Door: Jeroen Welten
Foto’s: Jos van Moorsel

WEERT, 1 februari 2020 – Basketbal Academie Limburg heeft het nummer van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord. In december wonnen de Limburgers al eens in Rotterdam: 70-84. Vanavond was het in Weert eigenlijk hetzelfde liedje. Halverwege ging BAL al aan de leiding met 44-33 en dat werd na de pauze uitgebouwd naar een 77-61 overwinning.

Na een mooie 24 seconden stilte voor Kobe Bryant, beginnen beide teams geconcentreerd aan de wedstrijd. Austin Lawton opent met een eenhandig schotje en Marijan Obad antwoordt met een turnaround jumpertje. Dezelfde Obad mag even later naar de vrije worp lijn en het is weer Lawton die met een schotje antwoordt. Obad treft dan van buiten de driepuntslijn en Lawton verkleint de stand tussen beide spelers naar 7-6. Roel Aarts en Willem Brandwijk ruilen drives uit en Sander Hollanders verzilvert zijn handelsmerk: driepunter. Na een and-1 van Coen Stolk is er halverwege het kwart nog steeds nauwelijks ruimte tussen beide ploegen: 12-11. Via de tweede driepunter van Hollanders en 3 uit 4 vrije worpen van Aarts slaat BAL het eerste gaatje en neemt Toon van Helfteren een time out. In het restant van dit kwart worden er gek genoeg alleen nog driepunters gescoord. Jeroen Van der List in de buzzer, Elay Wirjo die terug is van een blessure, Quintin Snider tweemaal en Wietze Nossek brengen de kwartstand op 24-20. Daarbij valt op dat beide ploegen pas één turnover hebben.

Dat verandert in het begin van het tweede kwart. De ploegen spelen ineens veel rommeliger en Stolk mist zijn vrije worpen. De zeer goed spelende Obad opent de score met een jumpertje en Robin van Heukelom pakt meteen een steal en brengt het verschil weer naar acht. Mack Bruining gooit er een driepunter in, maar het alweer derde exemplaar van Hollanders doet Feyenoord weer naar een time-out grijpen halverwege het kwart. Het helpt de Rotterdammers weinig, want telkens staat er iemand anders op bij Weert. Nu zijn het Nossek die twee keer onder het bord wordt vrijgespeeld en ook nog een driepunter raak schiet en twee sterke drives van Van Heukelom die BAL op voorsprong houden. Bij Feyenoord moeten de punten alsmaar meer van Snider komen, al scoort Keyshawn Woods in deze fase nog wel wat punten uit een drive en vrije worpen.

Na de 44-33 ruststand loopt Roel Aarts meteen in de eerste Rotterdamse aanval tegen zijn derde fout aan. Na de benutte vrije worpen van Brandwijk en weer een driepunter van Hollanders, loopt ook zijn vervanger Nossek tegen zijn derde fout aan. BAL dreigt in lengteproblemen te komen tegen de luchtmacht van Rotterdam. Maar dan staat de tot dan toe vrij onzichtbare Trey Burch-Manning op met twee driepunters. BAL speelt als team waar Feyenoord het vooral van de individuele klasse van Snider moet hebben. Dat blijkt ook wel uit de slechts 6 assists aan Rotterdamse kant deze avond (BAL 18). Na de 4e fout van Nossek komt Aarts weer terug in het veld en hij weet meteen fraai te dunken uit een inworp. Burch-Manning heeft intussen in de gaten dat driven de enige manier is om Feyenoord ook in foutenlast te krijgen. Het spel wordt er niet fraaier door, maar de strijdlust vergoedt veel. Bij 62-46 wordt het einde van het kwart bereikt.

In het begin van het slotkwart ruilen Bruining en van Heukelom driepunters uit. Daarna zijn het twee bommetjes van Snider die zijn ploeg even terug brengt tot op tien punten en daarmee de spanning in de wedstrijd. Nossek wordt dan onder het bord bereikt en goaltending op een drive van Roel van Overbeek geven de Limburgers weer wat lucht. Snider maakt zijn drieëntwintigste punt vanaf de vrije worplijn en Nossek scoort nog eenmaal via een backdoor alvorens met vijf fouten het veld te verlaten. Brandwijk scoort vier punten op rij, maar mist de and-1. Hierdoor komt zijn ploeg met nog ruim 3 minuten te spelen net niet onder de tien punten. Tijd voor een Weerter time out (71-61). In de aanval daarop pakt Obad een zeer belangrijke aanvallende rebound en treft daarna zijn derde en BAL’s dertiende driepunter. Deze tijdswinst en punten beslissen de wedstrijd. Feyenoord komt niet meer tot scoren en met 77-61 stapt de ploeg die het hardst wilde, winnend van het parket af.

Met grote inzet, goed teamspel en uitstekend schutterswerk pakt BAL weer belangrijke bonuspunten in de strijd om de laatste play-off plek. Door dit verlies en de winst van Leiden op Groningen, belanden de Rotterdammers een beetje in niemandsland op de vijfde plek. Als van Helfteren meer wil met deze ploeg, zal hij er toch echt een eenheid van moeten weten te smeden. Iets wat hem bij het Nederlandse team altijd goed af ging, maar met Amerikaanse solisten toch lastig blijkt te zijn.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search