Door: Jeroen Welten
Foto’s: Jos van Moorsel

WEERT 27-2-2021- Basketbal Academie Limburg heeft het belangrijke treffen tegen Aris Leeuwarden in winst omgezet. Theoretisch maken de Limburgers nog kans op de Elite A, maar dan met het wel heel gek lopen. Dan is een zege tegen een concurrent voor de laatste twee plekken voor de play-offs natuurlijk wel zo prettig. Sander Hollanders kwam via acht rake driepunters tot 28 punten. Via een ruststand van 40-26 werd het uiteindelijk 81-58.

Aan Weerter zijde is Jef de Vries hersteld voor zijn eerste speelminuten in dit nieuwe speelseizoen. Daar staat tegenover dat Bart Schild aan de blessurelijst is toegevoegd. Bij Aris speelt Björn de Vries niet mee en zit Craig Osaikhwuwuomwan de laatste wedstrijd van de intern opgelegde schorsing uit.

Aris zoekt in de eerste aanval meteen de lengte van Giannis Dimakopoulos, maar goede hulp van Neil Masnic zorgt ervoor dat de Griek niet tot scoren komt. Aan de andere zijde weet BAL Trevor Jasinksky vrij te spelen voor een driepunter. Ook in de volgende aanvallen blijven de Friezen via de Griek spelen. De eerste keer mist hij nog, maar bij de derde aanval verschalkt hij dan toch zijn tegenstander Quatarrius Wilson. Via een score van Sjoerd Koopmans uit een snelle transitie en een schotje van Chad Frazier komt Aris dan op voorsprong: 4-6. Deze voorsprong zal echter maar 20 seconden duren en later blijken ook de enige van Aris te zijn geweest. Eerst wordt Roel van Overbeek bij een drive foutief afgestopt en daarna weet Masnic wel raad met een steal van dezelfde van Overbeek. Wilson onderschept dan een inbounce pass op Dimakopoulos en gaat coast-to-coast, waarna Jean-Victor Mukama een onbegrijpelijke fout maakt op de dunk van Wilson. Die benut de bonus niet en het zal ook niet de laatste gemiste vrije worp zijn. BAL beëindigt de wedstrijd met een schamele 7 uit 15. Het vervolg is rommelig aan beide kanten. Missers en balverlies zorgen ervoor dat er bijna drie minuten niets aan de stand verandert. Dan is het Sander Hollanders die bij zijn tweede driepuntspoging trefzeker is en de 13-6 stand is reden voor coach Ferried Naciri voor een time-out met nog drie minuten te gaan. Dit helpt weinig, want Aris blijft missen. Ondertussen houdt BAL het tempo hoog en breidt via de zich goed ontwikkelende Masnic en Wietze Nossek de voorsprong uit naar 19-6. Uiteindelijk weet Tim Hoeve na 7 minuten met een driepunter zijn ploeg weer op het scorebord te zetten.

 

Het tweede kwart openen beide centers met een score, maar daarna duurt het weer bijna drie minuten tot de volgende score in de wedstrijd. De driepunter van Mukama in de 24-seconden buzzer wordt nog gevolgd door hetzelfde wapen van Hollanders, maar meteen daarna treft ook Frazier van afstand, waardoor het verschil toch maar zeven is: 24-17. Dan valt Aris echter weer drie minuten stil en hoewel Weert ook niet heel veel scoort, loopt het toch weer uit naar 32-17. De laatste minuten weet Aris via Frazier en Mukama wel wat te scoren, maar het verschil blijft bestaan door onder andere de 4e driepunter van Hollanders. Bij 40-26 wordt de rust bereikt.

Al direct na 8 seconden in  het derde kwart begaat Wilson zijn derde fout. De Friezen profiteren nog niet meteen, maar nadat Hollanders voor de 44-28 heeft gezorgd, gaat Sjoerd Koopmans de kar trekken. Vijf punten van hem en een driepunter van Frazier op zijn assist zorgen voor een 0-8 run en een Weerter time-out. De vanavond weergaloze Hollanders laat zien meer dan driepunters in huis te hebben, maar zijn schotje uit de dribbel wordt gevolgd door een driepunter van Torben Tönjann en het verschil is nog maar zeven. Aris verzuimt de kans om echt dichtbij te komen en Nossek komt dan met een lekker dunkje door.

En als Van Overbeek een wilde pass van Jasinksky met een volleyball pass bij Masnic weet te krijgen voor de driepunter is het verschil weer twaalf. Via onder andere driepunters van Jasinksky, die een sterke double double noteerde met 15 punten en 12 rebounds, en weer Hollanders, loopt de Weerter ploeg weer verder uit. Cedrick DeDecker bepaalt met een driepunter de kwartstand op 61-45.

Dezelfde DeDecker opent met een verre driepunter ook het vierde kwart, maar Tom Ackermans laat zien ook die range te hebben. Reinder Brandsma, die vandaag niet zo’n gelukkige wedstrijd speelt, mist zijn beide vrije worpen en begaat daarna zijn vierde fout. Jasinksky benut zijn and-1 en via een drive van Van Overbeek en weer een driepunter van Hollanders brengen de W

eertenaren naar een 72-48 voorsprong en de wedstrijd is definitief gespeeld. Dimakopoulos laat nog zien ook een driepunter in huis te hebben, maar de schutter van de avond is toch de 19-jarige Hollanders die zijn persoonlijke record op 28 punten brengt

BAL blijft met deze overwinning op zijn minst theoretisch in de race voor Elite A, maar doet in ieder geval goede zaken voor de laatste twee play-off plaatsen. Daarnaast laat het zien ook sneller te kunnen spelen dan dat het doorgaans doet en was de teaminzet bij het uitboxen in de rebound voorbeeldig, waardoor het ondanks het lengteverschil een groot reboundoverwicht weet te bemachtigen. Aris lijkt onder zijn kunnen te spelen, waarbij het opvalt dat het teamspel beter is als de twee topscorers aan de kant zitten. Hopelijk voor de Friezen brengt de terugkeer van Osaikhwuwuomwan ook de chemie weer terug.

Voor meer foto’s van deze wedstrijd, volg ons op Flickr: https://www.flickr.com/photos/162501188@N03/albums/with/72157718467386682

 

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search