Door: Jeroen Welten  Foto’s: Christian Aarts

WEERT, 14 december 2019 – Basketbal Academie Limburg heeft de tweede zege in drie dagen tijd op zak. De Limburgers zagen een ruime voorsprong na het eerste kwart (27-9) als sneeuw voor de zon verdwijnen. In de slotfase wist BAL een 60-66 achterstand alsnog om te buigen in een zege. Apollo Amsterdam moest zich met 75-73 gewonnen geven.

 

De Limburgers weten dat de bonuspunten uit Rotterdam niks waard zijn als ze thuis verliezen van Apollo. Maar vooralsnog is er niks aan de hand. BAL gaat in het eerste kwart door waar ze donderdagavond gebleven zijn. Met mooi spel wordt zowel inside als van buitenaf gescoord en van 4-4 wordt het in no time 15-4 en grijpt Patrick Faijdherbe naar een time out. Dexter Hope doet meteen na de time-out middels een and-1 wat terug, maar dan plaats Weert weer een 10-0 run. De schoten vallen (5 uit 8 driepunters dit kwart) en dan zijn de Limburgers heel moeilijk af te stoppen. Met een kwartstand van 27-9 is er geen vuiltje aan de lucht.

 

Maar dan begint kwart twee en het scheidsrechterstrio. Waar in het eerste kwart veel werd toegelaten en in totaal 7 fouten (3 om 4) werden gefloten, mag er in dit kwart niks meer. Siem Uijtendaal opent het kwart nog met een schotje maar daarna is er geen basketbal meer mogelijk. Na 1:20 minuut gespeeld te hebben staat het rode vlaggetje al aan Weerter zijde. De rest van het kwart was fout, vrije worpen, fout vrije worpen, fout, vrije worpen, fout vrije worpen, fout, vrije worpen, fout vrije worpen, fout, vrije worpen, fout vrije worpen… Het kwart eindigde toepasselijk met een technische fout voor Berend Weijs na het rustsignaal dat bij 41-31 werd bereikt. Apollo was middels 15 uit 18 vrije worpen 8 punten ingelopen op BAL dat 5 uit 6 was aan de vrije worplijn. In fouten had BAL wel gewonnen 13 om 7 (alleen dit kwart…).

Wie had gehoopt dat de pauze goed zou doen, kwam bedrogen uit. Het hele spelritme was weg en het enige voordeel was dat de vlaggetjes nog niet stonden. Middels and-1s van Berend Weijs en Xavier Cannefax (topscorer van de wedstrijd met 28 punten, waarvan 13/15 vrije worpen) sluipt Apollo dichterbij. Halverwege het kwart is de voorsprong nog maar 43-40 en neemt Radenko Varagic een time-out. Marijan Obad geeft met zijn tweede driepunter wat lucht, maar Mladen Vitcovic brengt Apollo na 27 minuten weer langszij (47:47). Vanaf dat moment wordt het een puntje-puntje wedstrijd. Roel Aarts mag twee keer naar de vrije worplijn (3/4), maar dankzij een drive van Matthew van Tongeren en een steal van Uijtendaal komt Apollo voor het eerst deze wedstrijd op voorsprong. Dezelfde van Tongeren is dan het eerste slachtoffer van de dadendrang van het scheidsrechtercorps en mag tot zijn eigen grote verbazing met 5 fouten naar de kant. BAL komt weer even op 4 punten voorsprong, maar Cannefax zet met een verre driepunter in de slotseconde de kwartstand op 55-54.

Vitcovic opent de score en Wietze Nossek antwoordt met een and-1. De goed spelende Kenyuoe Ondaan (11 punten en 7 rebounds) laat dan een drietje los en drukt daarmee de Weerter stemming en hoop op een goede afloop. Dit wordt goed aangevoeld door Trey Burch-Manning. Middels een verwoestende posterdunk krijgt hij het publiek op de banken en geeft het team een nieuwe boost. Dat is wel nodig, want kort daarop moet Ivan Simic met zijn tweede onsportieve fout de zaal verlaten en brengt Vitcovic met een driepunter in de 24-seconde buzzer de Amsterdammers op de grootste voorsprong van de avond: 60-66. Bij BAL komt Roel Aarts dan terug in het veld en hij en Burch-Manning beseffen eindelijk dat je ook gebruik kunt maken van het feit dat alles wordt afgefloten. Bij 65-68 krijgt Berend Weijs zijn 5e fout. De Weertenaren dreigen hun eigen ruiten in te gooien door twee keer achter elkaar beide vrije worpen te missen, maar hebben het geluk dat een driepunter van Vitcovic uit de ring rolt. Bij 70-70 is het door een and-1 van Aarts weer gelijk. Roel van Overbeek mag dan ook gaan douchen. De tot dan toe aan de lijn foutloze Cannefax blijkt toch geen stalen zenuwen te hebben (1/2) en doet dat nog eens nadat Burch-Manning aan de andere kant onder het bord gemist heeft. Elay Wirjo brengt Weert met een verre tweepunter weer langszij. Vitcovic brengt Apollo met 1 uit 2 op 72-73 en als Burch-Manning dan beide vrije worpen mist, lijkt het over en uit voor BAL met nog 20 seconde te gaan. Maar Robin van Heukelom weet een pass te onderscheppen en Obad houdt het hoofd koel (2/2) voor 74:73 met nog 13 seconde te gaan. De driepuntspoging van Vitcovic treft geen doel en met nog 4,2 seconde te gaan mag Obad weer naar de lijn. Hij maakt alleen de twee. De time-outs van Apollo zijn echter op, dus ze moeten vanaf de achterlijn beginnen. Al slalommend wordt toch nog Noam Hasson bereikt, die tot zijn eigen afgrijzen de bal in de slotseconde uit de ring ziet draaien.

 

De vreugde is groot in Weert waar voor het eerst sinds het seizoen 2012/2013 twee competitiewedstrijden achter elkaar worden gewonnen. Woensdag komt de kans op revanche al voor Apollo. Dan treffen beide teams elkaar in Amsterdam voor de beker. Het is te hopen voor spelers en publiek dat er dan een ander arbitraal trio staat. Op 59 fouten en 69 vrije worpen zit niemand te wachten.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search