de manier waarop. Maar de ploeg is nu eenmaal heel jong (basisopstelling 21 jaar en 9 maanden, waar Bemmel 26 jaar en 1 maand tegenover zet) en dat gebrek aan ervaring en fysiek wordt vanavond hard afgestraft. Maar de jonge ploegen van Radenko Varagic en Koen van Gerwen hebben in het verleden aangetoond over veerkracht te beschikken en dat zal nodig zijn om aanstaande zaterdag tegen Aris uit een ander vaatje te tappen.