Door Jeroen Welten

Foto’s: Tessa van Gameren

WEERT, 24 maart 2019 – Na de onverwachte zeges van Aris en Feyenoord gisteravond moest Apollo in de strijd om de play-off-plaatsen bij BAL de zege kapen. Dat lukte de Amsterdammers: 68-75. Maar zelfs vlak voor tijd kon de wedstrijd nog alle kanten op.

Onder luidruchtige aanmoedigingen van de reünie van de harde supporterskern van het oude BSW opent Jules Schild de wedstrijd voor BAL met een driepunter. Aron Royé antwoordt voor Apollo met een jumpertje. In dezelfde volgorde herhalen deze spelers dit tafereel nog een keer. Nadat Malevy Leons de stand weer gelijk heeft getrokken, is het de beurt aan Tony Washington om van zich te doen spreken. Eerst wordt hij goed vrij gespeeld en in de volgende aanval van BAL dunkt hij de rebound krachtig door het netje. Een drive van Dimeo van der Horst weet Washington wederom inside te beantwoorden. En nadat Apollo Matthew van Tongeren vrij weet te krijgen onder het bord, passeert Washington Berend Weijs over de baseline met een harde dunk. Van der Horst brengt Apollo met een driepunter weer bijna naast de Weertenaren (14-13), waarna Frerik Adriaans en Jesse Markusse dat wapen beide ook in stelling brengen. De driepunter was sowieso een belangrijk onderdeel van deze wedstrijd. Beide teams schieten vaker van buiten de cirkel dan van binnen en BAL weet van buiten zelfs trefzekerder te zijn dan van binnen (48% om 40%). Na vrije worpen van Elay Wirjo weet Ivan Simic het balverlies van de Amsterdammers af te straffen met zijn eerste rake driepunter (22-16). Washington begaat dan zijn tweede persoonlijke fout en Weijs maakt geen fout vanaf de streep. Daan Rosenmuller verslaat de slotklok met alweer de vijfde driepunter van BAL in dit kwart en Lenno Witteveen zet met twee vrije worpen de kwartstand van 25-20 op het bord.

Het tweede kwart begint rommelig. Na een jumpertje van Simic kunnen beide teams het netje een tijdje niet meer vinden. Eén benutte vrije worp van Wietze Nossek na een aanvalsrebound brengt het verschil op acht (28-20). Vrije worpen van Royé en Mack Bruining worden tenietgedaan door een driepunter van Nossek. De sterk spelende Adriaans en Nossek weten voor BAL het door Washington achtergelaten gat onder het bord goed te vullen, maar de Weerter spelverdelers krijgen geen vat op hun Amsterdamse tegenstrevers. Het is dan ook wederom Royé die met een drive weerwoord biedt. Simic lanceert dan maar weer eens een drietje voor de grootste voorsprong van BAL deze middag: 34-25, maar Dexter Hope kan dat ook. Royé (vrije worp en break) houdt Amsterdam in het spoor van Weert, maar coach Patrick Faijdherbe duikt in een time out als Adriaans (15 punten, 8 rebounds) met een drive en een mooie pass voor een and-1 van Wirjo Weert naar een 39-31 voorsprong leidt. Of het aan de time out ligt is onduidelijk, maar de laatste twee minuten draaien de ballen bij de Limburgers uit de ring en komt Apollo terug tot 39-35.

Van der Horst start het derde kwart sterk voor Apollo met een drive en een floater. Wirjo is tussendoor doeltreffend (3). Dan loopt Washington in zeer korte tijd tegen zijn derde en vierde fout aan en mag weer naar de kant. Apollo ruikt bloed en kruipt dichterbij. De driepunters beginnen nu ook bij de Amsterdammers te vallen als rijpe appelen en na projectielen van Royé, van Tongeren, Nossek, Markusse en Van der Horst is de eerste Mokumse voorsprong een feit (48-51). Een time out van Radenko Varagic kan het tij niet keren. Nogmaals een driepunter van Royé en een and-1 van Hope vergroten het gat naar een kwartstand van 48-57.

Negen punten achterstand hoeft, zeker voor BAL, niet fataal te zijn, maar het zal deze wedstrijd toch onoverkomelijk blijken te zijn. Adriaans en Simic zijn dit kwart samen vijf keer van afstand trefzeker, maar aan Amsterdamse kant wordt er inside gescoord door van Tongeren, Royé en Weijs (dunk) en weet ook Hope nog twee keer de trekker over te halen. Halverwege het kwart is het verschil nog steeds negen (60-69). Cruciaal zal de aanvallende rebound van Royé blijken te zijn, die bij 63-69 na twee gemiste vrije worpen zijn eigen bal afvangt en er een driepunter overheen schiet. BAL komt nog wel terug tot 68-72 en er staan dan nog 1:30 op het bord. Maar doordat er in dit kwart nauwelijks fouten zijn gefloten heeft Apollo weinig moeite de tijd uit te spelen. Na één gemaakte vrije worp door Royé gaat de driepuntspoging van Simic die het nog echt spannend kan maken mis en mag Markusse vanaf de lijn de 68-75 eindstand op het bord zetten.

Coach Varagic kan vandaag eindelijk beschikken over een volledig team en dat laat in de eerste helft mooie dingen zien. Met Washington’s sterke spel onder het bord, komt er ruimte vrij voor de ruim aanwezige schutterskwaliteiten in de rest van het team. Washington is echter foutgevoelig en de Amsterdamse ervaring buit dat vanmiddag zeer geraffineerd uit. De geslepenheid van met name Royé doet de rest.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search