Door Jeroen Welten
Foto’s: Christian Aarts

WEERT, 12 oktober 2019 – Kort voor rust keek Den Helder Suns tegen een achterstand van 18 punten aan. Basketbal Academie Limburg zakte na de pauze ineen en zag de ploeg uit Den Helder sneltreinvaart terugkomen. De Suns bekroonden hun inhaalrace met een 72-81 zege.

Roel Aarts wint de tip-off maar het zijn de Suns die Roel van Overbeek verrassen door hem meteen tot terug bij de eigen achterlijn op te jagen. Ternauwernood blijft de ploeg in balbezit, maar weet daaruit niet te scoren. Dit lukt de ploeg uit Den Helder aan de andere kant ook niet, waarna uitblinker aan Weerter zijde Roel Aarts de eerste punten onder het bord weet te maken. De bonus vrije worp versmaadt hij echter. Aan de andere kant is het zijn oud-ploeggenoot Yarick Brussen die zijn grote progressie ook deze wedstrijd weer laat zien en eenvoudig antwoordt. Elay Wirjo gooit er een drietje in en Nino Gorissen verkleint met een drive. Na missers over en weer is het Brussen die de Heldenaren met een dunk op voorsprong zet. De strijd tussen hem en Aarts wordt een wedstrijd in een wedstrijd. Bij 15-13 staat Aarts al op 12 punten en Brussen op 8. De overige 5 punten van de Suns komen van Gorissen, de andere oud-Weert speler in de Helderse gelederen. Filip Varga Brzica komt Aarts vervangen en doet dat zeer verdienstelijk. Vijf punten van hem zorgen voor een kleine Weerter voorsprong aan het einde van het kwart: 20-18.

Josh Williams opent het tweede kwart met een driepunter, maar een driepunter, tweepunter en een benutte vrije worp van Ivan Simic bezorgen Weert het eerste gaatje. Als Trey Burch-Manning het verschil na weer een Helderse turnover naar zeven (28-21) brengt, is het tijd voor een time out. Dit zet echter weinig zoden aan de dijk. De Suns komen slechts sporadisch door de Weerter verdediging heen. BAL maakt goed gebruik van de mismatches onder het bord en dendert ondanks een tweede Helderse time-out door naar 46-28. Het slotakkoord is voor de Suns die een and-1 van Michael Miller en een steal op de inname na deze vrije worp, de ruststand van 46-33 op het scorebord zetten.

Na de thee staan er ineens twee heel andere ploegen op het veld. De Suns zijn veel vechtlustiger, terwijl bij BAL alle energie lijkt te zijn verdwenen. Dankzij Miller, Gorissen en Thibault Vanderhaegen is de achterstand al met zes punten verkleint, voordat Aarts met een drive de eerste Weerter punten op het scorebord brengt. Peter van Noord heeft zijn ploeg in een fel uitgevoerde zone gezet, die het mismatch probleem door het switchen in de eerste helft oplost. BAL heeft veel moeite met deze zone en is daarnaast ook niet alert, waardoor bijvoorbeeld Miller uit een inbouncepass zomaar vrij kan dunken. Sander Hollanders geeft met de eerste van zijn drie driepunters deze avond nog wat lucht, maar met ook een drietje brengt Vanderhaegen zijn ploeg bij 53-53 weer langszij en één vrije worp van Brussen zelfs weer op voorsprong. Daarna is het stuivertje wisselen, waarbij een verre driepunter van Williams de kwartstand op 58-59 bepaalt.

Dit om en om scoren gaat in het vierde kwart verder. Tom Ackermans beantwoordt de openingsscore van Miller met een driepunter en Hollanders brengt middels een break de voorsprong weer in Weerter handen. Maar niet voor lang. Dit keer is het Boyd van der Vuurst die het driepuntswapen hanteert. Den Helder speelt sterk als team en zes van de zeven spelers komen dan ook in dubbele cijfers. Varga Brzica komt nog door met een schotje, maar weet aan de andere kant Brussen het scoren niet te beletten. Als na twee keer één benutte vrije worp aan Suns kant, Aarts beide vrije worpen mist en Williams de 65-70 op het bord dunkt, is het definitieve gaatje geslagen. Hoewel het verschil op papier zeker nog overbrugbaar is, zie je aan het spel gewoon, dat het vanavond niet gaat lukken voor de Weertenaren. Het geloof in eigen kunnen dat de ploeg in de eerste helft uitstraalde is door een knappe tactische ingreep van Peter van Noord in de rust helemaal weg. En bij 72-81 kan de ploeg uit Den Helder de, door een afsluiting van de A2 extra lange, thuisreis met een heerlijk gevoel aanvangen.

De Weerter ploeg laat hiermee de echte droomstart van het seizoen (3 uit 4) uit handen glippen en mag dit zichzelf aanrekenen. Maar er waren ook lichtpuntjes, zoals het sterke optreden van Roel Aarts, de eerste keer dat Filip Varga Brzica scorend doorkwam en de puike wedstrijd van 18-jarig talent Sander Hollanders.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search