Maak een keuze

Het College

Het College is een school met twee locaties. Het College Weert en Het College Cranendonck. Op Het College kunnen leerlingen onderwijs volgen van het VMBO tot en met het VWO. Ook LWOO-leerlingen kunnen op Het College terecht. Daarnaast is Het College de enige school voor Voortgezet Onderwijs in de regio mét een Gymnasium afdeling. Het College biedt de leerlingen vele extra uitdagingen om hun talenten te ontdekken en ontwikkelen. Denk hierbij aan het Technasium, (Hoog)begaafdheidsprofiel, Europese Leeromgeving (ELOS), sportklassen, hockeyklas en de LOOT-begeleiding (topsport).
hetcollege
Op 25 maart 2011 is het nieuwe gebouw van Het College in Weert in het bijzijn van leerlingen, directeur Ad Molenaars, wethouder Harry Coolen en architect Thomas Rau feestelijk geopend. De school biedt ruimte aan 1400 leerlingen. Daarnaast zijn er ook twee sportfaciliteiten in het gebouw ondergebracht: een multifunctionele sportzaal en de gemeentelijke sporthal die voldoet aan het NOC*NSF standaard. Het College is één van de LOOT-scholen van Nederland; een school waar leerlingen topsport en studie combineren.

De trainingen van de Basketbal Academie Limburg vinden dan ook plaats in de multifunctionele sportzaal. De trainingen zijn over het algemeen in de ochtend van 7.30 tot 8.45 en in de middag van 16.30 tot 18.00 uur.

De school ligt op een groene locatie net buiten het centrum van Weert. Het gebouw opent zich met verdiepingshoge ramen naar het omringende groen en biedt leerlingen en docenten een stimulerende leeromgeving met veel daglicht. Door de transparante gevel zijn alle lesactiviteiten ook van buiten goed zichtbaar. Het onderwijs is niet verstopt, maar doelbewust in de ‘etalage’ gezet.
hetcollege02
De transparantie van de gevel wordt afgewisseld met gekleurde gevelpanelen. De verschillende kleuren van de gevelpanelen contrasteren met de natuurlijke kleuren van de omgeving. Behalve groen komen in een kleurverloop rondom het gebouw alle kleuren van de kleurencirkel in de gevel terug. Bij de hoofdingang zijn de gevelpanelen in rood uitgevoerd. Zo wordt duidelijk gemaakt waar zich het hart van het gebouw bevindt. In noordelijke richting – de koelere kant – verloopt deze rode kleur geleidelijk naar warmer geel; in zuidelijke richting – de warmere kant – juist naar een koelere paarse tint. De gekleurde panelen zijn ook zichtbaar in het interieur en helpen bij de oriëntatie in het gebouw.
hetcollege03
De lineaire, meanderende vorm van het schoolgebouw zorgt ervoor dat de verschillende functies elk over een eigen vleugel beschikken, terwijl de centraal gelegen leerdomeinen nooit ver weg zijn. De open leerdomeinen sluiten aan bij het vernieuwde onderwijsprogramma van de school, waarin leerlingen zelfstandiger leren werken binnen een herkenbare en veilige omgeving. Daarnaast zijn er ook ruimtes voor klassikaal onderwijs en korte instructies in het gebouw aanwezig.
hetcollege04
De gemeenschappelijke aula verbindt de twee vleugels van het gebouw met elkaar. De brede trap kan bij evenementen ook als tribune gebruikt worden. Grote lichtkoepels in het dak zorgen voor voldoende daglicht in de aula.
hetcollege05
Op de eerste verdieping bevinden zich de gemeenschappelijke ruimtes die beschikbaar zijn voor alle leerdomeinen. Behalve een laboratorium zijn hier ook de ateliers voor muziek en beeldende kunst te vinden. De begane grond, de noordzijde van de eerste verdieping en de volledige tweede verdieping zijn ingericht voor onderwijs. De stafruimtes bevinden zich afgescheiden van de verkeersstromen op de eerste verdieping. Hierdoor is een eigen gebied gecreëerd, terwijl de ruimtes toch centraal gelegen zijn.
hetcollege06
De plattegronden van de school zijn volledig vrij indeelbaar. Door de grote kolomoverspanningen kunnen ook de installaties, bij toekomstige wijzigingen van de indeling, eenvoudig worden aangepast. De onderwijsruimten hebben een netto vrije hoogte van 3,30m, waardoor de ruimtes prettig aanvoelen.
Door het gebruik van natuurlijke en milieuvriendelijke materialen, zoals bamboe en hout, is er een aangename en natuurlijke leeromgeving ontstaan. Om de exploitatiekosten laag te houden zijn de toegepaste materialen in samenspraak met de facility manager ook op onderhoudsvriendelijkheid geselecteerd.
hetcollege07
De compactheid van het gebouw zorgt voor een gunstige bruto-netto verhouding en een hoge energie-efficiëntie. De gekleurde gevelpanelen, zonwerende beglazing en omlopende aluminium luifels zorgen samen voor voldoende passieve zonwering. Hierdoor kon de gevel voor tweederde transparant blijven. Afhankelijk van de zonbelasting variëren de luifels in diepte. Gecombineerd zorgen deze maatregelen voor een beperkte warmtelast en daarmee ook een beperkte koelbehoefte.
hetcollege08
Dankzij betonkernactivering die aangesloten is op warmte/koude opslag in de grond zijn radiatoren en airconditioning overbodig. In radiator- en airco-vrije gebouwen zijn er minder luchtverwervelingen en er zitten minder allergenen en stof in de lucht. De verspreiding van warme en koude lucht is zeer homogeen en tochtvrij. Gebruikers hebben minder last van hoofdpijn en ademhalingsklachten. Dit is met name belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen.
hetcollege09hetcollege10
hetcollege11

Adresgegevens:

Parklaan 1a
6006 NT Weert
Limburg, Nederland
(0495) 65 77 40

Start typing and press Enter to search