Door: Jeroen Welten
Foto’s: Tessa van Gameren

WEERT, 4 april 2019 – Basketball Academie Limburg heeft Aris Leeuwarden een dure nederlaag toegebracht. De Friezen kwamen er voor rust (40-19) totaal niet aan te pas. Basketball Academie Limburg consolideerde daarna de voorsprong op weg naar zege nummer vijf: 79-65.

BAL begint voortvarend aan het duel. Tony Washington wint de jumpbal en een paar seconden later heeft hij de bal met een drive ook al weer door de ring gewerkt. Daan Rosenmuller onderschept een pass van Aris en Washington wordt foutief afgestopt voor een and-1. Aris mist tweemaal van achter de driepuntslijn waar aan de andere kant Frerik Adriaans met een drive en Elay Wirjo met een verre twee wel weten te scoren. Na anderhalve minuut wordt coach Tony van den Bosch bij een 9-0 achterstand al in een time-out gedwongen. Dit helpt weinig, afgezien van een noodschot van Nick Masterson (9-2) weten de Friezen de Limburgse verdediging niet te slechten. Aan de andere kant zorgt de inside dreiging van Washington voor vrije driepunters van Adriaans en Wirjo en vrije worpen van hemzelf (17-2). Craig Osaikhwuwu scoort dan in de 24-seconden buzzer en een drive van Darian Anderson, die het vanavond erg moeilijk heeft tegen de snelheid van Nino Gorissen, brengt de stand op 17-6. Als Washington met zijn tweede fout naar de kant gehaald wordt, stokt de Weerter aanval, maar mede doordat Wirjo Masterson goed in bedwang houdt, weet Aris niet te profiteren. Robin van Heukelom bedient Adriaans met een fraaie pass vrij onder het bord en na vrije worpen van een matig spelende David Michaels is het Ivan Simic die met een driepunter in de slotseconde de kwartstand op 22-8 brengt.

Het begin van het tweede kwart is van beide kanten niet hoogstaand. In de eerste minuten gaat er veel mis en worden er ook veel overtredingen begaan. De eerste vier scores zijn dan ook allen uit vrije worpen. Een onder het bord vrijgespeelde Sjoerd Koopmans is de eerste die een normale score weet te maken, even later gevolgd door Masterson (25-15). Een goed spelende Adriaans (12+8) scoort dan uit een aanvallende rebound. Aris maakt nog steeds nauwelijks gebruik van de tijdelijke afwezigheid van Washington en als die weer terug in het veld komt, sprint BAL meteen verder weg. De driepuntsschutters komen weer vrij (Simic en tweemaal Wirjo, vanavond goed voor een persoonlijk record van 21 punten) en Daan Rosenmuller (9 rebounds) maakt slim gebruik van de ontstane ruimte onder het bord. Bij 40-19 mogen de mannen aan de thee.

Na de pauze lijkt Aris wakker geschud. Ze weten Washington weliswaar nog niet te stoppen, maar scoren nu zelf ook. Kort na elkaar krijgen zowel Michaels als Washington (onsportief) hun 3e fout. Voorlopig weten de Weerter jongelingen het echter ook zonder hun center te bolwerken. In een harde strijd wordt voor iedere centimeter geknokt. Wirjo maakt een driepunter-and-1 en een onsportieve aanvallende fout van Nathaniel Musters wordt vol uitgebuit middels door Wietze Nossek benutte vrije worpen en nog maar een driepunter van Wirjo. Inmiddels heeft Masterson wel de eerste driepunter voor Aris weten te maken. Michaels is het oneens met zijn 4e fout en mag dankzij de T als beloning daarvoor meteen gaan douchen. Wirjo en Nossek benutten weer alle vrije worpen en brengen het verschil naar een maximale 28 (60-32). Zonder Michaels gaat het echter stukken beter lopen bij Aris. Masterson haalt nogmaals de trekker over en Griffin Kinney gaat zich ook nadrukkelijk met de score bemoeien. Bas Veenstra treft van buiten de driepuntslijn. Bij BAL worden de punten schaarser, maar Simic (3), een drive van Wirjo en vrije worpen van Gorissen zorgen ervoor dat het verschil in dit kwart gelijk blijft (68-47, 28-28).

Het vierde kwart stokt de aanval van BAL helemaal. Aris gelooft er weer in en middels Masterson en Kinney zijn de eerste acht punten voor de Friezen. Bij 68-55 na 4 minuten moet Radenko Varagic in een time-out duiken. Nossek stopt de run van Aris dan met een backdoor en na een score van Veenstra weet hij met een middenafstandsschotje nogmaals te scoren. Het spel is niet mooi, maar de klok werkt in Weerter voordeel. Washington scoort in de 24-seconden buzzer 74-57 (3:30 te gaan) en het duurt weer meer dan een minuut voordat Deividas Kumelis via vrije worpen de achterstand kan verkleinen. Rosenmuller staat dan op de juiste plek om een noodschotairball af te vangen en wederom in de 24-seconden buzzer te verzilveren en de wedstrijd lijkt gespeeld. Met nog 20 seconden te gaan is Simic dan echter zo dom om volledig onnodig een onsportieve fout te begaan en daar ook nog over te klagen met een T tot gevolg. Masterson en Kinney brengen het verschil terug tot elf, maar BAL weet de press te breken en in het eindsignaal geeft Tom Ackermans met een driepunter de verdiende overwinning een beetje meer glans.

Terechte blijdschap bij BAL dat voor het eerst in zes seizoenen een vijfde competitie overwinning weet te behalen. De play-offs zijn buiten bereik, maar nu het blessurespook wat is gaan liggen, toont het team aan wel degelijk de kwaliteiten te hebben voor hogere ambities. Aris kwam daarentegen ongelofelijk slap aan de start. Nergens uit bleek dat de ploeg nog niet zeker is van de play-offs of voor een betere klassering wil gaan om Leiden in de eerste ronde te ontlopen. Met Masterson en Kinney hebben de Friezen wel twee klasbakken in huis, maar dat was vandaag niet genoeg.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search