Door: Jeroen Heijdeman
Foto’s: Christian Aarts

WEERT, 7 maart 2020 – Na twee keer de winst uit handen te hebben zien glippen (tegen Apollo Amsterdam en Aris Leeuwarden) slaagde Basketbal Academie Limburg er zaterdagavond wel in om te winnen.

Den Helder Suns, de naaste belager voor de zesde en laatste plek in de play-offs, werd in Weert met 76-73 verslagen. BAL maakte het nog wel spannend, want met één minuut te gaan stonden de Limburgers acht punten voor. Den Helder Suns kreeg zelfs nog twee kansen op de gekijkmaker, maar die kwam er niet.

Een volgepakte Sporthal Boshoven zat klaar voor de ontmoeting tussen Basketbal Academie Limburg en Den Helder Suns. Een wedstrijd die stijf stond van de spanning. Op het spel stond namelijk een goed uitgangspunt voor de play-offs. Voorafgaand aan deze wedstrijd bevond BAL zich op plek 6, met twee punten voorsprong op het team van Peter van Noord.

Roel Aarts wist de tip-off te winnen van Yarick Brussen en daarmee ging een gelijk opgaande eerst helft van start. Den Helder startte voortvarend en het team van Radenko Varagic wist zichzelf in een achtervolging te vinden. De teams wisselden in het eerste bedrijf stuivertjes uit. Voor BAL was het Trey Burch-Manning die het netje vaak wist te vinden. Bij Den Helder speelde Michael Miller een sterk eerste bedrijf. Stand na het eerste kwart: 15-13 in het voordeel van BAL.

In het tweede kwart zagen de toeschouwers een aantal vermakelijke duels onder het bord. Bij BAL namen Aarts en Wietze Nossek het in wisselende successie op tegen Brussen aan de kant van Den Helder. Boyd van der Vuurst de Vries gooit er nog een onmogelijke driepunter in met een aflopende schotklok. Ondertussen vinden enkele spelers van BAL zich met een and-1 aan de vrije worplijn. Het verschil blijft klein. Er wordt gerust met een minimaal verschil, wel in het voordeel van Den Helder. Stand na 20 minuten basketbal: 32-33.

De talenten van de Academie beginnen voortvarend aan de tweede helft. In rap tempo volgen de scores elkaar op. BAL weet dit kwart te winnen met 25-15. De spelers van Den Helder hebben geen grip op Aarts, Sander Hollanders en Trey Burch-Manning. Miller doet bij Den Helder nog wel het een en ander terug, maar het zijn de jongens in het zwart die de toon van het derde kwart zetten. Na 30 minuten basketbal staat er een stand van 57-45 op het bord.

Het vierde kwart staat bol van de aanvallende rebounds. Zo weten de Weerter talenten in een aanval tot vier keer toe de bal terug te veroveren. In de daaropvolgende aanval pakten de Helderse mannen ook hun aanvallende rebounds. BAL consolideerde haar voorsprong en bouwde deze stukje bij beetje uit. De Suns lieten het er niet bij zitten. Miller, Thibault Vanderhaegen en Josh Williams deden hun dingen terug. Ze maakten er opnieuw een wedstrijd van. Waar BAL de vorige twee wedstrijden door het ijs zakte, lieten de talenten toch zien geleerd te hebben van de vorige twee nipte verliezen in de eindfase van de wedstrijd. Het speelde de wedstrijd volwassen uit en wist zichzelf aan het eind aan de goede kant van de streep te vinden. Eindstand 76-73. Met deze uitslag bouwt BAL een voorsprong van vier punten op ten opzichte van de nummer 7 in de competitie, Den Helder Suns.