Door: Jeroen Welten
Foto’s: Jos van Moorsel

WEERT, 9 november 2019 – Basketbal Academie Limburg snelde uit de startblokken en nam een 19-13 voorsprong. Landstede Hammers stelde in het tweede kwart (6-30) orde op zaken. De Zwollenaren konden daardoor de wedstrijd rustig uitspelen en met 62-89 winnend afsluiten.

De wedstrijd begon voor BAL identiek aan die van een week eerder tegen Rotterdam: een driepunter vanaf de kop van Trey Burch-Manning. Zwolle speelt Noah Dahlman onder het bord goed vrij en kan even later via Martez Walker (3) een eerste voorsprong pakken. Burch-Manning weet Mohammed Kherrazi dan twee keer goed af te stoppen, waardoor de Weertenaren via een driepunter van Elay Wirjo en een dunk in transitie van Roel Aarts weer aan de goede kant van de score komen. Dat stuivertje wisselen gebeurt nogmaals door een drive van Jordan Johnson en Dahlman (8-9 na exact vijf minuten). Als BAL voor de derde keer op voorsprong komt, ditmaal via driepunters van Sander Hollanders en de tweede van Burch-Manning en twee vrije worpen van een wederom sterk spelende Aarts (double double met 13+10), weet het die de rest van het kwart vast te houden. Walker (dunk in fastbreak) en Kevin Bleeker verkleinen de Zwolse achterstand weliswaar, maar Aarts bepaalt de kwartstand met een and-1 op 19-13.

Van dit goede begin van BAL is na de twee minuten rust weinig meer over. De eerste score is voor Bleeker uit een aanvalsrebound. En na een aanvallende fout van Marijan Obad, begaat deze ook meteen zijn tweede in de verdediging. Nigel van Oostrum benut alle drie de vrije worpen en Zwolle is al weer bij. Nadat Mike Schilder zijn ploeg met een driepunter weer op voorsprong heeft gezet (19-21) toont Weert zijn onmacht, door drie maal op rij de bal af te pakken van de Zwollenaren, maar er evenzovele malen niet uit te scoren. Sherron Dorsey-Walker doet dat dan wel (3) alvorens Elay Wirjo de 0-11 Zwolse run kan stoppen met eveneens een driepunter. Op zich is er bij een stand van 22-24 nog niks aan de hand, maar het loopt totaal niet dit kwart. Aarts krijgt te weinig inside hulp van zijn teamgenoten en moet in zijn eentje opboksen tegen Dahlman, Bleeker en Ralf de Pagter. Zwolle zal de wedstrijd dan ook met 54 punten “in de paint” eindigen, waar BAL op 16 blijft steken. En van buiten vallen de Weerter schoten dit kwart ook niet, waardoor Landstede via onder meer acht punten op rij van Dahlman eenvoudig uit kunnen lopen naar een ruststand van 25-43 (kwartstand 6-30 !). Typerend voor de malaise bij Weert is dat er van de elf spelers die dan op het veld hebben gestaan er maar vier hebben weten te scoren.

De rust doet het spel van BAL ditmaal wel goed. De eerste score is een kopie van de opening van de wedstrijd en hoewel Bleeker, die vanavond niet zou missen, en Johnson er voor Zwolle twee driepunters overheen gooien is de toon toch meteen gezet. BAL kan weer scoren en doet dat dit kwart bij voorkeur van ver. Maar liefst zeven Weerter driepunters treffen doel. Belangrijke reden daarvoor is dat Roel van Overbeek zich eindelijk ook met de score is gaan bemoeien. Met twee driepunters en een middenafstand schotje zorgt hij voor de broodnodige eigen dreiging om anderen meer ruimte te geven. Zwolle laat zich overigens niet van de wijs brengen en weet met goed teamspel en hard werken de voorsprong te consolideren. De laatste score in het kwart (50-68, kwartstand 25-25) is een verre driepunter van Tom Ackermans die zijn reeks van 3 driepunters in de laatste minuut van de uitwedstrijd in Zwolle gewoon doorzet.

Het laatste kwart is toch weer gewoon voor Zwolle dat een veel bredere selectie heeft. Het spel bij Weert wordt weer rommeliger en er zijn teveel spelers die niet thuis geven. De inbreng van de bank blijft vandaag beperkt tot 9 punten, waar de Zwolse bank tot 38 komt. Zo eindigen bij Zwolle zes spelers in de dubbele cijfers. Bij 62-89 wordt het einde bereikt en kan Zwolle nog steeds als koploper de thuisreis aanvaarden. Voor BAL begint een grote tour door Nederland langs Den Bosch, Den Helder, Leeuwarden, Groningen en Rotterdam, voordat het thuispubliek de ploeg pas op 14 december weer te zien krijgt. Het zal een hele uitdaging worden om dan met meer dan de vier huidige winstpunten aan de start te verschijnen.