Sunstroom Engineering

In dit gesprek maken we kennis met Reinout Das. Hij is de motor achter Sunstroom Engineering, een ingenieursbureau dat zich sinds 2006 bezig houdt met het ontwerp, de bouw en het onderhoud van hernieuwbare energiecentrales in onder andere Nederland, Engeland, Frankrijk, Spanje en Kroatië. Reinout woont al 20 jaar in Spanje. En dan is de eerste vraag voor de hand liggend: hoe komt een Nederlander met een bedrijf in Spanje ertoe om een basketballclub in Weert te ondersteunen?

Lange vraag met een nog langer antwoord. Het bedrijf Sunstroom doet aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Zo hebben ze geparticipeerd in een aantal projecten, o.a. in Kroatië. Sunstroom investeert in activiteiten die iets teweeg brengen.

Maar basketball? Welnu, Reinout is al jaren betrokken bij het basketball. Hij is actief bij de club Basket Navarra, in Pamplona. Een club waar jonge Spaanse talenten een kans krijgen om zich op een hoog niveau te ontwikkelen.

En hoe komt hij dan in Weert terecht? Zijn zonen spelen thuis in Navarra (Spanje) ook op een behoorlijk niveau. Ze komen ook uit in de selectie van het Nederlandse team U16. Hetzelfde team waar Daan Peerlings (U16) van BAL ook speelt. Reinout komt in contact met Bert Peerlings, de vader van Daan. “En Bert die sleepte me mee naar Weert”, verklaart Reinout. Hij ziet hier mooie dingen gebeuren. “Geef de jeugd een doel.” Om te voorkomen dat ze in de valkuilen van apathie, alcohol of drugs vallen, moeten ze gestimuleerd worden. Sport kan hierbij een goed hulpmiddel zijn.

“Bij BAL zie ik dat ook gebeuren. Op vrijdagavond op tijd naar bed omdat je de volgende dag een wedstrijd hebt”. Deze instelling vindt Sunstroom belangrijk en daar willen ze hun naam aan verbinden. Hij voelt zich verbonden met de club. “Geld is niet altijd de oplossing, er moet ook de spirit zijn om het zelf te doen.”

Talent leidt niet automatisch tot succes, want er spelen een boel andere factoren mee. Het verschil zit o.a. in doorzettingsvermogen, het leren van fouten. “Dat waardeer ik ook in coach Radenko  Varagic.”. (Radenko is ook trainer bij het Nederlandse Team U16, red.)

Het interview met Reinout was na de wedstrijd BAL- Groningen, waar BAL goed partij gaf. Zijn laatste quote: “Dat zie je vandaag ook weer, spelers van 17 jaar tegen professionele spelers van 34 jaar, ze verliezen met 18 punten, maar ze staan er.

Start typing and press Enter to search