Door: Jeroen Welten
Foto’s: Jos van Moorsel

WEERT 20-3-2021 – Basketbal Academie Limburg blijft in de race voor de zevende plaats. De Limburgers maakte geen fout tegen Aris Leeuwarden. De Friezen speelden zonder Chad Frazier en Jean-Victor Mukama, maar het is de vraag of zij in staat waren om de scoredrift van Trevor Jasinsky (38 punten) te beteugelen. BAL derhalve naar winst: 91-69.

Exact drie weken na de vorige BAL – Aris ontmoeting staat het identieke affiche op het programma. Van de vorige editie zijn het vooral de 28 punten (8/12 driepunters) van Sander Hollanders die in het geheugen zijn blijven staan. Nadien is ook Quatarrius Wilson aan het scoren geslagen voor de Weerter ploeg, zodat de Friezen weten dat ze beide spelers geen ruimte kunnen geven.

Het eerste punt van de wedstrijd is voor Aris, dat via één benutte vrije worp van Reinder Brandsma na dertien seconden op voorsprong komt. Ondanks dat de ploeg met maar acht spelers naar Weert is gekomen, zetten de Leeuwarders direct een full-court press neer. BAL komt daar goed uit en Wilson verschalkt zijn tegenstander op snelheid, waardoor de Friese voorsprong precies vijftien seconden heeft geduurd. Na een misser van Brandsma gaat Trevor Jasinsky snel in de tegenaanval en vindt Hollanders in de hoek voor een open drie. Cedrick DeDecker drived brutaal dwars door het midden voor een open lay-up, waarna Roel van Overbeek Jasinsky vindt voor een open driepunter. Na twee score-loze minuten is het wederom Jasinsky die in tweede instantie een aanvallende rebound weet te verzilveren en een aanval later nog maar eens een driepunter toevoegt aan de Weerter score (13-3). Het eerste gat is geslagen en Ferried Naciri grijpt naar een time out om te proberen zijn ploeg, net als afgelopen donderdag tegen Yoast United, in het spoor van de Limburgers te houden. DeDecker doet wat terug middels een driepunter, maar BAL scoort weer snel tegen als Jasinsky inside gevonden wordt. Aris mist veel schoten en ziet Brandsma tegen twee makkelijk gefloten aanvallende fouten aanlopen in gevechten om de rebound. BAL speelt ook niet echt overtuigend, maar vindt sporadisch wel het netje. Eerst is het Hollanders met weer een open driepunter, waarna Jasinsky met een snelle aanval voor 20-6 zorgt. Met nog bijna anderhalve minuut te gaan, wordt Giannis Dimakopoulos, die Brandsma is komen vervangen, onder het bord gevonden, voor zijn eerste punten en de kwartstand van 20-8.

Met vier turnovers in de eerste minuut begint het tweede kwart zeer rommelig. Uiteindelijk is het de zeer actieve DeDecker die de score van dit kwart opent met zijn tweede driepunter. Na vrije worpen over en weer komt Jasinsky vrij voor zijn derde en een aanval later zijn vierde driepunter van de avond. Binnen veertien minuten staat hij al op twintig punten en neemt Naciri weer een time-out. Tussendoor heeft Dimakopoulos met een slim passje wel Tim Hoeve vrijgespeeld onder het bord, een combinatie die ze deze wedstrijd nog twee keer succesvol zullen herhalen. Door de lange Griek nadrukkelijk in de aanval te betrekken, weten de Friezen wat beter in de wedstrijd te komen. Zijn lengte is moeilijk af te stoppen door Wilson, die op zijn beurt Dimakopoulos op snelheid klopt. Jasinsky zal vanavond niet missen vanachter de driepuntslijn, zelfs niet als er een fout op hem wordt gemaakt en ook de bonus benut hij. Een tijd lang blijft het verschil rond de vijftien punten schommelen, maar door twee scores van Wietze Nossek, waaronder een dunk in de laatste seconde, is het verschil bij rust negentien: 44-25.

Na de hervatting zet Wilson met een dunk uit een onderschepping van Neil Masnic meteen de toon dat er voor de Friezen vanavond niets te halen valt in Weert. BAL loopt direct uit naar 50-27 alvorens Hoeve, Dimakopoulos en Björn de Vries (and-1) voor een heus Fries runnetje zorgen. Jasinsky (drie) en Hollanders (drive) brengen het verschil echter snel weer boven de twintig en daar zal het de rest van de wedstrijd rond blijven schommelen. Het derde kwart eindigt door het derde drietje van DeDecker bij 65-44.

Het laatste kwart gaan de schoten wel vallen bij Aris. De Vries dropt drie bommetjes en ook Torben Tönjann en DeDecker (zijn vierde) treffen van ver. BAL raakt er niet van onder de indruk, want Jasinsky is vandaag niet te stoppen (7/7 drietjes) en Hollanders komt met vier uit zeven vanachter de driepuntslijn ook weer gewoon aan zijn seizoensgemiddelde. Met nog vijf-en-een-halve minuut te gaan (83-60), gelooft Radenko Varagic het wel en geeft de vloer aan zijn bank. Die beschaamt zijn vertrouwen niet en weet het verschil nagenoeg in stand te houden. Eindstand 91-69.

Aris zit door blessureleed en het wegvallen van Craig Osaikhwuwuomwan in de hoek waar de klappen vallen. De ploeg heeft nu een week om zich voor te bereiden op het treffen met de Almere Sailors, om dan te proberen een einde te maken aan de loosing streak van elf wedstrijden. Voor BAL wacht dinsdag alweer het belangrijke treffen met Apollo. Winst brengt de play-offs zeer dichtbij, verlies maakt de Elite B toch weer spannend.