Door: Jeroen Welten
Foto’s: Jos van Moorsel

WEERT 24-4-2021 – Basketbal Academie Limburg heeft het zaterdagavond niet lastig gehad om Almere Sailors van zich af te schudden. De Limburgers openden furieus en pakten meteen een 19-0 voorsprong. De ploeg uit Almere kon er weinig tegenin brengen. Na tien minuten stond het al 32-5 en was het een kansloze missie. Basketbal Academie Limburg, dat 20 driepunters wist te benutten, boekte uiteindelijk een zege met grote cijfers: 114-51.

In een replay van de wedstrijd van drie weken eerder, laat BAL er wederom geen gras over groeien dat het ook vandaag als winnaar van het parket af wil stappen. Na de gewonnen sprongbal is het Quatarrius Wilson die meteen zijn tegenstander verschalkt en met een reverse dunk een statement maakt. Dante Lombardi wordt aan de andere kant foutief afgestopt, maar mist beide vrije worpen. Dat was voorlopig de beste kans van de Sailors op punten. Zelf weten ze de Weertenaren niet af te stoppen en na nog twee eenvoudige scores van BAL neemt Gregory Tjin-A-Koeng al een time out. Die baat niet, want via een dunk van Neil Masnic, een snelle aanval afgerond door Trevor Jasinsky en drie driepunters (Masnic en twee maal Sander Hollanders) loopt Weert uit naar 19-0. Job Kayhan zet dan na bijna vijf-en-een-halve minuut de eerste punten voor Almere op het scorebord, maar de Weerter honger is nog niet gestild. De volgende tien punten zijn weer voor BAL dat het driepuntsschot na een korte afwezigheid weer helemaal terug gevonden heeft. Mike Osepa doet wat terug met een and-1. Maar het slot is weer voor BAL, waar de jeugd inmiddels al speelt. Kwartstand 32-5.

Nadat BAL in het begin van het tweede kwart de voorsprong nog iets heeft uitgebreid, beginnen de Sailors vanaf een stand van 41-7 eindelijk wat los te komen. Met zeventien punten in minder dan vier minuten zou je normaal gesproken ook terugkomen in een wedstrijd, maar als je zelf je tegenstander niet afstopt, gebeurt dat niet. Bij 56-24 stokt de Almeerse aanval weer, waar Weert nog even doorgaat met driepunters schieten. Dit kwart alleen al zeven op tien. Bij een stand van 65-24 wordt de rust bereikt.

De Sailors lijken met wat meer energie uit de kleedkamer te zijn gekomen en ze weten BAL in de eerste twee minuten dan ook op maar twee punten (steal en score van Masnic, die topscorer zal worden met 23 punten) te houden. Zelf doen ze wat terug via een drietje van Youri Hoexum en een score uit de aanvallende rebound van Eamonn Joyce. Maar nadat Hoexum een and-1 van Quatarrius Wilson nog beantwoordt en daarmee de achterstand nog eventjes onder de veertig punten houdt, vindt BAL het wel weer genoeg geweest. Met een 13-0 run wordt het verschil boven de vijftig gebracht: 83-31 na zes minuten spelen in het derde kwart. Almere neemt een time-out en dat is voor coach Radenko Varagic van BAL het moment om de volledige bank aan het werk te zetten. Het maakt de wedstrijd wel wat gelijkwaardiger, maar Almere weet niet dichterbij te komen: 89-34.

Joyce opent het vierde kwart met een driepunter, maar daarna duurt het toch weer meer dan drie minuten voordat dezelfde Joyce via een vrije worp nog een punt aan het totaal van de Sailors toevoegt. De eerste twee minuten weten ze zelf wel de Weerter jeugd van scoren af te houden, maar nadat Tom Ackermans met een and-1 de ban heeft gebroken, volgt er weer een driepuntsbombardement. Hierdoor is de voorsprong van BAL inmiddels verder opgelopen tot boven de zestig. De laatste vier minuten laat Varagic de jeugd aan het echte werk ruiken door ook het laatste beetje ervaring (Ivan Simic en Wietze Nossek) naar de kant te halen en met een gemiddeld net 19 jaar oude ploeg het karwei af te maken. Bij 114-51 eindigt het debuutseizoen voor de Almere Sailors definitief. Een seizoen waarin het af en toe, zoals vanavond, heel dik klop kreeg, maar waarin ook drie overwinningen werden behaald en een aantal keer met acceptabele cijfers verloren werd. Voor BAL gaat het seizoen woensdag verder met de tweede bekerwedstrijd en 8 mei volgt ZZ Leiden als tegenstander in de play-offs. Met dat vooruitzicht is het een prettige gedachte dat de schutters hun schotritme weer hebben teruggevonden.

Opvallend vanavond is dat alle 23 aanwezige spelers minstens 9 minuten spelen en allen ook tot scoren komen