Door: Jeroen Welten
Foto’s: Christian Aarts

Basketbal Academie Limburg had voor de derde keer dit seizoen geen schijn van kans tegen een gemotiveerd Donar. Na rust (21-44) lieten de Groningers weinig heel van de tegenstander in Weert en werd BAL op het laatst zelfs nog gedubbeld: 48-97.

Dit is al de 3e keer in zeven weken tijd dat BAL tegen Donar mag aantreden. De eerste twee wedstrijden, beide in Groningen, gingen met exact hetzelfde verschil van 37 punten verloren. Grote winstkansen lijken er vooraf dus niet te zijn, een verlies met minder dan 37 punten zou al mooi zijn. Maar na de verrassende overwinning op Leiden is er toch een sprankje hoop op weer een sensatie.

Bij BAL heeft Ivan Simic naast Elay Wirjo de plek op de blessurebank overgenomen van Nathillio Vrede. Donar treedt ditmaal wel op volle oorlogssterkte aan, al moet Yoeri Hoexum tijdens de warming-up geblesseerd afhaken.

Donar laat er meteen geen gras over groeien dat ze punten uit Weert mee willen nemen en niet met onderschatting zijn afgereisd. Carrington Love opent met een driepunter met bonus. En na nog een drive van hem en een score van Thomas Koenis staat het al 0-8 na twee minuten. Marijan Obad weet een driepunter met bord te maken in de 24 seconde buzzer, maar Matt Williams, weer Love (3) en Koenis zorgen voor een 3-15 tussenstand halverwege het eerste kwart. BAL is onmachtig tegen de strakke verdediging van een niet eens overtuigend Donar. Een driepunter van Sander Hollanders en vrije worpen van Trey Burch-Manning zijn de enige overige wapenfeiten van de Weertenaren dit kwart, dat eindigt bij 8-22.

Dat verbetert in het begin van het tweede kwart niet. BAL mist alles, ook eenvoudige ballen en via Vernon Taylor, Koenis en Shane Hammink is bij 8-28 al een verschil van 20 bereikt. Hollanders mag dan het eerste punt voor de Limburgers op het bord zetten, na een technische fout voor dezelfde Hammink. De 18-jarige Hollanders en Burch-Manning zijn de enige die bij Weert de basket weten te vinden. Bij Donar zit Carrington Love halverwege de wedstrijd (21-44) al op 13 punten.

Ook in de tweede helft verandert er niets aan het spelbeeld. Donar dendert door en lijkt zelfs nog wat fanatieker dan voor rust. Het verschil in budget komt op de speelvloer overduidelijk tot uiting. Bij de Weertenaren komen de eerste zes punten van Roel Aarts, die in de eerste helft niet erg gelukkig was in de afwerking. Bij Donar zijn het dit kwart Andrew Smith en Vernon Taylor die voor de grootste productie zorgen. Kwartstand 32-71.

De opening van het laatste kwart is dan eindelijk voor de Weertenaren. Eerst een backdoor van Roel van Overbeek en dan een inlegger van Aarts op assist van Van Overbeek. Maar de Groningers lijken als opdracht te hebben meegekregen om de honderd te halen en gaan voluit verder. Dit kwart is het Matt McCarthy met twaalf punten die voorop gaat in de score. Donte Thomas heeft een fraaie denderdunk in huis en aan de andere kant weet Burch-Manning ook met een dunk door te komen. Sheyi Adetunji mag bij een verschil van 40 punten zijn opwachting maken aan Groningse zijde en Nathillio Vrede maakt zijn rentree voor Weert na tien weken blessureleed. BAL blijft lovenswaardig knokken en weet de honderd punten tegen net te voorkomen. Maar met 48-97 worden ze desondanks gedubbeld.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search