Door: Jeroen Welten
Foto’s: Tessa van Gameren

WEERT, 22 november 2018 – Basketball Academie Limburg is van de nul af. Tegen Apollo Amsterdam werd de eerste zege geboekt: 91-78. Opvallend was het spel van de Limburgers in het derde kwart. Dat werd maar liefst met 31-6 gewonnen door BAL en vormde de basis voor de winst.

De dag voorafgaand aan de wedstrijd tussen de twee talentkraamkamers van de DBL probeert coach Patrick Faijdherbe nog wat zand in de Weerter ogen te strooien door te suggereren dat Dimeo van der Horst waarschijnlijk niet kan spelen. Van der Horst start echter en is meteen heel belangrijk. Ook de jeugd is terug van hun basketballtrip naar de USA, zodat Faijdherbe tien spelers ter beschikking heeft. Jesse Markusse en Aron Royé moeten hun team wel nog van de kant aanmoedigen. Bij BAL is Jan Gijssen terug, maar ontbreken Frerik Adriaans, Joey Liem en Amer Banda nog wegens blessures. Ook moet coach Radenko Varagic het vanavond stellen zonder Wietze Nossek, die voor studie een week in Valencia zit.

De start van de wedstrijd is voor Apollo dat feller begint. Mack Bruining opent de score, gevolgd door Berend Weijs en Dimeo van der Horst. Daan Rosenmuller benut dan één vrije worp. Dan is het weer Van der Horst. Zijn driepunter stuit eerst hoog van de ring om er vervolgens recht doorheen te vallen. BAL doet dan wat terug middels een steal en dunk van Elay Wirjo en weet Tony Washington in de aanval eindelijk wel een keer te bereiken. Maar een drive van Bruining en de tweede driepunter van Van der Horst doen coach Varagic bij 5-14 halverwege het kwart naar een time-out grijpen. Dit helpt nog niet echt. BAL’s schoten willen niet vallen (de ploeg start 0 uit 10 vanachter de driepuntslijn) en de ploeg heeft fouten nodig om Apollo af te stoppen. Via een aantal vrije worpen en nog twee driepunters (Matthew van Tongeren en nogmaals van der Horst) loopt Apollo uit naar een riante 12-26 kwartstand.

Dit spelbeeld wordt vervolgd in het begin van kwart twee. Malevy Leons opent de score, Wirjo antwoordt middels een drive, van Tongeren scoort wederom tegen zijn oude ploeg. Als BAL dan balverlies lijdt, lijkt de avond een ware martelgang te worden voor de ploeg en het publiek. Maar dan staat Tony Washington op. Twee Amsterdamse aanvallen achter elkaar weet hij de bal met overtuiging het veld uit te blokken en dat geeft de ploeg de boost om te geloven dat dit Apollo niet onoverwinnelijk is. Lucas Faijdherbe mag eerst nog met 2 uit 3 vrije worpen het grootste verschil van de avond op het bord zetten (14-32), maar dan start BAL met basketballen. Washington inside, eindelijk een rake driepunter (Ivan Simic) en een drive van Nino Gorissen brengen het verschil terug naar elf en een time out van Apollo is het logische gevolg. De minuut rust zet het Amsterdamse vizier weer op scherp, maar nu kan Weert meegaan in een potje driepunterschieten. Achtereenvolgens weten  Schild, Leons (in buzzer), Gorissen, Van der Horst en weer Gorissen een driepunter raak te schieten, alleen onderbroken door een steal en score van de goed spelende Leons. Berend Weijs scoort uit een zeer fraaie alley-oup maar maakt aan de andere kant van het veld zijn derde fout. De 18-jarige Denzel Ndongosi komt er dan in bij de Amsterdammers en weet meteen een driepunter raak te gooien (30-45). Washington en nogmaals Ndongosi wisselen scores af en de eerste rake driepunter van Wirjo brengt de ruststand  van 35-47. Dimeo van der Horst zit dan al op 14 punten tegen 100%, terwijl Tony Washington al een double-double noteert (11+10).

Na de thee gaat BAL verder op de ingeslagen weg. Driepunters lijken niet meer gemist te kunnen worden en het zelfvertrouwen is helemaal terug. Van der Horst kan vanaf de vrije worp lijn de score van Daan Rosenmuller nog ongedaan maken, maar Apollo heeft geen antwoord op driepunters van Schild en Gorissen. Dezelfde Gorissen (career high 22 punten + 8 assists) komt dan ook door met twee drives (laatste and-1) en bij 48-49 zijn de ploegen weer bij elkaar. Een time-out van Apollo stopt de run en Leons en Van der Horst met een floater brengen de Amsterdammers op een 50-53 voorsprong. Maar Weijs moet met zijn vierde fout naar de kant en Jules Schild helpt met een driepunter plus bonus BAL op en over Apollo (54-53). Dit is het begin van een 18-0 run die pas in het vierde kwart zal eindigen. BAL gebruikt de inside dreiging van Washington (15+18 en 4 blocks) goed om snel rondpassend de vrije schutter te vinden. Dat is aan Elay Wirjo (ook een career high 18 punten) en Ivan Simic wel besteed. Bij Apollo moet teveel van Dimeo van der Horst komen en bij hem gaat de lucht er na zijn blessure logischerwijze uit.

Het vierde kwart start bij een stand van 66-53. De eerste score is nog voor Gorissen, maar Apollo herpakt zich. Matthew van Tongeren (17 punten + 11 rebounds) gaat zich tegen zijn oude ploeg wat meer met de score bemoeien en ook Berend Weijs komt weer terug in het spel, waardoor Tony Washington in toom gehouden kan worden. Dichterbij brengt het de Amsterdammers echter niet doordat BAL zijn driepunters raak blijft schieten (uiteindelijk 16/35 na een 0/10 start). Het grootste verschil wordt bereikt bij 78-61. Jan Gijssen mag de eindstand op 91-78 bepalen waarmee BAL eindelijk van de hatelijke nul af is.

BAL mag zaterdagavond proberen dit goede gevoel mee te nemen naar Leiden, terwijl Amsterdam kracht moet zien te putten uit de goede terugkeer van Dimeo van der Horst in de strijd tegen Leeuwarden.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search