Door: Jeroen Welten
Foto’s: Jos van Moorsel

WEERT 3-4-2021 – Basketbal Academie Limburg heeft zich zaterdagavond volgens verwachting gekwalificeerd voor de play-offs. Al voor rust maakten de Limburgers duidelijk dat er voor Almere Sailors niets te halen viel in Sporthal Boshoven: 52-20. Na rust trokken de manschappen van Radenko Varagic de teugels iets minder strak aan, maar de overwinning kwam bij lange na niet in gevaar: 96-58. BAL zou nog zevende kunnen worden, maar die kans is erg klein. De Limburgers mogen nu afwachten wie de Elite A als eerste afsluit, want dat wordt dan hun tegenstander in de eerste ronde van de play-offs.

Het begin van de wedstrijd is rommelig. Na de snelle 2-0 door Trevor Jasinsky worden er een aantal ballen gemist aan beide kanten alvorens Roel van Overbeek met een drive en Sander Hollanders (driepunter) er 7-0 van maken. Slordig unforced balverlies van BAL geeft Almere weer wat vertrouwen en via eerst Mike Osepa en Dante Lombardi en daarna Eamon Joyce sluit Almere weer aan (12-9). De eerste punten van Quatarrius Wilson, een driepunter en een steal van Van Overbeek zorgen voor tien punten verschil. Joyce komt nog twee keer door onder het bord, maar tussendoor heeft Jasinsky ook nog een driepunter geraakt, waardoor het kwart eindigt op 22-13.

De eerste score in het tweede kwart is voor Hollanders (wederom drie). Brian van de Weijenberg treft dan in tijdnood van ver en via het bord, maar die tellen natuurlijk ook. Dat zal vier minuten lang het laatste wapenfeit blijken te zijn van de Sailors. Ze komen niet door de verdediging van BAL heen, terwijl ze zelf hun tegenstander geen strobreed in de weg leggen. Weert loopt in één ruk uit naar 40-16 voordat Lombardi twee keer met een drive wat terug doet en Almere mag nog blij zijn dat Hollanders, tegen zijn gewoonte in, vier vrije driepunters mist. Wietze Nossek, Neil Masnic en Van Overbeek doen dat niet en zo rennen de Weertenaren soepel naar een 52-20 ruststand.

BAL is in de uitwedstrijd bijna in de val gelopen door te denken dat de wedstrijd bij rust al klaar was en wil dat nu voorkomen. In eerste instantie lukt het door twee scores van Wilson, maar dan komt Almere toch in zijn ritme. Een schotje van Osepa wordt gevolgd door driepunters van Joyce en Joey Liem. Weert scoort ondertussen wel door waardoor het verschil vooralsnog in takt blijft. Dat verandert even als eerst Lombardi twee keer door komt en daarna ook Job Kayhan en Liem (and-1) scoren: 64-37. Twee vrije worpen van Max van den Heuvel, een driepunter van Jef de Vries en een score van Nossek uit een aanvalsrebound, maken aan eventuele restaspiraties van Almere een eind. Bij 76-43 eindigt het kwart.

Het laatste kwart is een formaliteit en al na een paar minuten laat Radenko Varagic ook de jeugd het veld op. De wedstrijd wordt er rommelig van, al weet Weert de voorsprong wel in stand te houden en zelfs nog een beetje uit te breiden. Ook bij de Sailors komt iedereen in het veld en bij 96-58 eindigt de wedstrijd als een nachtkaars.

Voor BAL zijn de play-offs zeker gesteld en het kan daar nu in de laatste vier wedstrijden rustig naar toe werken. Woensdag wacht een lastige wedstrijd in Amsterdam tegen Apollo, waarbij het zeker kan helpen dat de druk er af is. Al geldt dat natuurlijk ook voor Apollo. De Sailors hebben geen moment de intensiteit van de tweede helft in Almere getoond. Aanstaande maandag mogen zij echter al beterschap tonen in de thuiswedstrijd tegen The Royals.