Door Jeroen Welten

WEERT, 17 maart 2018 – Donar heeft het zaterdagavond niet makkeijk gehad in Weert. Basketball Academie Limburg kwam in het derde kwart nog even op voorsprong, maar daarna gaven de Groningers, die zonder Bruinsma speelden, nog even gas om met 66-79 te winnen.

Donar hoopte gezien het drukke Europese programma op een rustige avond in Weert en daar leek het de eerste minuut wel naar toe te gaan. Thomas Koenis wint de sprongbal en Brandyn Curry opent de score meteen. Roel Aarts mist de driepunter aan de andere kant en Sean Cunningham brengt de stand met een simpele lay-up op 0-4. Als Aarts onder het bord mist, lijkt het een erg moeilijke avond voor Weert te worden. Dezelfde Aarts onderschept dan de bal aan de andere kant en Sam van Dijk brengt met een driepunter de Limburgers ook op het scorebord. Curry antwoordt, maar de volgende twee scores zijn voor een erg actieve Roel Aarts, die BAL daarmee voor het eerst op voorsprong brengt. Een score van Jason Dourisseau en een rake driepunter van Aarts brengen de ploegen op 10-10. Dit stuivertje wisselen weet BAL de rest van het kwart knap vol te houden. Donar mist weliswaar maar twee schoten in het hele kwart, maar de felle verdediging en bijbehorende steals brengt BAL, ondanks een lager schotpercentage, toch voldoende kansen om bij te blijven. Matthew van Tongeren mist tenslotte de kans om het kwart met winst te eindigen: 19-20.

Dit spelbeeld vervolgt zich in het tweede kwart. BAL weet het onder de weergaloze leiding van de pas 17-jarige spelverdeler Roel van Overbeek (11 punten, 7 assists, 4 steals en maar 2 turnovers in 32 minuten) een echte wedstrijd te laten blijven. De ploegen blijven om en om scoren en op voorsprong komen. Nadat Curry Donar met een and-1 op 29-31 heeft gezet, antwoordt Yarick Brussen met een fraai hoekshot en vervolgens brengt Sam van Dijk de Weertenaren op de grootste voorsprong deze avond (35-31). Dat is het moment voor Drago Pasalic om op te staan. Met een driepunter en een and-1 zet hij een 0-12 run in, waarna het voor Weert maar goed is dat de rust aanbreekt. Die laat overigens nog even op zich wachten door maar liefst drie time outs in de laatste 8,9 seconden van het kwart. Maar alle tactische aanwijzingen van de coaches leiden niet meer tot een score. Rust: 35-43.

Roel van Overbeek opent de score van het derde kwart en wie anders dan Brandy Curry (21 punten, 9 rebounds, 5 assists, 4 steals, maar ook 5 turnovers) beantwoordt dat. Daarna volgen er wat rommelige minuten waarin BAL weet terug te komen tot 41-45, maar Donar het verschil ook weer naar de acht van bij rust terugbrengt: 41-49. Van Overbeek en driepunters van Wietze Nossek en Daan Rosenmuller brengen BAL dan toch weer naast de Groningers en een jumpshotje van Nossek zorgt zelfs voor een hernieuwde voorsprong. De ervaren Arvin Slagter beëindigt de 10-0 run dan met een driepunter. Een score van Jacco Fritz wordt beantwoord met twee scores van Dourisseau, waarna Rosenmuller met zijn derde driepunter van de avond de stand nog maar weer eens gelijk trekt. Slagter countert weer met een driepunter, waarna Jacco Fritz op assist van Roel van Overbeek de 58-59 kwartstand op het bord mag dunken.

Teddy Gipson begint het vierde kwart met een jumpertje en Roel Aarts doet hetzelfde voor Weert. Dezelfde Aarts mist dan de kans om BAL weer op voorsprong te zetten en Cunningham en Curry straffen dat af. Rosenmuller brengt Weert dan weer op drie punten afstand en een aanvallende fout van Cunningham geeft zelfs mogelijkheden tot meer. Balverlies en een zwaar gefloten onsportieve fout voor Roel van Overbeek (hij was echt aan het verdedigen, geen simpele “stop de break”-fout) wordt vervolgens hard afgestraft door Donar (twee vrije worpen van Curry en een driepunter van Gipson). BAL komt deze klap niet te boven en Donar loopt via Koenis weg naar 62-74. Er zijn dan nog zes minuten te gaan, maar beide teams weten in die tijd nauwelijks meer te scoren. Bij 66-79 eindigt de wedstrijd waarin BAL weer heeft laten zien voor niemand bang te zijn of onder te doen, maar tegelijkertijd nog een te smalle selectie heeft om dat ook 40 minuten vol te houden.

Coach Erik Braal zal tevreden zijn dat zijn team zonder kleerscheuren (geen blessures en twee punten) de thuisreis kan aanvaarden, maar had waarschijnlijk gehoopt zijn belangrijke spelers wat meer rust te kunnen geven.