Door: Jeroen Welten
Foto’s: Jos van Moorsel

WEERT 23-3-2021 – Basketbal Academie Limburg leek op een gemakkelijk avondje af te stevenen. De Limburgers schoten voor rust uit alle standen raak en gingen bij 54-34 aan de thee. Na de pauze tapte Apollo Amsterdam uit een ander vaatje. In het vierde kwart was het verschil geslonken tot 7 punten (72-65), maar verder liet Basketbal Academie Limburg de Amsterdammers niet komen. Uiteindelijk werd het toch nog 90-70.

De Amsterdammers hebben hun voorgaande drie wedstrijden gewonnen en weten dat ze die winning streak in Weert voort moeten zetten om hun play-offs hoop levend te houden. Bij winst van BAL wordt het verschil in winstwedstrijden immers al vier en is ook het onderling resultaat definitief in Weerter voordeel. Met na vanavond nog maar zeven wedstrijden te gaan, is dat geen goed vooruitzicht. In Amsterdam was het verschil tussen beide ploegen evenwel maar elf punten en toen deed Berend Weijs niet mee. Hij is er nu wel bij, al staat daar tegenover dat Hicham Kherrazi vandaag ontbreekt, net als Ids Rebergen en Noam Hasson. Dat mag echter geen excuus zijn, bij de Weerter ploeg ontbreken immers met Marijan Obad, Ivan Simic en Elay Wirjo drie potentiele basisspelers al het hele seizoen. Dat maakt de Weerter ploeg wel smaller, maar de kern die er staat is de laatste weken uitstekend in vorm.

Dat blijkt vandaag meteen in het eerste kwart ook weer. BAL begint furieus aan de wedstrijd. In de eerste Weerter aanval wordt direct Sander Hollanders bereikt voor de vanzelfsprekende driepunter. Weijs kan dan uit een aanvallende rebound nog tegenscoren nadat Neil Masnic een drive van Hope heeft geblokt, maar na deze 3-2 rent de Weerter ploeg door naar 15-2 en heeft op dat moment nog niet gemist. Apollo zoekt zijn heil alleen maar in afstandsschoten en bij de vijfde daarvan is het eindelijk raak (Skip Samson). BAL kijkt daarentegen vooral inside. Quatarrius Wilson spint om Weijs heen en ook Trevor Jasinsky en Masnic gaan voor scores onder het bord. Daarnaast heersen de Limburgers zowel verdedigend als aanvallend in de rebound, waardoor er uit nagenoeg iedere aanval gescoord wordt. Na acht-en-een-halve minuut spelen wordt de twintig-punts marge bereikt: 29-9. Inmiddels heeft Edwin van der Hart Lucas Faijdherbe en Floris Versteeg ingebracht en met hen in het veld krijgt het Amsterdamse spel veel meer structuur. Dankzij een driepunter van Versteeg en een and-1 van Faijdherbe oogt de kwartstand al een stuk draaglijker: 29-15.

Faijdherbe opent het tweede kwart met een floater en nadat Jasinsky tweemaal inside heeft gescoord, komt ook Sergio De Randamie op het scorebord met een driepunter. Als hij en Keyshawn Bottelier Hollanders een paar aanvallen later succesvol trappen en strippen bij de middenlijn gaat het verschil terug naar elf punten: 35-24. Maar BAL laat het voorlopig niet verder komen. Eerst komt Wilson door (bij rust al een double-double) en daarna nemen Jasinsky en Hollanders het stokje over. Voor Apollo weet Versteeg het netje nog een keer van afstand te vinden, net als Weijs (2 en 3). Dezelfde Weijs is ondertussen aardig aan het schotblokken geslagen, maar doordat BAL de rebounds pakt, heeft het weinig effect. Sterker nog, het blok op de lay-up van Tom Ackermans vlak voor rust is zelfs contraproductief doordat Jasinsky er met een buzzerbeater driepunter een extra punt uit haalt en het daarmee het verschil weer precies op de maximale twintig punten terug zet: 54-34.

In de Amsterdamse kleedkamer moet het besef gekomen zijn dat het de tweede helft nu of nooit is voor deelname aan de play-offs, want Apollo komt zeer sterk terug het veld op. Vier punten van de Randamie en een score met bonus van Weijs zorgen binnen twee minuten voor een 55-41 stand. Een driepunter van Wietze Nossek geeft de Weertenaren weer wat lucht, maar Apollo klampt aan en het verschil schommelt tussen de veertien en zeventien punten. Apollo rebound nu ook veel beter, waardoor BAL niet meer uit tweede kansen kan scoren. Een aanvallende fout en een paar keer balverlies maken het er voor de jonge Weerter ploeg ook niet beter op. Jacopo Bertotti valt ondertussen op door een actie die in het circus niet zou misstaan, maar wel doel treft. De Amsterdammers verzuimen echter door te drukken en doordat er Hollanders in de slotseconde toch nog weer een driepunter in gooit, blijft de marge ruim: 68-52.

De Randamie zet, ditmaal samen met Hope, meteen in het vierde kwart Hollanders nogmaals klem. Na nog een score van Weijs en een turnover van Wilson heeft Apollo de kans om tot op tien punten te komen. Maar Roel van Overbeek onderschept en Hollanders dunkt binnen. BAL valt echter stil en door een and-1 en twee driepunters van Versteeg is het met een kleine vijf minuten te gaan ineens weer een wedstrijd (72-65). Dan gaat Van Overbeek, die tot dan toe vooral met passjes heeft gestrooid, zich ook zelf met de score bemoeien. Tien punten van zijn hand, plus assists op driepunters van Hollanders en Nossek, maken aan alle Amsterdamse illusies een eind en in de laatste vier minuten loopt het verschil toch weer op naar twintig: 90-70.

Voor foto’s van deze wedstrijd: kijk op https://www.flickr.com/photos/162501188@N03/albums

Recent Posts

Start typing and press Enter to search