Door: Jeroen Welten
Foto’s: Jos van Moorsel

WEERT, 9-2-2021 – Tot aan het laatste deel van het derde kwart liet Basketbal Academie Limburg tegenstrever Heroes Den Bosch alle hoeken van de zaal zien. Het verschil was zelfs opgelopen naar 24 punten. Met iets meer dan anderhalve minuut te spelen stond het 74-62. Onder zware druk van Heroes Den Bosch werd het door een score één seconde voor tijd gelijk. In de verlenging leek BAL alsnog te winnen, maar een verre driepunter van Miha Lapornik bezegelde het lot voor de Limburgers: 88-89.

Bij BAL is Wietze Nossek terug van een blessure, maar zijn plek in de basis wordt nog ingenomen door Neil Masnic. Bij de Heroes ontbreekt naast Henk Norel nu ook Thomas van der Mars door een kuitblessure. Coach Jean-Marc Jaumin kiest er mede daardoor voor om met een volledig buitenlandse basis te starten. Die basis is duidelijk niet klaar voor de wedstrijd. Daar waar de jonge ploeg van Radenko Varagic duidelijk start met de wil om de huid zo duur mogelijk te verkopen, spelen de Heroes zonder initiatief en intensiteit. Na ruim drie minuten moet Jaumin bij de stand van 11-0 al een time-out nemen en Stefan Wessels inbrengen. Die zal echter ook geen gelukkige wedstrijd spelen en begint met een aanvallende fout. Wel weet Den Bosch een paar stops te maken, waardoor BAL niet verder uitloopt. Na viereneenhalve minuut zet Demario Mayfield met een driepunter zijn ploeg ook op het scorebord. Door onder andere twee blocks van Alan Herndon weet Heroes de Weerter ploeg even van scoren af te houden en lijkt het bij 12-6 dat het weer een ‘normale’ wedstrijd zal worden. Maar door een snelle score van Joost Bijl in transitie en de eerste driepunter van Sander Hollanders loopt Weert weer uit. Mayfield zet met vrije worpen de 17-8 kwartstand op het bord.

Trevor Jasinsky, die zijn beste wedstrijd tot nu toe in Weerter dienst speelt, opent de score met een and-1 in de 24-seconde buzzer en Wietze Nossek wordt keurig vrijgespeeld door de beste speler aan Weerter kant deze avond: Roel van Overbeek. Van Overbeek beantwoordt vervolgens een schotje van Payne met zijn eerste driepunter en zal even later ook zijn tweede door het netje laten vliegen (uiteindelijk 5 uit 7 drietjes voor 23 punten, 6 rebounds en 7 assists). In de tussentijd is Quatarrius Wilson echter wel tegen 2 persoonlijke fouten in één Bosche aanval opgelopen en zal voorlopig niet meer spelen. Hetzelfde geldt aan Heroes zijde voor Herndon die op 3 fouten staat. Als Jasinksky na twee aanvallende rebounds van zijn ploeg de stand op 31-12 brengt is het weer tijd voor een time out voor Jaumin. Die heeft echter pas effect nadat Jasinksky nog twee driepunters heeft benut en Hollanders de “T” voor flopping van Miha Lapornik. Na een grootste achterstand van 26 punten (40-14) komt Den Bosch via (niet geheel toevallig) Lapornik en Van Vliet terug tot een ruststand van 40-20.

Na de pauze lijkt Payne met twee scores snel orde op zaken te gaan stellen en is een snelle time out van Weerter zijde noodzakelijk. Het helpt dan niet dat Wilson in de eerste aanval erna tegen een aanvallende fout oploopt. Ook is Weert soms te slordig met eenvoudige ballen onder het bord. Maar er zit totaal geen lijn in de aanval van de Heroes en het duurt dan ook ruim vier minuten voordat Payne weer scoort. Ondertussen hebben Hollanders (3) en Nossek (2+3) de voorsprong weer uitgebreid naar 48-24. Dan gaat de uitblinker aan Brabantse zijde Van Vliet (21 punten 9/10 schot) zich nadrukkelijk met de score bemoeien. BAL pareert echter middels driepunters van Max van den Heuvel en Hollanders. Een dunk van Gilbert en een drietje van hem zorgen voor 57-37 na drie kwarten.

Van Overbeek weet direct de bal te stelen en Masnic is attent om de gemiste lay-up toch in een score om te zetten. Maar dan begaat Wilson zijn 4e fout, waardoor Herndon met een and-1 de achterstand kan verkleinen. Na twee driepunters van Lapornik is het verschil nog maar dertien en time-out BAL. Waar de jonge Weerter ploeg verkrampt, vallen de ballen aan Bosche zijde ineens allemaal wel. Nossek komt door met een hoekshot en Jasinsksy met een drive, maar zeven punten van Van Vliet en een driepunter van Gilbert brengen de stand op 63-56 halverwege het kwart. Maar waar een erop en erover wordt verwacht, recht BAL zijn rug en middels driepunters van Jasinsksy, van Overbeek en Hollanders is er met drie-en-een-halve minuut te gaan toch nog steeds een gaatje (72-60). Beide ploegen hebben met 1:37 te gaan maar twee punten toegevoegd aan hun totaal als Jaumin een time out neemt. BAL zou dit over de streep moeten kunnen trekken, maar als Lapornik meteen uit de inname een driepunter maakt, schiet de angst in de jonge ploeg. Een slechte anti-press, balverlies en het weggeven van aanvallende rebounds zorgen ervoor dat van Vliet in buzzer na 39 minuten en 47 seconden op achterstand te hebben gestaan gelijk kan maken, nadat Lapornik twee seconden ervoor de kans op de winst via een driepunter verloren zag gaan.

Jasinksky opent de extra tijd met twee rake vrije worpen, maar dan is het Mayfield, die de volle 45 minuten zal spelen, die zijn ploeg met twee lay-ups voor het eerst op voorsprong zet. Als Herndon het verschil halverwege de extra tijd op vier brengt (78-82), lijkt de wedstrijd gespeeld. Maar daar denken Hollanders (3) en van Overbeek (twee maal 3) anders over. Met nog 4,3 seconde te gaan en één punt voorsprong, wordt van Overbeek naar de vrije worp lijn gestuurd. Hij mist de eerste en benut de tweede. Van Vliet neemt de bal in op Lapornik die snel naar de overkant rent en net op tijd zijn schot los laat. Tot grote vreugde van alle Boschenaren en vertwijfeling van iedereen die Weert gezind is, vliegt zijn driepunter er, als de zoemer al geklonken heeft, via het bord in.

Heroes komt voor de tweede keer in vier dagen met de schrik vrij en BAL rest de complimenten en teleurstelling. Het is het leven van een ploeg die ieder jaar de meest ervaren krachten ziet verdwijnen en daarvoor weer nieuwe talenten opleidt en kansen biedt. En dat op de dag dat Jose Dimitri Maconda bij Den Bosch zijn contract verlengd ziet worden, maar net als Sam Vianen niet in actie mag komen omdat hun ervaren teamgenoten drie kwarten niet thuis geven.

Den Bosch begint trouwens 1/16 vanachter de driepuntslijn om daarna met 9/10 te eindigen.

BEKIJK AL ONZE FOTO’S VAN DE WEDSTRIJD OP FLICKR

 

 

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search